Lidingöloppet 2019 - Carl | Bicycling.se

Carl Haglund


”40+are som återupptäckt MTB efter många års uppehåll. Sist jag cyklade stig var på 90-talet och min första helstela MTB kom i byggsats från tyska Wheeler. Sedan dess har det mest blivit cykelpendling. Delmål mot Vasan 2018 var just LidingöloppetMTB 2018, resultat blev helt ok men gav kanske främst mersmak och revanschlusta, så nu ser fram emot årets upplagor”

Efterlängtat MTB-läger på Lidingö, eller ta nya steg i utveckling till bättre cyklist...å´ ha mycket trevligt på resan!

16 apr 2019

Tjaba, tjena, hallå!

Så då var det dags för det årliga lägret inför LidingöloppetMTB!

Förväntansfullt hade jag packat bilen full redan kvällen innan för att kunna slänga in cykeln och åka direkt på fredagen efter jobbet.

Incheck på Södergarns kursgård kl 16:00, cykling redan 17:00! Schemat bådar gott!

Första passet var ett litet uppvärmningsvarv på närbelägen slinga och sedan en teknikbana med testrundor och sedan valfri fördjupning med feedback. Ciceronerna Calle Friberg och Henrik Sparr bjöd på en bra blandning av teknik och övningar med guidning i Lidingöspåren.

Efter en schysst lasagnemiddag så väntade lite meksnack och Q&A kring detta! En goodiebag utdelning med VitaminShot, Clif bar, Maurten gel och Maurten energidryck inför nästa dags distanspass. Snacket gick lite mellan broms/växeljusteringar on the fly, dämparinställningar, däcktryck, tubeless och allehanda uppgraderingar....

Lördagmorgon och frukost vid 8:00, samling och utfärd 9:30. Härlig Frukostbuffé bådade för en lika härligt distanpass, Tomas Gustavsson anslöt till träningen. Test av Maurten Energidryck i flaskstället och en 3L vätskeryggsäck blev min packning förutom sadelväskan med mekprylar och ett förstaförbands kit i ryggfickan.

Filmade distanspasset men hann inte med att fota eller filma så mycket annat då fokus låg helt på att cykla i härligt vårväder på fina torra spår.

Tillbaka till lunch och ytterligare en härlig Buffé med fräscha grönsaksblandningar, laxbiffar, ris och lite olika såser...precis vad hungrande MTB-cyklister behöver! Paus och kaffe med Lidingölopps info sedan eftermiddagspass med gästciceron Andreas Danielsson "filosofie doktor i Bromsteknik" där vi fick bli vän med vänster pekfinger och sladda med cyklarna i gruset.....lite oPK med tanke på klagomaffian men tillika kuligast av aktiviteter!

Förberedd bastu med öl och snacks för hugande efter kylig eftermiddagstur. Gött med en bra stretch efter uppmjukande svettbastu.

Middag med ytterligare god mat i tre rätter! Paus och sedan mycket inspirerande föreläsning av Skrinnarlegenden Tomas Gustavsson!!

Söndag och sista dagen: frukost 8:00 sedan start 9:30 med liten uppvärmningsrunda och sedan en stafett i fredagens modifierade teknikbana. Har vi lärt vår läxa och kan vi prestera detta under stress/tävlingsmoment ( allt i god trevlig anda)? Paus innan lunch med lite tränings snack och uppladdnings snack med våra ciceroner Calle och Henrik.

Lunch och fika sedan adjö för ett återseende till den 4:e Maj!

Lägret var en fröjd och mycket trevligt cykelfolk att tjöta allt mellan himmel och jord. Tack till Södergarn för ett trevligt boende och god mat!! Stort tack till Calle, Henrik, Andreas och Tomas samt alla deltagare för att fint läger och mycket trevligt cykel umgänge!!

Snart är det dags.....bättre nu än senare!

Mvh /Calle

Lördagsrundan som gick i stå, eller falerande Thru-axel kan det stämma? Kanske ; "Varför tröstäta Oreo-Cheesecake?"

3 apr 2019

Hej alla hugande skogscyklister och cyklister generellt som hittat hit!

Det var ett tag sedan men det finns skäl för detta, Pollenhelvetet har exploderat! Men jag ska inte lipa eller klaga mer över det oundvikliga faktumet.

Sen var det ju dags att byta hjulpar, på min trogna HT, till de grovt mönstrade vår/sommar/höstsulorna. Plockade ner dem från vinden och fyllde på med ny tätningsvätska och pumpade upp dem i tryck samt gjorde "tubeless-dansen" i vardagsrummet till mina döttrars undran. Så då var det dags på Fredagskvällen att preppa för en långtur på Lördagsmorgonen med utlovad check av Lidingöspåren. Tro´ fan att bakhjulets spännarm inte ville lossa axeln ur bakhjulet...nåja jag vet ju att jag sköter min pärla exemplariskt och att thruaxeln alltid fettas om vid varje hjulbyte så jag sprayar in lite 5-56 i gängorna så eventuell smuts lösgörs....tar tag efter ca 20 min verkan och då lossnar/spricker hela spännhuvudskoppen på axeln och jag står med tre delar i handen och en fast thru-axel i hjul och ram....

Jag tror mina barn har hört det mesta i svordomsväg men denna kväll så tömde jag nog hela svordomsencyclopedien.........

Ok, återsamling och tankevurpa: fästa spännarmsskruven igen i axeln medelst locktite eller superlim och gänga ur axeln? Nix och nix!

Försök att hamra in en torx/hexnyckel och gänga ur axeln? Nix och nix!

I ilskan så åkte de införskaffade skruvutdragar-stålen fram och monterades i skruvdragaren, en fredagskväll kan sällan sluta på sämre sätt än att jag borrar djupare och djupare utan grepp...inser att Maxle lite thru-axeln har slitsar i spännarmsänden och förstår att dessa gör att utdragaren inte riktigt greppar. Packar ihop och fyrar av ytterligare några bonussvordomar...

Lördag och en natt av sammanbitet sovande, jag hänger på låset till Jula och köper nya bättre och längre skruvutdragarstål...nu jävlar!

Väl hemma igen och jag får fäste tillslut men nu vill inte axeln fortsätta ut ur bromssidans ogängade hål i ramen..det var då själva!!!!

Ok, återsamling och gruppering framför internätet och dess kunskapsbank...en kväll av letande och det jag hittar är vaga indikationer från 2012, på ett Engelskt MTB-forum, på en offring av navkopparna genom att skära loss hjulet medelst en vinkelslip.

Jag tillbringar ytterligare en kväll med att utröna vilken ny Thru-axel jag behöver, visst måtten på ramen och axelhålet har jag 12x142 men sedan talar vi om gängens stigning (thread pitch) och gängytans längd (thread lenght) vilket passande nog nästan aldrig finns i onlinebutikernas info/specs.....jojo!

Så jag hittar infon jag behöver och beställer hem en ny axel med expressbud om något inte stämmer vill jag ha tid att fixa det innan lägret 12-14/4!

Ikväll fick jag hem axeln och kunde inte låta bli att ta på balaklavan och sätta igång vinkelslipen! Hjärtat i halsgropen och vaga instruktioner från 2012, nu stod jag med cykeln i stället och skyddglasögonen på....just do it!

Det funkade och allt var väl med ramen och det andra hjulparet sitter nu i med allt lirande perfekt! happy days!

Nu återstår bara att plocka isär navet och få tag i nya delar till hjulaxelkroppen.....

Tills vi kanske ses på MTB-lägret på Lidingö så får ni hålla tillgodo med lite inspiration att ta er ut tidigt och cykla på morgonen just nu när soluppgångarna är som vackrast! Håll till godo och hoppas att vi ses på stigarna! Kämpa på, all träning räknas i slutändan!! Mvh /CalleFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!