Tillbaka! - MTB-bloggen - Kalle | Bicycling.se

Kalle Lööw


Mest lästa


Tillbaka!

15 feb 2018
av: Kalle Lööw

Hallå! Det är riktigt roligt att vara tillbaka här i bloggen och det är lika kul att vara tillbaka i Sverige igen. Jag har senaste sex veckorna tråkat mina vänner och bekanta med sommarcykelbilder från Australien vilket jag tänkte bespara er, åtminstone tills att vädret blir lite bättre.

Jag har några saker jag vill berätta från 2017 innan jag blickar framåt och mot Lidingöloppet 2018. Tänkte börja från slutet, jag och sambon tillbringade sista veckan av året i Ivalo och Saariselkä, i norraste Finland. Spanska sambon ville uppleva ”redig” vinter och jag ville i så fall cykla fatbike. No bike, no like.

På plats i Saariselkä plockade jag ut en fin hyrcykel i min stora storlek (!) och fick info om lämpliga cykelleder (det går bra att cykla i skoterspåren men undvik längdskidspåren). Monterade lampa och actionkamera och rullade iväg bort mot skidområdet. Det var inte helt lätt att följa instruktionerna men efter en kort klättring och skön nedförsskörning kom jag till en lift. Tänkte att det skadar väl inte att fråga om jag får ta med cykeln upp och visst, det gick bra, bara jag har liftkort. Sjukt, cykla i skidsystemet!

Så tillbringade en hel dag med att frysa röven av mig i liften och cykla som fan nedför skidbackarna, lätt det roligaste jag gjort norr om polcirkeln! Temperaturen var runt 25 minusgrader så halvvägs ner i backen var jag tvungen att stanna och göra en femminutersklättring för att stå ut med kylan.

Kallt!

När det blev helt outhärdligt kunde jag smita in i toppstugan för kaffe, mat eller finska klassikern minttu vodka hot chocolate. Nästa gång ska jag ha helt vattentäta byxor som inte blir blöta av att sitta i liften.

Hur klär man sig för att cykla i 25 minusgrader? Jag hade min (favorit) Gore Thermiumjacka, Castelli Pro BIB-tights, Gore Phantom vindbyxor, Diadora Polartex Plus vinterskor med damasker från Grip Grap, värmesulor från Kjell & Company, merinounderställ, fleecetröja, buff, dubbla mössor och rejäla skidhandskar. 

Finnarna sa att när det är så kallt spelar det inte så stor roll vad man har på sig, man måste röra sig.

Jag vill verkligen åka tillbaka, kanske i augusti för etapploppet https://saariselkamtb.com/ eller för att cykla i skidbacken igen. Enligt uthyraren ska byggas en skicrossbana som kommer vara tillgänglig för fatbikecyklar, låter helt sjukt kul.

Har aldrig varit utanför Helsingfors förut, verkar inte som att så många andra svenskar heller varit det? Enligt ägarna till vårt Guesthouse så var jag den första svensken de haft som gäst sedan de öppnade för fem år sedan. Vi svenskar är ju annars överallt.

Snart tillbaka med lite mer om Le Mond XC Club, stay tuned!

Kategorier:
Cykelkultur MTB 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nitton med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!