För att reda ut lite ang de senaste dagarnas efterspel: - Lisa Ström | Bicycling.se

Lisa Ström


Följ Lisa på twitter: @stromlisa

Mest lästa


För att reda ut lite ang de senaste dagarnas efterspel:

29 mar 2013
av: Lisa Ström

Ja hörni, här har det varit livat de senaste dagarna. Eurosport ringde mig häromdagen, det resulterade i den här artikeln.

Utöver det har jag haft kontakt med ganska många i cykelsverige som på olika sätt hört av sig. De flesta positiva såklart, det värmer så himla mycket att höra hur glada ni är att frågan tas upp och även om det är beklagligt att höra om allt tråkigt många varit med om så är det också skönt att se hur många som har delade erfarenheter och som vågar berätta om det när man väl har öppnat dörren till ämnet.

Tack för det! Jag vet att en del av er varit i kontakt med både SCF och tävlingsarrangörer och försöker göra vad ni kan för en bättre cykelsport. Det gör skillnad!

En tråkig grej apropå att göra skilllnad, som jag ändå känner att jag måste ta upp för att klargöra en del grejer, är det här med vad det innebär att "göra något". Jag har från en del håll, både från privata män i lycra och faktiskt även från högre uppsatt förbundshåll, blivit kontaktad för att få veta att jag inte har någon rätt att "gnälla" om jag inte gör något konkret för sporten. Ett populärt argument verkar vara att sålänge man som tjej inte arrangerar en egen cuptävling har man inte skaffat sig rätten att ha åsikter om cupen, förbundet, eller sporten i största allmänhet. Jag har två problem med den synen som jag ska förklara nu:

1. Självklart ska så många klubbar som möjligt bidra till sportens utveckling, men varför ska alla klubbar med damcyklister få kravet på sig att arrangera en egen cuptävling? Ska liknande krav ställas på alla klubbar med herrcyklister också då? Det borde det väl rimligen i så fall göras? Vilken cup det kommer bli! Vi kommer få cuptävla varje helg mellan januari och november! Puh!

2. Det jag gör, som ni betecknar som att inte "göra något", är att faktiskt lyfta ett ämne som upplevs som ett problem för många inom den sport vi alla gillar och håller på med. Om ingen lyfter frågan så blir det omöjligt att göra något åt den, och man måste börja i någon ände med att konstatera och definiera problemet. Först efter det kan man arbeta rent konkret och praktiskt med den faktiska lösningen. Alla delar inom den problemlösningsprocessen är att "göra något". Försöken att slå bort det som "gnäll" känns inte riktigt påläst eller relevant, utan mer som ett försök till härskarteknik där vi och våra åsikter ska infantiliseras och därmed kunna bortses ifrån.

Tyvärr är det inte riktigt så enkelt.

(För den intresserade skrev jag om liknande saker i fjol HÄR).

För att avsluta med något positivt så säger sig Vättern GP vilja ha en damklass! Låt oss hoppas att det inte är tomma ord!

Glad påsk på er.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiosex med siffror i fältet här


Kommentarer


2013-03-29 14:54   Jan Jakobsson

Om eurosport är så duktiga o sprider ditt ord så kan man ju tycka att dom även borde visa en o annan damtävling förutom VM o OS.

 

2013-03-29 14:54   Jan Jakobsson

Om eurosport är så duktiga o sprider ditt ord så kan man ju tycka att dom även borde visa en o annan damtävling förutom VM o OS.

 

2013-03-29 14:03   Jan Jakobsson

Om eurosport är så duktiga o sprider ditt ord så kan man ju tycka att dom även borde visa en o annan damtävling förutom VM o OS.

 

2013-03-29 11:12   Krister Isaksson

Inte göra något? Jag tror jag måste skratt, vilken tidsålder lever dessa människor i? De kan ju läsa detta inlägg som jag gjorde nyligen: http://www.bicycling.se/blogs/kristerisaksson/cykelbloggare-ni-gor-nytta-och-forandrar.htm

 

2013-03-29 10:44   Catarina Andersson

Att avvisa problembelysning som gnäll tror jag grundar sej i att man själv inte vill göra något åt det problem som blir belyst. Ser man inga problem behöver man ju inte göra något åt det. Att dessutom avvisa dina synpunkter som gnäll och säga att du inget gör Lisa är så urbota dumt. För det första cyklar du. Du tränar och tävlar och det är ju liksom därför vi har ett cykelförbund. För att det ska kunna utövas cykelsport. Jag tycker det är upprörande att det fortfarande år 2013 ska behövas att tränande och tävlande cykeltjejer måste slåss för att få möjlighet att utöva sin sport på lika villkor som killarna.

 

2013-03-29 09:39   John Wikström

Heja! Det är befriande att röster som dina finns, syns och hörs i bruset Lisa. Det finns "privata män i lycra" som stöder dig och alla andra glada medcyklister. Själv typisk "Mamil" :-) / John

 

2013-03-29 09:08   Johan Mölleborn

Kämpa på Lisa!
Alla kan inte arrangera lopp men alla har rätt till att ha åsikter. När det gäller jämställdheten så är det bra att nån orkar att vara på och peta hela tiden. Annars händer det ju inget. Framför allt när det är det svenska förbundet som uppenbarligen skiter i att ställa krav på det.
Glad påsk förresten!
/Johan

 

2013-03-29 08:47   Anna-Karin

Det handlar om attityder. Vi får höra att det är gnäll när det istället borde handla om att se och förstå de skillnader som råder. Att "göra något " kan faktiskt innebära aktivitet på det intellektuella planet. Att i handling stötta utveckling sker också bland oss som hörs... Arrangera träningsläger för ungdomar och se till att de får komma ut i Europa och tävla är väl högst konkreta handlingar. Ta en titt på Västergötlands cykelförbunds hemsida eller Facebooksida. Vi har medvetet satsat på ungdomar och tjejer.
Bra att du hörs, Lisa!

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!