Sluta pro-ana - Lisa Ström | Bicycling.se

Lisa Ström


Följ Lisa på twitter: @stromlisa

Mest lästa


Sluta pro-ana

8 feb 2012
av: Lisa Ström

 

Ok, har tänkt blogga om en sak ett tag men inte kommit till skott eftersom jag 1. inte vill bli hatad och 2. tänkt att jag borde göra något så helcrazy som att typ researcha(!!) lite ordentligt innan jag börjar häva ur mig, men man vill ju hellre vara svinjobbig än typ "mild" och research kommer ju aldrig någonsin ske i den här bloggen så nu skiter jag i dessa skämt till hämningar.

Det här gubb-pro-anandet på internetcyklistgubbarna (tar mig friheten att utesluta alla kvinnliga cyklister, för hittills har jag inte sett fenomenet hos en enda) nu alltså? Jag kan inte svära på att det ökat, har ju som sagt inte gjort min research, men det känns helt klart betydligt mer närvarande och uttalat och uppenbart nu än de senaste åren. I varenda blogg, twitterflöde, happytråd sitter folk och ba "ååå cyklade Xh före frukost, sedan en slät kopp svart kaffe, ska nu dra en råkoströdbeta och ladda för 7*20min tröskel på lunchen innan kvällens vilodagspass med vo2max-intervaller, snart är fetman borta, nu nere på 57 kg så snart slipper man skämmas i trikåerna, yeszz!!"

Min initiala reaktion på detta: "Zzzzzzzzzzzzz"

- följt av en obeskrivlig nivå av ickeimponering och ointresse, för att sedan ba "MEN VAD HÅLLER NI PÅ MED??!!".

Jag är ju inte dum. Alla, och så även jag, är ju medvetna om att det går lättare att cykla om man är lätt än om man är överviktig. Huruvida personerna som oftast hetsar med det här är överviktiga eller ej lämnar jag åt dem själva att avgöra, det här är ingen ätstörningsintervention och alla är vuxna nog att bestämma över sina egna kroppar etc etc så jag skiter i kroppsfettsprocenten. Huruvida vi har nog mycket av ett bergslandskap i Sverige för att det ska vara relevant att deffa ner sig in absurdum är väl även det en annan diskussion antar jag, så jag lämnar även det.

Överlag skiter jag i vad andra gör så länge jag slipper vara inblandad, men det som däremot stör mig här är koketterandet med det hela. Att det liksom är något eftersträvansvärt och något folk borde se upp till/ta efter. Det finns just nu en ton i cykelbloggarna där det anses enormt ballt att späka sig så mycket som möjligt (att sedan de flesta av dessa fastetränare verkar trycka ett och annat bakverk till eftermiddagsfikat kan man ju tycka vad man vill om) och även om det givetvis finns vissa träningseffekter som bäst uppnås med låga energinivåer osv så är jag övertygad om att prestationerna och träningen för de allra flesta av dessa veteraner/motionärer är på en nivå där det förhåller sig så gott som irrellevant. Snarare skulle de nog gynnas av att ha energi nog att träna ordentligt de pass de väl tränar. Men det verkar heller inte vara träningseffekten som sådan som är vitsen, utan själva bantandet i sig (förlåt, naturligtvis inget bantande, naturligtvis ett mer manligt korrekt "deffande") och det gemensamma ryggdunkandet efter väl utförda väggningar.

Förutom att det ger utomstående en osmickrande och osympatisk bild av cyklister som grupp, vilka redan har ett inte rosaskimrande rykte så skickar det signaler till cyklande ungdomar som är allt annat än rimliga, vettiga och okej. Jag vet tex en ung aktiv som i höstas blev tillsagt av en äldre och av många respekterad cyklist att det enda som gällde om den skulle lyckas var att gå ner tvåsiffrigt antal kilon. Det ENDA?! Really? För någon som fortfarande är ung och växer? Bra sätt att skapa en fin grogrund för ätstörningar hos elitidrottande unga, och då särskilt i en sport som rimligen måste ha en av de största andelarna ätstörda män och där man därmed borde vara extra noga med att försöka att inte reproducera skeva förhållningssätt kring just mat.

(Dessutom är det inte ens något att briljera med. Varenda tonårstjej har tränat en miljard timmar på fastande mage och skippat lunchen. Kom med nåt värre om ni ska försöka vara hårda.)

Det var det om det.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugosju med siffror i fältet här


Kommentarer


2012-02-14 20:01   Maria

Mkt bra skrivet och ett mkt viktigt inlägg!
Det är ju skitviktigt vilka signaler som ges till unga idrottare (och alla).
Jag tycker det ska vara att peppa på uthållighet, upplevelser, bli starkare, ha roligt! Inte vikt, det kan inte vara det som är mest eftersträvansvärt hos en cyklist?
Att det är roligt tror jag vinner över allt när det gäller att prestera. Det gör oxå att man orkar hålla på år efter år = presterar bättre.

 

2012-02-13 18:03   Lisa Ström

återigen: jag säger inte att folk ska vara tjocka/inte ska vara smala och/eller att man inte ska mäta sina prestationer i siffror. Ni måste börja läsa mina inlägg ordentligt...

 

2012-02-13 17:09   Johan

Tävlngsinstinkten har man väl oavsett om man är 13 eller 50? Om man bara håller på med cykling för att man vill vara hälsosam och njuta av den friska luften är man en helt annan person än den som ställer sig på startlinjen med målet att prestera. För att prestera underlättar det med en lägre vikt och bättre kräm i benen - inte rocket science. Eftersom vi är många som drivs av att prestera i livet, på eller av cykeln, är det intressant av mäta våra egna och andras framsteg samtidigt som man diskuterar processen att nå sina mål. Intressant? Ja visst!!

Richard, hur mycket väger du? 380W på 2x10 min är inte fy skam! Det är vad jag kör 4or på! Väger själv 76 kg men siktar på 74 till säsongsstarten.

Märkte ni nu hur rolig läsningen blev nu så fort vi började prata siffror och mål? ;-)

 

2012-02-13 08:21   Liz

Bra skrivet - Tycker själv att folk/privata amatörer som bloggar om sånt är ok - värre är det när såna synpunkter får stöd i diverse proffsigare artiklar, av enhel del tränare osv. Som mullig 50+ (precis inom BMI gränserna) vet jag att det skulle gå en aning fortare om jag gick ner 5-10kg - men vi pratar om sekunder eller några minuter på Alpernas värsta backerna och än mindre i sverige. Det finns 2 sidor på W/kg - jag har förbättrat min genom att skaffa flera Watt...:-)

 

2012-02-12 17:56   Richard

Sitter på Monarken...värmer upp inför mina två tior@380 Watt med viktmålet att gå ned 0,5 kg i veckan fram till påsk.
Nu kör vi!

P.S Mycket av fetma hetsningen och watt hetsningen på bloggar och dylikt sker med glimten i ögat, så även min. Ett annat syfte är åtminstonde för min del att ha så roligt på cykeln som möjligt när vädret inbjuder till "riktig" cykling med slicks till våren/sommaren :)

 

2012-02-11 09:30   Lars Telenius

Fantastiskt bra skrivet och tack för att du står upp för en hälsosam idrott. Jag är en veterancyklist (som du refererar till i bloggen) och har sett och hört alla dessa tokigheter om vad man ska och inte ska äta från mina cyklande "gubbar" i flera års tid. Även efter att en veterancyklist blir dömd för dopingsbrott (efter att använt efedrin) så skakar folk på axlarna, ungefär det var väl inget konstigt eller... Jag förundras över att det kan vara så viktigt att prestera för oss gamlingar. När det handlar om våra prestationer så bör inställningen vara att vi ska hålla oss friska och leva ett långt och hälsosamt liv. Tack igen och lycka till med ditt eget tävlande i framtiden.
Med vänlig hälsning / Lars Telenius (H 55)

 

2012-02-11 08:44   Heff

Bra skrivet Lisa :)
@ STIZZE
Om man skriver att man väger 65,8 kilo och vill pressa sej ner till 64,2..är folk överhuvudtaget intresserade av det ? el att nu har jag tränat så och så och lyckats gå ner från 62kg till 61,8.
Jag kan applådera åt folk som gått ner pga hälsorisker ( från 128 till 113..typ) det har jag inga problem med, men jag tycker synd om personen som klagar å gnäller över 2 kilos "övervikt".
I mina ögon så ska man njuta av att idrotta ( cykla i mitt fall) njuta ett ord som verkar saknas i vissa personers vokabulär.

 

2012-02-10 23:40   Camilla

Jag kan bara instämma i ditt inlägg Lisa. Jag läste precis en artikel på amerikanska RW som skiljer på eating disorder och disordered eating: http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-241-285--14203-0,00.html

 

2012-02-10 14:26   Lisa Ström

janne: men jag har inget emot att folk är smala eller tränar eller vad som, jag tycker bara inte att man ska göra en "häftig" grej av själva späkandet, av flera anledningar varav jag tog upp några här. & bara för att de tförekommer i sk "hälso"tidningar eller träningsforum behöver det ju inte betyda att det är bra eller rätt, i många fall tvärtom.

stizze: jag frågade om just den twittringen eftersom jag funderade på det här då, så det är egentligen inte riktat mot dig eller meningen att du ska känna dig träffad utan det bara råkade falla sig så. Annars verkar din blogg inte vara särskilt fokuserad på just mat/vikt-delen vad jag har sett.
jag ser heller inget problem att prata vikt om det görs på ett vettigt sätt, men jag tycker inte att den tonen som varit ett tag på många bloggar osv är särskilt vettig.
självklart har man ett ansvar att vara kritisk till sådant man läser på internet, men jag tycker också att den som publicerar saker på internet har ett ansvar, inte bara den som läser.

 

2012-02-10 13:35   STIZZE

Jag ser inget problem om att prata vikt? Det är både viktigt för många personers välbefinnande rent hälsomässigt och självförtroendemässigt medans andra inte bryr sig ett dugg om det utan är mer intresserade av cykelprestation. Väldigt många som tränar ihuvudtaget gör det för viktens skull.

Jag vet att du refererar till en av mina twittringar eftersom du ifrågasatte dom. Men som du fick som svar, så får du inte all bakgrundsfakta runt all info som skrivs på internet heller. Som flockhart skrev så har man ett eget ansvar att ta sånt man läser på internet, med en nypa salt.

Förresten så används bloggarna av många för att öka motivationen för sig själv och andra likasinnade. Det är inget fel att ge sig själv eller andra likasinnade en dunk i ryggen när dom slitit bra på testcykeln. Tvärt emot så uppmuntrar jag till, nästan, alla sätt som kan motivera folk till att cykla, träna och må bättre!

 

2012-02-10 13:14   Niklas

Intressant tråd på Happy i ämnet...
http://happymtb.org/forum/read.php/1/158587/page=1

 

2012-02-10 11:14   janne jakobsson

ÄÄÄ! det är som vanligt är man gammal så får man inte leka proffs o träna äta så likt som möjligt som dom(åldersrasism).Det är ju faktiskt dom som styr utvecklingen.Cyklar protour grabbarna med 4% fetthalt så drömmer ju även alla andra om att också göra det.Räcker väl för den delen att öppna vilken hälso tidning och kroppsbyggar tidning som helst så späker sig folk med fett förbrännings pass före frukost.Du får nog ändra på alla andra först lisa för vi gubbar följer mest bara strömen(skämt).Du får väl själv ta och gå i bräschen för det hela o lägga på dig nått gram för inte behöver man vara så mager som du.

 

2012-02-09 20:17   Matilda

Heja Lisa! Skitbra skrivet.

Skriv gärna det där colting-inlägget!

 

2012-02-09 17:40   manne

måste säga emot- tex på happy så pratas det gärna fika fleche m.m. har aldrig märkt att det skulle vara en vikthets där?
Men så många cykelbloggar läser jag inte förutom din : ) så jag har ingen research heller.
Men om Colting vill hålla på som han gör så är det väl ok ? eller ? Det värsta är om man påför dessa ideal till ungdomar (i träning eller icke spelar ingen roll.)
Jag tror att anledningen till detta torgförande av sina siffror är både en stolthet och en piska på sin egen rygg att fortsätta. det är svårare att hoppa över träningen om man bloggat om den än om man bara sagt till sig själv att det ska bli en 10 mila efter jobbert ikväll... Så i den meningen kanske den fyller sin funktion?

 

2012-02-09 11:35   Charlie

Kul inlägg!
Visst, det är frivilligt att läsa bloggar men ändå..
Detta med gubbdeffandet är väl bara en märklig sak, en annan är ju hur alla dessa medelåldersmän beklagar sig över hur lite dom kan träna, pga snoriga barn, frun ska på yoga, svärmor fyller 60 osv osv men vill ha nån slags cred för hur pass bra dom är trots den ringa mängden träning (vilket oftast är mörkning). Kunde det inte vara roligt om nån bloggade om "hur kass jag är trots att jag tränar skitmycket"? ;-)
Sen det här med tävlingscyklist och motionär. En gång sa någon att en tävlingscyklist har nummerlapp (ofta minimal) på ryggfickorna, medan en motionär har en stor dito fäst på magen, fine. Men vad är en elitmotionär för något? Är nästan rädd för svaret.. ;-)

 

2012-02-09 11:00   Åsa

Johan: Handlar väl inte om det är ok för Elit eller inte eller på vilken nivå man ska vara på för att "få" hålla på på det sättet som Lisa skriver om. Själv känner jag tjejer och killar i Världseliten i olika cykeldicipliner och de flesta håller INTE på på det sättet (särskilt inte killar/män). Vikten är viktig, visst, men det är inte huvudfokus. Det finns undantag, men det finns det överallt. Det handlar nog mer om att man som motionär TROR att det behöver vara på ett visst sätt. Alla som är smala behöver nödvändigtvis inte svälta sig för att se ut så.

Det är väl inget fel att försöka gå ned i vikt, och sträva efter att få bättre w/kg men när det går till överdrift och blir det enda som man pratar och skriver om och späker sig på grund av det, känns det inte sunt. Det tar ju lite fokus från det viktga: själva tävlandet. Racing är så mycket mer än bara vikt och watt...

Fast å andra sidan är ju folk olika, för en del kanske själva "siffrorna" omkring är det som driver dem att träna, att veta att man är lätt och har bra världen kanske kan ge en del inspiration.

Vissa grejer med det där stenålderstänktet är väl ganska bra, men det är något lätt sjukt sektartat över det. Om det nu var så bra att leva som på stenåldern, varför använder förespråkarna internet och mobiltelefon och bor i hus med el och sköna sängar? Varför är det bara vissa parametrar som är bra i stenålderslevernet? Hur vet vi att det är just maten från stenåldern vi ska fokusera på och inte att vi tex. ska sova som de gjorde, dvs på marken i en grotta (eller hur de nu sov)?.

 

2012-02-09 09:30   Lisa Ström

& tack alla ni andra som håller med!!

kristin: alltså, har så mycket galla att spy över tex colting och hans anhängare att jag inte vet var jag ska börja ens...

 

2012-02-09 09:28   Lisa Ström

Jag håller med. Jag älskar ju testcyklar med dess möjlighet till kontroll och mätning. Jag tycker också att träningslära, resultat, metodik och siffror av all former är intressant när det kommer till träning, det var ju bland annat därför jag valde att plugga en sådan utbildning, och när jag väl läste där var det ju nergrottandet i labbet på LIVI som var de roligaste dagarna. Jag har heller inget emot att andra skriver om det på sina bloggar.
Det jag motsätter mig är som sagt svältkoketterandet och reproducerandet av en skev bild när det kommer till vilken tårtbit i cykelkakan som bör fokuseras på.

Gränsen för när det är ok finns inte - för jag tycker inte att någon bör sprida en sådan attityd, oavsett om man är vätternrundecyklist eller utlandsproffs. Min erfarenhet säger mig dock att det är mer förekommande i motions- och veteranleden (att göra en grej av det alltså, själva späkandet i sig bryr jag mig som sagt inte om). Däremot håller jag inte med dig om att det skulle vara fler kvinnor än män bland cyklisterna som har en känslomässig knytning till sin vikt, snarare tvärtom. Har några teorier om varför men tror det får bli ett eget inlägg någon gång.

 

2012-02-09 09:27   Magnus

Ömma tår som bör trampas ännu hårdare.
Bra inlägg!

 

2012-02-09 08:51   Johan

Jag har ingen blogg men om jag hade det skulle jag skriva om W/kg och vad jag drog på min 4x4 igår. Hur jag ser på periodisering och be om tips för toppning. Allt detta trots att jag är en H30 cyklist. Varför? Det är inte svårare än att även dessa aspekter av cyklingen tilltalar mig precis som distanspass i vårsolen gör. Eftersom det varken är vår eller sol nu får man helt enkelt fokusera på det som är relevant i nuet.

Ett högt W/kg gör ABSOLUT skillnad på MTB-rejs även i Sverige men jag håller med om att det är en annan sak på de flesta LVG-tävlingar.

Var tycker du själv gränsen går för att hålla på med sådant här? Topp-10 elit, topp-20 elit, topp-3 H30?

Folk som skriver sådana här blobbar är uppenbarligen intresserad av siffrorna kring sitt cyklande och vänder sig till sina vänner och bekanta som också gillar siffror.

Att man sedan säger åt en ungdom att gå ner 10+ kg är så klart tveksamt. Om denna ungdom närmar sig vuxen ålder och faktiskt har onödig övervikt för ändamålet (cykla fortare) ser jag inte problemet. Skillnaden på reaktion om man säger åt mig att gå ner 3 kg vs. säga åt min flickvän att gå ner 3 kg. är enorm. Där skiljer det sig rejält mellan könen då de flesta killar/män inte har en känslomässig knytning till viktuppgång/nedgång.

Men jag tycker om dig i alla fall Lisa! Vill du prata med om effektkurvor, syreupptag och

 

2012-02-08 22:13   (anonym)

Rent a crier

 

2012-02-08 21:14   Adam Steen

Gilla, +1 !

 

2012-02-08 17:45   Hannah

Alltså! Word Lisa! Mycket bra

Utöver det som du skriver skulle jag vilja skriva ett längre inlägg om nyttan av att vara lätt i ett typ platt land. Samt att hålla på med det där larvet för att vadå... cykla 15 minuter snabbare på vätternrundan? Kom igen liksom.

 

2012-02-08 17:31   Olle

Sen finns det ju vi gubbar som gått ner från jättefet till bara fet. Kan det verkligen kallas deffa??
(Kakkulturen är ju annars en utmärkt orsak att cykla. Så man kan svulla med gott samvete, som redan nämnts.)

 

2012-02-08 17:21   Kristin

Jag följer inte så många gubbcykelbloggar så huruvuida de trendar eller ej kan jag inte svara på. Däremot tycker jag mig ha märkt en allmänt, enligt mig då, skev inställning till "hälsa" och "kost" (personligen blir jag skeptisk så fort folk börjar prata om "kost" isället för det gamla hederliga "mat") i diverse medium. T.ex. uppstod en hätsk debatt kring Blondinbellas bikinibilder där varannan debattör tycker att hon är ohälsosam och har bukfetma, och varannan tycker att hon ser ut som en kvinna ska se ut och är übersund. Några få påpekar att ingen sida har tillgång till Blondinbellas blodvärden, vet något om hennes kondition eller (kanske framför allt!) har något hum om hennes psykiska välbefinnande.

Begreppet "hälsa" har blivit synonymt med en deffad och muskulös kropp, "träning" har blivit synonymt med crossfit och "bra kost" är någon variant av LCHF, paleo eller rawfood. Det gängse idealet håller på att gå över från "smal" till "hälsosam och sund". Ingen verkar dock reflektera över VEM som ligger bakom definitionerna och VAD de egentligen står för. Jag menar - sedan när skapas ideal som något för den breda massan? Det är en elit som har ekonomiska och/eller genetiska förutsättningar att uppnå idealen och resten av befolkningen kommer att hopplöst tråna efter det-som-skulle-göra-dem-sååå-lyckliga samt köpa alla produkter som i marknadsföringen skriker "köp mig så når du dit!".

Jag vet inte om gubb-pro-anan är ett uttryck för "det nya hälsoidealet" eller om de bara är hopplöst efter alla dessa tonårstjejer som som du säger redan sysslat med självspäkning i decennier. Dock finner jag det ganska tröttsamt att så många köper "trenden" med CrossFit, paleo och Jonas Colting och slukar den med hull och hår utan att inse att de befinner sig på samma skala som fjortisbrudarna som köper VeckoRevyn och lever efter deras kost- och skönhetstips slaviskt.

Haha, jag är också lite upprörd märker jag. Vet inte om min kommentar var så särskiilt relaterad. Men givetvis ska du fortsätta vara obekväm, allt annat är så tråkigt.

 

2012-02-08 16:43   robban

ahhh typiskt för en trådsmal person att skriva som du gör ;-)

 

2012-02-08 16:16   Håkan

En av alla fördelar med att vara gubbcyklist är väl just att man kan trycka i sig löjliga mängder mat då och då utan att behöva oroa sig för övervikt. Då är jag å andra sidan varken deffad eller elit, men inte heller överviktig eller soffbunden.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!