Lidingöloppet 2019 - Kristina | Bicycling.se

Kristina Larsson


Mitt namn är Kristina Larsson, 44 år och boende utanför Kävlinge/Lund i Skåne.Gift med Hans-Petter och tillsammans har vi Felix 19 år och Sandra 16 år. Började med racer när jag gjorde halvklassikern men fann efter det inte riktigt den cyklingen tillräckligt kul och utmanande. Provade MTB och fick känna ÄKTA cykelglädje. Alla sinnena fick verkligen fart. Doften av skog, backarna, hjärtslagen, de snabba svängarna, stengärden, rötter, läskigt, yes klarade det, är ingen elit men kung i min värld ett slag. Är envis, sticker iväg själv, vurpar ibland, skrattar, älskar min hoj. Cyklade Vasan ganska orutinerad för några år sedan så Lidingöloppets 63 km är en bra utmaning. Kristina

Uppladdning inför start

3 maj 2019

Hej hej igen
Sedan sist har det cyklats en hel del. Körde ett testlopp i helgen Dalslands XC på 35 km i Bengtsfors. Hängde med mina kompisar som skulle upp och så skönt och bara få hänga på.
Starten
Jag ställde mig ganska långt fram för tänkte banne mig inte halka efter. Starten gick och vi var iväg. 1 flaska med sportdricka och Resorb , olika gel, druvsocker och nötcream. Testing testing.
Kom några stegringar. Så fort det blir för stökigt med stenar och rötter uppför blev jag stressad och med cyklist som hänger på mitt bakhjul så klickar jag till sist ur för att inte falla. Springer upp och tänker jaja jag är uthållig och tar igen det sen. Tidvis var det långa asfaltsnedfarter och gott om tid att dricka och ta gel. Har provat mig lite fram och testat olika. Får upp Maurton på tredje försöket och inte så god denna gången heller. High 5 funkar och Sis, Cola med koffein funkar. Kommer förmodligen köra varannan High 5 och Sis på Lidingöloppet. Det ger sig.
Rulla in som åttonde dam. Ingen syra och ingen kramp. Den känslan har jag aldrig upplevt. Var trött i ryggfiléerna men nu har jag lite mer koll på typ allt.

Lördag är det alltså dags för start. Kör tävlingsklass för jag vill vara i damstart. Ja, jag har lärt mig lösa licensen som krävs också.
Uppladdning
Yoggi med mussli mättar bra. Snickers och Red bull precis innan start. Har inhandlat min första Red Bull själv. Vatten i ryggan och sportdryck och Resorb i flaskan. Inga konstigheter i drycken. Bättre och ha det i fickorna och inte riskera magont av drycken. Det felet har jag lyckats göra tidigare. Druvsocker och salttabletter på cykeln. Vad kan nu gå fel?
Dagen innan värmer lite och drar några ökningar och något uppför. Väcker kroppen och får fart på pulsen. Taggar nu till. Aldrig helt stilla dagen innan. Detta har jag lärt mig från löpningen. Dessutom har jag suttit i bilen i många timmar.
Goda råd
Har fått lite goda råd som jag tar med mig:
- Glöm inte andas.
Det var ett bra tips. Annars dör jag ju.
- Dra inte på dig syra. Du håller en, två och kanske tre gånger. Ha koll.
Aj, aj kapten säger jag.
-Ha kul!
Nja kul och kul. Brukar ställa mig frågan varför utsätta sig för detta. Men cykla MTB är ju skitkul i sig. Vi får välla se..
-Kristina, du skulle haft en ännu bättre cykel så mycket som du cyklar.
Jag kan bara instämma!
All in
Sådär lagom dagen innan kommer lappsjukan men jag är förberedd.
Johan Glans brukar få mig på gott humör. Blir kanske lite AC/DC också. Alla vi har väl våra knep för att tagga till.
Mitt mål är att gå in under 3 timmar och 40 minuter. Jag har familj, vänner och kollegor med mig i huvudet. Och bäst av allt på plats min man som tar emot vad där är kvar av mig efter mållinjen. Det kommer garanterat bli en sjuhelsikes resa.
Vi hörs på andra sidan målet.

Dags och börja betta - 14 dagar till race

20 apr 2019

Cykelläger på Lidingö
Dessa tre dagarna hade jag sett framemot lääänge.
Vi var ett glatt, nyfiket gäng på dryga 20 pers som var sugna på massa cykling. Käkade supergod mat och möttes av lysande service hos Södergarns kursgård där vi bodde ute på Lidingö. Calle Friberg och Henrik Sparr som höll igång oss på lägret började med teknikpass på fredagen. Helgen bjöd på bra väder och passen avverkades och jag njöt i fulla drag. Det blev en hel del backträning men även cykelmeckstips, ännu mer teknik, sen även hopp, lek och ett avslutande stafettrace. Calle och Henrik var duktiga och bjöd verkligen på sig själva. De flesta passade på och fråga killarna om sina funderingar kring träning och race. Ett tips löd; ut och kör tre timmar där sista timmen är hårda intervaller.
Ha ha ha den va bra, eller hur? Kanske jag kommer dit så småningom...
Förutom all träning fick vi även information om själva loppet. Då, nu och tänk på..!   Passupp första svängen.
Vi lyssnade också på Tomas Gustavsson, OS-guldvinnaren på skridskor som berättade roande och inspirerande om sina erfarenheter. Tomas tips - Fokusera på din styrka och dina möjligheter. Var beredd på smärtan, förbered bilder i huvudet som tas fram när det blir riktigt jävligt.
Okey, bilder när jag känt mig vrålstark.
Hm, funderar på när det skulle varit. Funderar fortfarande. Ärligt, vilken bild skulle du ta fram när du bara vill gråta, slänga skrotet i vattnet och åka hem?
Lägret var toppen. Verkligen guld! Fick frågan hur länge jag varit cyklist. Då är jag alltså cyklist nu! Här på bild med Carl. Vi bloggare. Yeeeey!
Banan
Banan är böljande och jag är tacksam att jag fick kört och tränat så mycke på banan. Karinbacken, vilken rackare! Bara att jag nu vet att jag behärskar hela banan inklusive det lite stökigare partiet känns bra.
Race innan Lidingöloppets MTB
Nu har jag anmält mig till 35 km, Dalsland X-Country i Bengtsfors helgen innan Lidingöloppets MTB. Just bara för att känna hur kropp och knopp fixar detta med ja ALLT. Kanske, kanske jag där får en vrålstark känsla som jag kan ha användning för på Lidingöloppets MTB.
Börjar nu suga på en rimlig måltid den 4 maj. Nu ni ska börja betta!
Sedan sist har det blivit både höjdmeter och längd i skogen. Fick till ett pass på knappt fyra timmar med massa backar. Fick inte riktigt till intaget och ryggen gnällde rejält på slutet. Åandra sidan bra tryck i benen och äntligen får jag också uppleva en tuffare längre runda UTAN mjölksyra. Ja ni läste rätt. Det brände till några gånger men inte värre än att det snabbt gick tillbaka igen. Jag grenslar min hoj dagen efter och ryggen, trycket i benen ja allt bara funkar. Kände mig stark. Shit precis som om kroppen äntligen fattat och jag nu bygger styrka och uthållighet på riktigt. Detta skapar inte helt oväntat sug efter att snäppa upp ytterligare. Vad finns det för kul lopp därute? Jag vill träna, jag vill nå mål. Spännande känsla. Har börjat snegla på GirlsOnTrail, tror jag det heter, i Danmark. Får se lite hur loppet nu först går.
Men, men, nu får jag snart raka mustaschen för nu är det snart race!!
Kristina

Analys av cyklisten och kärlek till hojen

11 apr 2019

Aktivitus Testklinik & Coachning - Testade och vi har ett resultat
Kollade in Aktivitus redan när dörrarna slogs upp i Malmö och var lite påväg redan då. Det som egentligen hejdade mig var att jag hade bild av att det riktade sig mest till elitsatsande.
Här kommer verkligheten;
Jag fyller i ett ganska gediget formulär med diverse frågor några dagar innan bokad tid via nätet. På plats förklarar Martin tydligt upplägget. Jag möts av en avslappnad miljö och får snabbt känslan av att ingen fråga är för dum för att ställa.
Dagens tester innefattas i vad de kallar Avancerat Test Cykel, VO2max och Wingate.
Siffror matas in och okej, upp och trampa. Håller kadensen och ökar watt allteftersom. Fick frågan hur är känslan om och om igen. Tycker det är mycket återkommande runt känslor inom cykelsporten... Ja, ja jag lär mig nytt hela tiden. 
En skvätt blod som togs om och om igen lämnade svar om vad som hände i kroppen. Efter lite olika tester har vi fått fram var min tröskel ligger, uthållighet, zoner, min syreupptagningsförmåga och även maxpulsen. Snygga färgglada grafer förklarade efter testerna en hel del och polletten trillade ner allt eftersom. Lärde mig både om mig själv och cykelträning i sig. Tänk nu vet jag exakt vid vilken puls och watt jag ska ligga för att fettförbränna. Bara en sån sak.
Varierad träning alltid bra men 3 * 10 minuters intervaller ska köras och träning runt tröskelvärdet. Inte gå så långt över vilket är precis vad jag gjort mååååånga gånger. Fick höra jag hade bra pannben. Bara va? Han måste mena min envishet. Samma sak?
Något som måste lyftas är att värdena sätts inte i förhållande till någon annans värden. Om jag är starkare eller uthålligare än andra är oväsentligt där och då.
Så även om du är motionär så kan värdena vara värdefulla och ge riktmärken att träna efter. In och kolla runt på hemsidan som har mer att erbjuda. www.aktivitus.se
Stort tack till Martin och Aktivitus
Nu till checklistan inför Lidingöloppets 63 km.
Cykeln behöver ses över. Dagarna gick..Var, vem, vad, boka tid?
Ringer Lars Jönsson på Bikefix i Genarp. Redan i telefonen får jag det trygga beskedet; "Det löser vi" och jag kände hur axlarna sjönk.
Väl där, vilken goding och gnistan i Lars ögon gick inte ta miste på! Han brinner bokstavligen för detta med två hjul. Förutom allt han fixat med min cykel erbjuder han mig en fin cykelrunda utanför slingorna i Genarp. Det ser jag verkligen framemot. Inte nog med att han servar, han guidar och även hyr ut cyklar. Kolla in på www.bikefix.se
Tack för tipset Sandra Backman och tackar Lars än en gång för snabb service och sina goda råd.
I helgen är det cykelläger ute på Lidingö. Ska bli superroligt, lärorikt och förhoppningsvis jobbigt. Vi ska få hänga med Calle Friman och Henrik Sparr.
Så taggad!
Är det nu man får kalla sig cyklist?
Kristina

Sömn, sol och smärtsam återhämtning

6 apr 2019

Hej alla kämpar! 

Härlig vind och sol med kompis Caroline blev flera timmars njutning sådär en fredag. Ja, ja ha inte dåligt samvete alla ni som satt med handen i chipspåsen till Let's dance. Ni har självklart er träningsform under kontroll...

Själv har jag även varit på löparläger i dagarna två tillsammans med min löparklubb, Heleneholms IF på Vallåsen. En helg fullspäckad med träning, inspiration och fantastiskt god mat hos Vallåsens Värdshus. Visst är läger roligt? Utövar, pratar och andas löpning.

 

Jag blev tipsad om en app (Sleep Cycle) som känner av hur du sover. Av nyfikenhet testade jag appen redan samma natt jag fick tipset på lägret. För mig är det djupsömnen som styr hur länge jag behöver sömn. Bilden längst upp visar min sömn i lördags. Snacka om lång djupsömn!! Vaknar med känslan om att sovit djupt, gott och utvilad. Den känslan vaknar jag ofta med men i veckan testar jag appen igen flera nätter. Barnen insjuknar, bilen hamnar på verkstad, mycket på jobb och har några puckar kvar inför Lidingöloppet. Behöver nya cykelskor, har inte testat vad jag ska äta och dricka under loppet. Vill få in några fler långpass. Om jag vill kan jag stressa upp mig hur mycket som helst men NEJ. Sömnen blir i alla fall därefter när det surrar för mycket i boet...

Tillbaka till lägret

Backintervallerna med ojämnt underlag blev sådär för ryggslut och vristerna. Trots yogapass och massor med stretch blev kroppen inte så munter. Det är tufft och träna med dessa duktiga löparna och jag viker ogärna ner mig. Eftersom jag vet hur sliten jag kan bli efter en så intensiv helg hade jag bokat en låååång ganska smärtsam djupgående massage som gjorde susen och kortade därmed ner återhämtningen avsevärt rent fysiskt.

Det blev även ett skönt långpass i fint väder upp till åsen och totalt en rejäl löparrunda på 2 1/2 timme. Nice!! 

Nu i helgen fick jag till ett långpass till på 73 km i strålande sol i korta byxor. Yeeeeaay! Tyckte kroppen kändes stark men tryckte inte på så jättehårt. Vi cyklade inom vår lokala "Cykelhandlaren i Löddeköpinge" som firade 10 år. Jag passade på att nätverka med Landskrona Cykelklubb.

 

Aktivitus 

När jag trycker på, rycks med av alla starka i ett lopp drar jag på mig syra och detta är något som bränner mig. Det stör mig jättemycket och har gjort i flera år och eftersom jag får surr i boet måste störningen elimineras. Så i nästa vecka är det jag som stegar in på Aktivitus i Malmö för att få kläm på i vilket skick min kropp är. Konditionstest, mätning av mjölksyra, syreupptagningsförmåga ja alltså var och när är jag som svagast. Vad händer, hur löser jag eller undviker problem när jag kör över min kapacitet. När krampen kommer, är det helt kört?

Ska bli spännande minst sagt! Återkommer med resultatet.

 

Imorgon blir det Vallåsen igen men med MTB-töser. Tyvärr är Downhillspåren stängda men höjdmetrarna ser jag framemot att bemästra.

 

Ut och trampa runt. Finns det något annat att göra som skulle ge mig lika mycket?

Kristina

Ännu ett bra pass

27 mar 2019

Hepp hepp

Fick hänga med dessa snabbisarna i skogen idag, Felicia och Mattias. Klart vi skulle ha en näääärbild när svetten lacka som mest! I Klåveröd...upp, ner, stökigt, stenar och massa rötter. Torrt finfint pass. Tar fram skämskudden för jag svor ilskt när Mattias började fråga efter mitt personnummer när det var sjuuuukt jobbigt. 

Men passade även på och få stalltips av Mattias som kört Lidingö MTB vid två tillfällen. Han nämnde bland annat det var ett snabbt lopp.

Da? Det beror kanske på att han var svinsnabb...

Framåt helgen är det löparläger för hela slanten. Ska bli SÅ kul.

Kör hårt alla kämpar!

Kristina

Ladda fler


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!