Lars Rosencrantz | Bicycling.se

Lars Rosencrantz


Lars Rosencrantz är simmaren som via ihärdig spinningträning, energisk löpträning och ett frekvent tävlande tagit sig till svensk motionärselit på samtliga distanser inom triathlon. Men det blir även en hel del Mountainbike och karriären som stigcyklist kröntes av Cape Epic 2017. Som tidspressad uthållighetsidrottare, heltidsarbetande kontorsråtta och ensamstående 2-barnspappa delar Lars med sig av stora och små tankar och händelser längs vägen mot nästa målgång på Cape Epic.

Magiska Junkershoek

18 dec 2018

Lika underbart väder som första dagen och ännu lite varmare var det när vi rullade iväg från Hunneyball House på överenskommen tid. Dagen inleddes med Maries fukostbuffé med bland annat avocadotoast med pocherat ägg, exotisk fruktsallad och hemmagjord granola.

På agendan för dagen stod Junkershoek. Junkershoek är en dalskreva som man når via ett par kilometers asfaltkörning ut ur Stellenbosch och är ett naturreservat och en episk lekpark för mountainbikescyklister. Det kostar ynka 50 ZAR att få tillgång till reservatet och betalning erläggs i den lilla kiosken innan man kör in på stigarna. Området är häpnande och innehåller switchbacks både uppför och nerför och en massa magiska handbyggda nerförkörningar av mer teknisk karaktär än de vi körde första dagen. Vi höll oss på rödmarkerade stigar och med mer teknisk karaktär menar jag att stigarna har fler hinder i form av stenar och rötter och möjligen något högre avsatser att rulla eller droppa ner från. Alla rödmarkerade stigar är fullt körbara både med full- och framdämpat. För de som vill köra mer enduro eller dowhillinriktat finns det ett stort stignät med svartmarkerade stigar. I Jonkershoek saknas det, tro det eller ej, liftar så ”what rolls down must be pedaled up”. Många var det som fick jobba med att tänja på gränserna för vad förmågan och ork räckte till både uppför och nerför. Jag skulle säga att detta var en dag som utvecklade och utmanade ordentligt.

 

Efter 4h på cykeln tog vi oss ut ur området för lunch på Bike in. Bike in är sista utposten där det serveras mat innan reservatet. Lunchen smakade såklart magiskt även om 3-rättersmenyn som erbjöds som dagens special serverades med desserten först. Fast det kanske var det som var specialaren?! Jaja…TIA.

Termometern visade dryga 40 grader och det fanns viss hemlängtan i gruppen efter dagens utmanande cykling och dessutom en undran om de två förkomna cyklarna kommit på plats enligt löfte från Turkish Airways. Vi rullade hemåt och de av oss om inte riktigt fått nog av handbyggda singeltracks i absolut världsklass fortsatte på stigarna i området där vi tillbringat första dagen. Vi tog oss hela vägen bort till området som heter Mont Marie och efter att ha fått magiskt roliga nerförskörningar låg det mycket påpassligt en vingård med sköna solstolar i skuggan och där och då kändes det utmärkt att avsluta cykeldagen i en sådan med vars en kall Shandy i handen. Det känns faktisk fortfarande som ett helrätt beslut!

Kvällens begivenheter ansvarade tjejlaget för och vi landade på en vitkalkad gårdsliknande restaurang med namnet De Volkskombuis med en magnifik uteservering. Det var inte bara den som var magnifik utan allt från minsta brödsmulan till den kärleksfullt tillagade Ribeye’n får gå under samma beskrivning. Efter ännu en kulinarisk upplevelse somnade i alla fall färdledare Rosencrantz helt ovaggad.

Wines2Whales - prologue

12 nov 2018

Med två Cape Epic under bältet har min kärlek till Western Cape och människorna jag möter där vuxit sig ännu starkare efter många vintrar på plats med windsurfingprylar i bagaget. I Western Cape och området runt Kapstaden finns ett fantastiskt klimat som gör gott för kropp och själ under vår blötfuktiga vinter. Där finns ett naturscenario jag uppskattar med ljusgula sandstränder, hav med rullande brutala vågor, vindar för fantastisk windsurfing, skarpa berg och karga, sandiga markområden. Där finns en vänlighet och en hjälpsamhet hos majoriteten av människorna som jag kommer i kontakt med.

Det enkelt att ta sig fram i området kring Kapstaden, att få saker att hända och när planer går om intet och skeende inte blir som förväntat förklaras det enkelt med TIA, This Is Africa. Sen finns där naturligtvis en sida som jag som turist har svårt att få insyn i. Där finns kriminalitet, politisk instabilitet och där finns en på sätt och vis omvänd situation när det gäller svarta och vita jämfört med bara för några år sedan. Den enorma arbetslösheten gör att arbetskraft är billig, lätt utbytbar och samtidigt det som bidrar till relativt hög servicenivå i samhället. Du tankar inte din bil själv eller går ur och tvättar rutorna - då tar du helt enkelt jobbet och förtjänstmöjligheten från biltankaren och ruttvättaren. Du packar inte din matkasse själv - då tar du jobbet och förtjänstmöjligeten från matkassepackaren. Den del som Western Cape visar upp är lätt att fånga som kontrastfylld - svart och vitt, vänligt och våldsamt, rikt och fattigt, kallt och varmt...

Många frågor är svåra att helt sätta sig in i som turist. Den bild jag ges av de jag möter, vilket är är en ganska homogen grupp av vita människor, är att det utvecklats en form av omvänd politiskt diskriminering på arbetsmarknaden och i många andra frågor. Många i den vita medelklassen med utbildning lämnar landet till förmån för andra länder inom Common Wealth med argumentet att de vill ge sina barn en bättre chans. Många är de som intygar vilken effekt kvoteringen till universitetsplatser och vid anställningar får. De som inte har råd att bryta upp och flytta stannar kvar på dåligt betalda jobb. De som har det gott ställt behöver inte flytta. Det är i den vita medelklassen däremellan som man hittar de utbildade människor som inte får jobb idag och företrädesvis är det vita män som inte tar sig in på arbetsmarknaden i och med kvoteringen. Jag önskar så att jag kunde komma åt den färgade befolkningens syn på situationen.

Men nu vill jag ta dig med på ett fantastiskt äventyr!

Alla träningsläger jag varit med och byggt och drivit för Triathlonförbundet har skapat en längtan hos mig efter att få bidra till att skapa andra idrotts- och naturupplevelser hos människor. Med det som grund skissade jag en rese- och upplevelseprodukt som jag sedan byggde ed hjälp av all den fantastiska stigcykling som finns runt Kapstaden och det enorma utbud av välarrangerade etapplopp som går frekvent i området. Jag ville bygga en resa som dels skulle ge njutbar cykling bland handbyggda flottiga singletracks, god mat, goda viner, ett trevligt socialt umgänge OCH spänningen och upplevelsen av att genomföra ett etapplopp på Mountainbike.

Wines2Whales är tre lopp i följd på exakt samma tredagars bana. Den del av etapploppet vi kör kan närmast lätt att jämföra med Vasaloppets "Öppet spår" i termer av tävling. Det är så mycket mer en fantastisk och socialt trevlig upplevelse än en tävling. De som kör de sista tre dagarna är mer tävlingsinriktade och här kör många av världens starkaste MTB-cyklister

Jag tog min produkt till Pathfinder Travels och Nicke som är en av delägarna taggade till på produkten och sjösatte den i sin produktkatalog som redan innehåller ett antal MTB-resor till mer eller mindre exotiska platser. Nu återstod "bara" marknadsförings- och försäljningsarbetet. Med begränsad budget för en ny produkt köpte vi in oss i nyhetsbrev och bannerannonsering på utvalda websidor.

I september stängde vi anmälan till resan och det var en fantastisk känsla att se att kalkylen redan första året pekade på att resan bär sig. Under hela hösten har jag upprätthållit löpande mail- och telefonkontakt med våra resenärer för att hjälpa dem hålla träningsmotivationen uppe. Det är något som jag förstår är ganska ovanligt i resebranschen generellt.  

Det du kommer att få läsa här i en serie inlägg är de upplevelser vi skapade och var med om på våra Mountainbikes under 10 fantastiska dagar i Stellensbosch med omnejd. På snart återhörande här i bloggen!Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!