Lars Rosencrantz | Bicycling.se

Lars Rosencrantz


Lars Rosencrantz är simmaren som via ihärdig spinningträning, energisk löpträning och ett frekvent tävlande tagit sig till svensk motionärselit på samtliga distanser inom triathlon. Men det blir även en hel del Mountainbike och karriären som stigcyklist kröntes av Cape Epic 2017. Som tidspressad uthållighetsidrottare, heltidsarbetande kontorsråtta och ensamstående 2-barnspappa delar Lars med sig av stora och små tankar och händelser längs vägen mot nästa målgång på Cape Epic.

TIA – This Is Africa   

23 nov 2018

Så tog hjulen äntligen mark efter en fantastisk flygresa från Istanbul med Turkish Airlines. Vi serverades bra mat, gavs god service och jag hade det bästa benutrymmet jag någonsin upplevt på en långflygning. Jag och min riderbuddy Daniel Breece passerade helt smärtfritt genom passkontrollen. Nu hade jag som mission att leta upp 6 helt okända personer som mycket modigt kastat sig ut i mitt och Pathfinder Travels MTB-äventyr i Sydafrika. Hur ser sådana människor ut? Vad har de för förväntningar? Kan de cykla? Har de tränat? Frågorna var många och de kondenserades där vid bagagebandet. Tony och Björn fångade jag på att de var klädda i norska outdoorkläder av senaste snitt och märke. Tjejlaget med Anneli och Anja var svårare men det fanns bara en tjej med en knivskarp cykelbränna på armen rakt över biceps så även det lösta jag ganska enkelt. Magnus och Nina hade jag koll på sedan cykel-SM i Båstad och de stod redan vi bandet och väntade. 

Hela gänget samlat och då kom kallduschen – Anjas och Annelis cyklar var kvar i Istanbul och skulle inte dyka upp förrän på eftermiddagen dagen efter via omväg till Frankfurt. I praktiken skulle det innebära två dagars missad cykling. Katastroflampan lös ilsket!  

Det är vid en sådan här händelse jag vill att mina gäster inser värdet av att åka med Pathfinder och med mig som färdledare. Nu löste jag två Specialized Stumpjumper som fanns på plats på boendet när vi kom fram efter den 35 minuter korta transfern från Cape Town International Airport till Hunneyball House i Stellenbosch och mina gästers cykeltid kunde utnyttjas maximalt trots missödet.  Jag tror att två resenärer på egen hand i samma situation hade tappat två dagar av värdefull cykeltid i egna försök att skaka fram cyklar. 

G-spot Trails 

Ett supertaggat gäng monterade ihop sina cyklar, smorde in sig själva och varandra med SPF50 och kedjan med Muc-offs gulla vax, svidade om till kort-korta cykelkläder och väntade på utsatt tid vid grinden på att vår guide skulle berätta om eftermiddagens runda.  

 

På ystra ben rullade hela gänget ut i ovan vänstertrafik mot Stellenboschs idrottcentrum och de väntande stigarna på bergssluttningen ovanför staden. Vi var alla lätt svultna och låga på energi så vi började hela rundan med att stanna till på ett café på vägen för en sen lunch.  Själv fick jag lämna in min helt nyservade och bakväxeluppgraderade Specialized Epic till cykelaffären intill för växeljustering. Något de gjorde snabbt, enkelt och via omkörningsfil i relation till övrigt verkstadsjobb. Strålande service.  

Vi hade blivit lovade en tur på de så kallade G-spotstigarna. Det är handbyggda stigar och verkligen en kindergarten för mountainbikecyklister på alla nivåer. Stigarna är flowiga med hopp i olika storlekar, tighta bankade kurvor som kallas för burms och slingrande switchbacks både uppför och nerför. Alla hittade sina favoritstigar oavsett fysisk och teknisk förmåga och som arrangör var det ljuvligt att höra de spridda glädjetjuten hos cyklisterna där G-kraften ökar och däcken ändå tryggt rullar genom de bankade kurvorna. Dagens bedrift stod Tony för som körde hela eftermiddagen utan bakbroms. Hydraulslangen hade fått sig en knäck i transporten och läckte vätska men lika serviceinriktat som verkstaden fixade min växel fixade de ny bromsslang till Tonys cykel vilket innebar hyrcykel för honom under andra dagen. 

 

Det är omöjligt att vara i Stellenbosch utan att slås av mångfalden av restauranger, alla med olika karaktär och inriktning. Att besöka Stellenbosch betyder en kulinarisk resa både när det gäller mat och dryck. För att säkerställa så bred variation som både ur budget- och smakperspektiv gav jag varje lag ansvar för val av restaurang en kväll var. Jag hade redan spanat in ett ställe som såg välfyllt ut på väg hem från stigarna så jag tog själv första kvällen. Hudson är studentstället nummer ett när det gäller hamburgare och jag garanterar att inte en enda av våra tröttcyklade kroppar fick plats med mer mat när vi lämnade långt efter att alla andra gått hem. 

 

 

Wines2Whales - prologue

12 nov 2018

Med två Cape Epic under bältet har min kärlek till Western Cape och människorna jag möter där vuxit sig ännu starkare efter många vintrar på plats med windsurfingprylar i bagaget. I Western Cape och området runt Kapstaden finns ett fantastiskt klimat som gör gott för kropp och själ under vår blötfuktiga vinter. Där finns ett naturscenario jag uppskattar med ljusgula sandstränder, hav med rullande brutala vågor, vindar för fantastisk windsurfing, skarpa berg och karga, sandiga markområden. Där finns en vänlighet och en hjälpsamhet hos majoriteten av människorna som jag kommer i kontakt med.

Det enkelt att ta sig fram i området kring Kapstaden, att få saker att hända och när planer går om intet och skeende inte blir som förväntat förklaras det enkelt med TIA, This Is Africa. Sen finns där naturligtvis en sida som jag som turist har svårt att få insyn i. Där finns kriminalitet, politisk instabilitet och där finns en på sätt och vis omvänd situation när det gäller svarta och vita jämfört med bara för några år sedan. Den enorma arbetslösheten gör att arbetskraft är billig, lätt utbytbar och samtidigt det som bidrar till relativt hög servicenivå i samhället. Du tankar inte din bil själv eller går ur och tvättar rutorna - då tar du helt enkelt jobbet och förtjänstmöjligheten från biltankaren och ruttvättaren. Du packar inte din matkasse själv - då tar du jobbet och förtjänstmöjligeten från matkassepackaren. Den del som Western Cape visar upp är lätt att fånga som kontrastfylld - svart och vitt, vänligt och våldsamt, rikt och fattigt, kallt och varmt...

Många frågor är svåra att helt sätta sig in i som turist. Den bild jag ges av de jag möter, vilket är är en ganska homogen grupp av vita människor, är att det utvecklats en form av omvänd politiskt diskriminering på arbetsmarknaden och i många andra frågor. Många i den vita medelklassen med utbildning lämnar landet till förmån för andra länder inom Common Wealth med argumentet att de vill ge sina barn en bättre chans. Många är de som intygar vilken effekt kvoteringen till universitetsplatser och vid anställningar får. De som inte har råd att bryta upp och flytta stannar kvar på dåligt betalda jobb. De som har det gott ställt behöver inte flytta. Det är i den vita medelklassen däremellan som man hittar de utbildade människor som inte får jobb idag och företrädesvis är det vita män som inte tar sig in på arbetsmarknaden i och med kvoteringen. Jag önskar så att jag kunde komma åt den färgade befolkningens syn på situationen.

Men nu vill jag ta dig med på ett fantastiskt äventyr!

Alla träningsläger jag varit med och byggt och drivit för Triathlonförbundet har skapat en längtan hos mig efter att få bidra till att skapa andra idrotts- och naturupplevelser hos människor. Med det som grund skissade jag en rese- och upplevelseprodukt som jag sedan byggde ed hjälp av all den fantastiska stigcykling som finns runt Kapstaden och det enorma utbud av välarrangerade etapplopp som går frekvent i området. Jag ville bygga en resa som dels skulle ge njutbar cykling bland handbyggda flottiga singletracks, god mat, goda viner, ett trevligt socialt umgänge OCH spänningen och upplevelsen av att genomföra ett etapplopp på Mountainbike.

Wines2Whales är tre lopp i följd på exakt samma tredagars bana. Den del av etapploppet vi kör kan närmast lätt att jämföra med Vasaloppets "Öppet spår" i termer av tävling. Det är så mycket mer en fantastisk och socialt trevlig upplevelse än en tävling. De som kör de sista tre dagarna är mer tävlingsinriktade och här kör många av världens starkaste MTB-cyklister

Jag tog min produkt till Pathfinder Travels och Nicke som är en av delägarna taggade till på produkten och sjösatte den i sin produktkatalog som redan innehåller ett antal MTB-resor till mer eller mindre exotiska platser. Nu återstod "bara" marknadsförings- och försäljningsarbetet. Med begränsad budget för en ny produkt köpte vi in oss i nyhetsbrev och bannerannonsering på utvalda websidor.

I september stängde vi anmälan till resan och det var en fantastisk känsla att se att kalkylen redan första året pekade på att resan bär sig. Under hela hösten har jag upprätthållit löpande mail- och telefonkontakt med våra resenärer för att hjälpa dem hålla träningsmotivationen uppe. Det är något som jag förstår är ganska ovanligt i resebranschen generellt.  

Det du kommer att få läsa här i en serie inlägg är de upplevelser vi skapade och var med om på våra Mountainbikes under 10 fantastiska dagar i Stellensbosch med omnejd. På snart återhörande här i bloggen!Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!