Våga tävla! - Lisa Ström | Bicycling.se

Lisa Ström


Följ Lisa på twitter: @stromlisa

Mest lästa


Våga tävla!

28 maj 2013
av: Lisa Ström

Jag läste en blogg här imorse (jag var uppe fem så jag kan säga "i morse" som att det var för länge sen trots att klockan inte ens är åtta än!) som handlade om prestationsångest och hur skribenten fick kämpa så mycket för att ens kunna/våga/vilja träna eller tävla med andra i rädsla för att vara sämst. Jag blev så ledsen!

(Överlag blir jag ledsen när folk är så rädda för att bli bedömda, förstår ni hur mycket det begränsar så himla många? Hur många som inte gör saker de gillar eller skulle vilja för att andra människor skulle kunna tänkas ha någon åsikt om det trots att det rimligen är none of their business osv? Ååå mitt hjärta!)

Men alltså, så himla modigt ändå av den här skribenten att ändå fortsätta ställa sig på startlinjen och komma till tävlingarna och träningarna. Jag tror ju att det där är ett moment 22 i damcykelsammanhang. Det är ganska läskigt att börja tävla för de flesta för det finns ingen mängd och massa att försvinna in i. Som kille blir du en av 100+, gör man inget väsen av sig så blir man bara en i mängden på gott och ont och det finns alltid i alla fall NÅN som är sämre. Som tjej är du kanske en av 12? Diffen mellan de som är bäst och de som är sämst blir så mycket större då, och såklart blir det mer uppenbart och utlämnande att vara ny och eventuellt komma sist då.

Gruppen "cyklande tjejer" på FB har 1650 medlemmar. Tänk om bara en bråkdel av dessa vågade börja tävla? Plötsligt skulle det inte vara så läskigt att komma som nykomling till första tävlingen utan även nya tjejer skulle kunna få chansen att föra en anonym och prövande tillvaro under de första loppen vilket förmodligen skulle leda till en sjukt positiv utveckling.

 (Obs att jag inte tycker att alla måste tävla, jag fattar verkligen grejen med att man inte tycker det är kul eller tycker att cyklingen främst står för andra värden än att jämföra sig med andra, men jag upplever ändå att det är hemskt många tjejer som antyder att de skulle vilja testa men inte vågar eller tror att de är bra nog (när är man bra nog?), och DÅ är något så himla fel! Våga tävla, det är kul! Folk är trevliga och glada över nytillskott på starlinjen!)

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiotvå med siffror i fältet här


Kommentarer


2013-05-29 10:07   Håkan

Bra skrivet!

Det finns tyvärr också många hårt tränande killar som borde ställa upp i någon tävling/motionstävling då och då. Jag säger som du Lisa, ta chansen i sommar och prova något lopp som du känner passar dig, på väg eller i skogen.

Strunta i resultat. Ta med din jämnstarka kompis så kan ni vara två som delar på första- eller sistaplatsen tillsammans!

 

2013-05-28 21:44   Oscar Ekstam

Hoppas att fler tjejer/kvinnor tänker som du Lisa eller tar modet och styret över sitt cyklande och i alla fall testar om det där med att tävla är något att ha.

Bra skrivet!

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!