Tävla eller motionera? - Lisa Ström | Bicycling.se

Lisa Ström


Följ Lisa på twitter: @stromlisa

Mest lästa


Tävla eller motionera?

11 jul 2013
av: Lisa Ström

Nu ska vi prata om nåt helt annat, har ni sett det här klippet på SVT: Stark cykeltrend i Sverige - men få vill tävla?

Annars kan jag sammanfatta! Ungefär såhär: jättemånga cyklar runt på vägarna, men jättefå löser tävlingslicens av olika skäl som tex dyrt, krångligt, osv. = :(

Jag pratade med toppfysik-Emma (ska aldrig mer kalla henne för nåt annat) om precis det där när vi var ute och cyklade lite för nån vecka sen. Det finns ju en rätt intressant utveckling inom cykelsporten som känns helt bakvänd.

I ett naturligt förlopp hade X börjat cykla, upptäckt att hen gillar det, testat nåt motionslopp, fått smak för att cykla fort i grupp och kanske då sedan sökt sig till klubb/licens/tävlingar. Så ser det, så vitt jag vet(?), ut i de flesta sporter.

Just nu finns istället en trend inom svensk cykel där elitlag och -cyklister söker sig till motionsloppen. Halva herrelitklungan radar upp sig för att slå rekord i motionsloppet Vätternrundan. De flesta större motionslopp har en ansenlig rad tävlingscyklister på startlinjen som inte är där för att dricka kaffe i depåerna utan som vill cykla fort och tävlingslikt. På internet upprättas inofficiella "resultatlistor" osv.

Och man fattar ju det här! Motionsloppen drar mycket folk, det är stora och välskötta arrangemang, det är folkfest och gud vet allt. Klart det är kul att vara med där fast man har en tävlingslicens. Men håll med om att det är en märklig omvänd utveckling att det är mer prestigefullt att cykla snabbast runt en sjö i motionsklass, än att vinna tävlingar i elitklass? Incitamenten för motionären att söka sig till tävlingar blir ju i och med det också rätt små.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttioett med siffror i fältet här


Kommentarer


2013-08-13 13:55   Magnus

Jag tror att det är viktigt att ha med sig insikten att det i grunden är så himla kul att bara cykla. Det är också oerhört enkelt att sätta upp och testa sig mot egna mål som cyklist. För många behövs inte den extra stimulans som tävlandet och resultatjagandet ger.

Sedan kan man ju också fundera på om befintliga tävlingar verkligen motsvara det som den stora massan lockas av. Kanske vore det på sin plats att cykelförbundet började arbeta för att få in andra former av tävlingar än de som går ut på att köra en viss sträcka så fort som möjligt. Jag deltog själv i AIM-Challenge i Lindvallen två gånger. I denna tävling har MTB:n en betydande roll, men vad som gjorde det extra kul att delta var skattjakten och variationen. Just detta med skattjakt tror jag man kan ta fasta på (varje orienterare kan skriva under på att en funnen kontroll är en belöning). Cykelorienteringar och brevets kan mycket väl vara något att satsa på och utveckla.

 

2013-08-06 10:21   Martin H

Det finns en stor tröskel att börja tävla i cykling och ingen instegs bana. Tycker själv att det är två faktorer som försvårar det för folk som vill tävla:

1) Åldersgrupperingar - första tävling i H30 är tillräcklig att avskräcka en nybörjare. Det går fort och man har inte en chans i första tävling. De som fortsätter blir bättre men den finns ingen instegsnivå. I de engelspråkiga länder där jag har tävlat (UK, USA, Australien) börjar har man en klass system baserat på kapacitet och man kvalificerar sig uppåt.

2) Tillgänglighet - det finns ett antal tävlingar utspridde över landet som kräver en del pengar och tid att resa till. Finns brist på lokalla tävlingar. T. ex. varje söndag i Melbourne hade vi en criterium, varje vecka i New York finns det 'mid week crits'.

Lägg man till kostnaden för licens, chips, osv, och brist på arrangör samt krångliga regler och process för att anordna tävlingar kan man förstå varför många välja att ha det enklast - motionslopp och klubbträningar. Det är varför triathlon och löpning har lyckats - man anmäla sig och kör.

 

2013-07-27 00:21   Armcykelbloggaren

Det ligger mycket i det som Åsa är inne på. Tycker att det känns som att det går ett dussin MEMILs på varje junior. Den enorma popularitet som de stora motionsloppen fått de senaste åren ger ringar på vattnet när "alla" plötsligt vill vara med. Tror inte att cykelförbundet är den stora boven. Visst kan man förenkla proceduren för att få tävla men å andra sidan har löparboomen gett samma resultat. Många vill springa men få vill tävla.

 

2013-07-20 22:13   Åsa

Är det inte så att ganska många börjar med cykel i sen ålder när ekonomin tillåter? Det är naturligare att börja tävla i yngre åldrar. Det måste vara enkelt för barn att cykla och tävla nära där de bor. Samma gäller antagligen vuxna. Det är inget problem att motionärer vill cykla motionslopp, det är inget problem att elit vill se hur fort det går att cykla välkända lopp. Eller att klubbkompisar vill köra ihop över klassgränser, så som det går att göra i motionslopp.Men det är ett problem att så få barn och ungdomar inte väljer cykelsport och att de inte har tillräckligt många att tävla emot.

 

2013-07-19 08:30   Janne

Javisst är utvecklingen märklig. Jag har haft så oerhört svårt att förstå att folk vill betala sådana summor utan att få någonting alls tillbaka annat än en notering i en inofficiell "resultatlista".
En tanke som slog mig helt plötsligt. Intresset bland elitåkare startade i och med subgruppernas intåg. Är det kanske själva tävlingsformen lagtempo i storlag som saknas? Skulle man kunna införa en liknande tävlingsform inom ramen för SCF? SM i lagtempo med typ 30 deltagare i varje lag, varför inte runt Vättern?

 

2013-07-17 10:11   Love

Varför tävla, inte bara cykla? Det är ju enbart förknippat med ångest över att inte vara så bra som man hoppats på när man inte når sina allt för högt uppsatta mål.

+ kostar pengar man inte får tillbaka något för (om man inte TOK-kraschar och behöver utnyttja försäkringen....)

 

2013-07-17 07:44   Tobias

Tror du fått det lite om bakfoten , tror inte det finns nån elitcyklist i hela sverige , som inte hellre vinner en officiel elit tävling, än att köra fortast runt vättern//Tobias

 

2013-07-12 01:51   Mattias Thyr

Jag har varit med från början. Det Lisa skriver i Bicycling har vi förundrat oss över senaste 5åren. Egentligen är det allt detta går ut på. Varför måste man tvinga folk att bli medlem i föreningar för att få tävla. Innan RF lade till en paragraf så räckte det att man var med i vilken förening som helst bara den var knuten till RF. Man kunde anmäla sig i ett cykellopp i sin löparklubbs namn och ändå ha fullgod försäkring. Lägg därtill att många håller på med flera olika sporter typ Triathlon som växt fram senaste 15åren eller att man inte längre har livslånga förhållanden till en sport så har cykling dragit det kortaste strået. Tillsammans med att vi har fina vägar som vi alla betalt till och fri natur som arena är det inte lätt att jobba för att ha något extra att erbjuda i en förening. Många använder PT och tror att en wattmätare löser träningsupplägget.
Nästa sak är att när man återvänder till fikabordet på jobbet är landsvägslopp värdelöst att tala om, om man nu inte vunnit. Ingen i fikarummet har en aning om att vilken placering man fick inte är så värst viktigt blir de konfysa och undrar varför man tränar så mycket bara för att få samma tid som klungan.
Därför kör man ett lopp som några kan relatera till och som kan gå igod för att minsann att vara top 1000 på Vättern får man nog ha egen lagning för att klara.

 

2013-07-11 19:15   Maria Guz Ravegård

Intressant!
Jag är fd orienterare, och de ägnar sig ofta på motionsnivå åt det omvända: tävlar mest och tränar mindre (tävling = träning). Motionsloppen är en sporre för mig att träna. Skulle inte få för mig cykla hela Vättern utan glider runt o får upplevelser i fler dimensioner på kortare sträckor. Tror vi blir fler o fler vartefter sporten utvecklas. :)
Tittar man på mtb-cykling så är loppen knöfulla med entusiaster och motionärer som har ganska normala horn i pannan och är långt från elitnivå. Lvg är nog en avdelning för sig.

 

2013-07-11 17:46   Rickard

Mycket bra analyserat och skrivet Lisa :)
Har inte ni som jobbar inom officiella media gjort en undersökning och frågat elitcyklisterna: Varför kör du motionslopp? Och frågat motionärerna: Varför löser du inte? etc etc..

Det verkar ju inte som förbundet gjort detta..det är ju ett av de första stegen man gör om man ska göra en affärsplan..undersöka marknaden..
Bara en tanke

 

2013-07-11 16:17   Lotta

Den stora frågan är hur förbundet tänker omkring detta? Ett klart uttalat mål är 5000 licensierade 2016, men är den siffran bara en vision som låter bra eller finns det någon form att genomtänkt strategi för att komma dit? Hittills känns det inte som om de har någon tanke på hur detta mål ska uppnås.

 

2013-07-11 16:07   Åsa

Jag har också grubblat mycket på det här. Speciellt när det upprättas resultatlistor och "vinnare utses" i motionsloppen. Hur kan man vinna när hälften av deltagarna står och dricker kaffe och minglar i depåer? Vinna kan man väl bara göra när man vet att alla gör sitt yttersta för att komma först? Dessutom känns det inte helt säkert att blanda dessa grupper på vägarna.
Varför tävlar man inte på riktigt om det nu är det man vill göra?

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!