MTB på arbetstid - Långloppsbloggen - Malin Jones | Bicycling.se

Malin Jones


Malin Jones bor i cykelvasastaden Mora med sina två barn, en halvgalen hund och ett par katter. "För fem år sedan fick jag en startplats till Cykelvasan 45km av min far och sedan dess gör jag ständiga försök till att slå personliga rekord på olika lopp jag hunnit med att pröva. I år är planen att köra hela Mitsubishi MTB Challenge. Varenda lopp vill jag vara med på. Barnen, som är födda 2006 och 2007 kommer jag också att dra med mig. Tanken är att göra det här till ett fem månaders utdraget familjeäventyr. Den naiva delen av min hjärna säger ”satsa på top-10 i klass D40”, den mer verklighetsförankrade delen av min hjärna säger ”Var glad om du tar dig till tävlingarna och kommit ihåg att ta med dig alla grejer du behöver till dig själv och barnen”. Kul ska det bli i alla fall, ruskigt kul och säkerligen en del inslag av kaos. Mer av det kommer ni få ta del av här i bloggen framöver"

Mest lästa


MTB på arbetstid

17 jun 2018
av: Malin Jones

Hugo och Viktor visar mig hur "lätt" det är att cykla på bakhjulet. (Hugo har glömt knäppa sin hjälm, han ska givetvis få skäll nästa gång jag ser honom)

I två år har jag nu jobbat som lärare på mellanstadiet. Under den här tiden har jag kommit fram att det finns två dagar på läsåret som är överlägset bättre än alla andra dagar. Dessa två dagar infaller strax innan sommarlovet och har fått namnet ”Elevens val”. Alla elever på mellanstadiet får alltså välja att vara med på olika aktiviteter som vi lärare har organiserat och som eleverna själva har lagt fram förslag till.

Förra året vid samma tidpunkt anordnade jag och en till lärare en MTB-grupp, något som blev väldigt uppskattat, förutom den lilla detaljen att Fröken Malin skulle försöka samla coolhetspoäng genom att ta sig an ett litet hopp, men mitt i luften inser att hon inte riktigt vet hur man gör. Det slutade med en liten krasch. Jag försökte givetvis hålla god min inför eleverna och resa mig upp som om inget hade hänt. Det gick inte. Jag låg där jag låg och sen kom ambulansen. Bäckenbenet var av på två ställen och hela min planerade cykelsommar 2017 var finito i det ögonblicket. 

I år fick jag chansen till göra om, göra rätt. Jag tillsammans med klassassistent Elin, fick med oss 15 cykelglada grabbar från klass 4-6 dessa dagar.

Det är svårt att planera en cykelaktivitet som ska passa en hel grupp av barn med olika erfarenheter av MTB. Förutom det, så finns de fysiska skillnaderna mellan en elev i klass fyra och en elev i klass sex att ta hänsyn till. Det som underlättar är att alla som är där, har valt det själva och deras motivation hög.

Första dagen var tuff (för vissa). Vi cyklade ca 3,5 mil totalt varav 2 på stig. Vi hade i och för sig 5 timmar på oss men stannade ofta för att diskutera vägval och teknik. Även lunchen blev ett break då vi pausade vid ett vindskydd längs Österdalälven och grillade korv. Jag hade ordnat det så att min mamma kom dit med ved och korv, det var inget jag behövde släpa med mig på cykeln med andra ord. När vi drog vidare kom regnet, jag trodde jag skulle få höra gnäll från barnen men ingen klagade egentligen över någonting. På hela dagen! På hemvägen var dock några elever lite trötta och ett tag var jag orolig att vi inte skulle hinna tillbaka till klassrummet på utsatt tid, 13:30. Jag är ju liksom född tidsoptimist och tycker det är onödigt att inte fylla ut varenda minut av dygnet. 13:27 svängde vi in på skolgården. Jackpot! 

Andra dagen bjöd på solsken och jag introducerade Strava för eleverna, de som ville fick ladda ner appen och för ovanlighetens skull ta med sig telefonerna. Vi cyklade bort till ett lagom långt segment som vi här i Mora kallar Selja-snabben, ca 1,5 km långt med lite uppför och nerför utan några tekniska partier. Vi provcyklade banan tillsammans en gång och därefter var det dags för race!

Med stor självsäkerhet i rösten hade jag utmanat mina elever; den som slog fröken Malins tid runt Selja-snabben skulle bjudas på glass. Tre elever var tuffa nog att anta utmaningen. Alltså, jag tyckte ju själv att jag fått till en riktigt bra tid runt den där banan, trodde att jag var mer eller mindre oslagbar (mot dessa barn). Men nix, tji fick jag. En elev slog mig! MED 10 SEKUNDER!! Och då ska ni veta att denna grabb inte bara går i årskurs 6. Han har även en cykel som väger minst 5 kilo mer än min! Jag blev mycket, mycket imponerad. Jag hoppas verkligen att han håller fast vid sitt cykelintresse framöver.

Vi ställde in resten av den planerade cykelturen för dagen, kom fram till att det skulle kännas lite knasigt om bara en elev åt glass och inte de andra som också presterat så bra under dessa dagar. Vi drog till Glassbåten, jag och Elin drog fram våra feta plånböcker och bjöd hela gänget på en kula. Utom Joel då, han fick två.

Förutom det har jag haft en fantastisk vecka trots att sommaren nu återgått till att vara fullständigt normal (15 grader och mest regn). Mina elever har gått på sommarlov precis som mina egna barn, jag har fyllt år och även hunnit cyklat igenom Cykelvasan för första gången denna säsong. Nu är det bara två och en halv dag kvar tills min egen semester börjar. Jag har lovat mina elever att jag ska lära mig att cykla på bakhjulet i sommar. Jag ska göra vad jag kan, jag hade fått sååå många coolhetspoäng om jag kom incyklandes på skolgården i augusti på bakhjulet. Det kan vara värt det.

Glada killar som inte gnäller över regn och mygg. 

Korvstoppet var uppskattat. Och ja, jag vet att det råder eldningsförbud i hela landet men jag ringde faktiskt till brandkåren innan. 

Joel Jensen, som cyklar i orsaklubben CK Uven på sin fritid. Här är på väg in i mål och har just slagit Fröken Malins Strava-rekord. 

Välförtjänt glass! 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugotre med siffror i fältet här


Kommentarer


2018-06-18 22:08   Inga Jones

Helt underbart att läsa ! Författare nästa !!!!!

 

2018-06-17 16:23   Malin

Jag kan garantera dig att jag INTE är Moras bästa fröken. Det finns en hel hög med lärare som gör allt för att barnen ska känna lust att gå till skolan. Men tack ändå ;)

 

2018-06-17 16:23   Malin

Jag kan garantera dig att jag INTE är Moras bästa fröken. Det finns en hel hög med lärare som gör allt för att barnen ska känna lust att gå till skolan. Men tack ändå ;)

 

2018-06-17 15:14   Irene Mattsson

Härlig läsning,du är nog Moras bästa fröken.
Väntar med spänning när bilden kommer när du cyklar på ett hjul😅🤣

 

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!