Angående Vasaloppets problem med att arrangera ett rättvist upplopp för de främsta damerna. - Marcus Persson | Bicycling.se

Marcus Persson


Presenterade mig en gång som femfaldig medaljör på cykel-SM och elitcyklist från Jönköping. Numera student i Lund som tävlar i Danmark och har besökt alla slott i Skåne. Vinnare av Stora Bergshackan i Tandemstafetten 2016, 2017 och 2019.

Angående Vasaloppets problem med att arrangera ett rättvist upplopp för de främsta damerna.

8 mar 2016
av: Marcus Persson

Det fanns en tid då jag och min käre bror brukade göra skidspår i trädgården för att sedan åka runt där i cirka fyra timmar samtidigt som Vasaloppet pågick på tv den första söndagen i mars. Lagom till målgången gick vi in och tog plats i soffan. Denna tid är sedan länge förbi och detta år fördrev jag timmarna mellan start och målgång med att räkna i ett nationalekonomiskt matematikhäfte. Herrarnas final bjöd inte på någonting extraordinärt och jag övervägde om det inte hade varit fördelaktigt att studera istället för att bevittna målgången. Som tur var hettade det till när damerna kom in för målgång. Storfavoriten Britta Johansson Norgren, som hade haft en krympande ledning under loppets gång, fick sällskap av Katerina Smutná och Lina Korsgren med fåtalet kilometer kvar. Därefter bjöds det på en rafflande uppgörelse som inte blev mindre oviss – men mer orättvis – på grund av alla män som var i vägen och inte följde arrangörens uppmaningar om att lämna två till tre spår fria åt damerna. 

En del tycker vid det här laget att de fått nog av all uppmärksamhet kring damernas målgång på Vasaloppet. Scenariot var detsamma på Cykelvasan i somras. Damerna ska helt enkelt och vänligen vänja sig vid att det är en och annan man i vägen. Problemet är att jag aldrig någonsin sett ett giltigt argument för saken. När det kommer till frågor om jämställdhet tenderar stora grupper att lämna sin rationalitet och förmåga att argumentera därhän. ”Sluta gnäll, köp en 200 grams Marabou och tröstät för i helvete”, blir plötsligt en tillämplig undanmanöver för att punktera en diskussion.

Betänk nu följande scenario: Jörgen Brink, en av bröderna Aukland och John Kristian Dahl kommer in till Mora för ett svettigt avgörande med doft av vitlök. Plötsligt befinner sig tjugo damer i spåret och trots att arrangören gör allt i sin makt för att få damerna ur spår lyckas de mer eller mindre fälla avgörandet till fördel för en av de satans norrmännen. Skulle gemene man efteråt framställa Brink som rättmätigt förbannad eller kränkt? Svaret är troligen det förstnämnda – rättmätigt förbannad – vilket är ett långt mer positivt laddat ordval än kränkt. Fråga också dig själv om attityden gentemot diskussionen hade uppfattats som ett aldrig sinande gnäll från manliga skidåkare eller en debatt för att göra en onödigt orättvis situation rättvis.

Beakta nu följande citat av den skidåkare vars manöver i utkanterna av Mora försatte Johansson Norgrens ur spår, från Pontus Roos artikel på DN.se, den 6 mars 2016:

  1. ”– Ska jag vara helt ärlig var det knappt att jag visste att det fanns damer runt omkring mig. Jag ville bara spurta för att komma in topp 100, säger (…) till Ulricehamntidningen”. 
  2. ”– Jag säger inte att det inte var ojuste, men jag ville bara komma i mål. Visst vinglar jag till, men Vasaloppet är ändå ett stort motionslopp och sådant här händer hela tiden, säger (…) till Ulricehamntidningen”.

Det ligger någonting mycket paradoxalt över citaten. I det första andetaget är det livsviktigt att komma topp hundra – i nästa andetag är allting ett motionslopp, ingenting är så allvarligt och juryn borde ha överseende med dråpliga misstag. Såtillvida du varken ätit eller sovit ett dygn efter Vasaloppet – eller är schizofren – är det inte normalt att säga emot sig själv på detta vis.

Det tåls också att fundera på huruvida motionslopp och renodlad tävling skulle förorsaka olika uppföranden hos deltagande. Ordet sportslig är på svenska till och med synonymt med ärlig, schysst eller rättvis. Att uppträda sportsligt gäller oavsett vilken nivå du idrottar på. På upploppet i Mora finns det bara en sak som är sportslig (läs: ärlig, rättvis, schysst) om du kommer in tillsammans med de första damerna – nämligen att träda ur deras spår och kämpa för sin topp hundra i ett annat spår. Detta gäller oavsett om Vasaloppet anses vara tävling eller motionslopp. Ge mig annars ett argument för att djungelns lag plötsligt skulle gälla under motionslopp eller i stridens hetta. Om ingen av herrarna visste att de befann sig med de första damerna måste arrangören antingen bli tydligare eller så måste samtliga gå till optikern.

Avslutningsvis och på samma tema vill jag uppmärksamma följande citat av Vasaloppets sportchef Tommy Höglund:

” – De placeringar det handlade om på herrsidan när damerna kom var fortfarande topp-hundra, så det var fortfarande väldigt mycket elitfokus och tävlingsinstinkt, om man säger så. Jag vet inte om herrarna inte hörde signalerna eller om de struntade i det” (Edwinsson, 2016).

Vad jag har fått lära mig i livets hårda skola är placeringar av nästan tresiffrig storlek inte värda att skriva hem om. Oftast är det (hårda) män som vill poängtera detta, men i fallet Vasaloppet är topp 100 för herrarna helt plötsligt i paritet med topp tre bland damerna. Alla rationella slutsatser pekar på det motsatta och därför bör arrangören se till att årets fadäs inte upprepar sig. Varför inte rödmarkera två spår på upploppet och sätta samma färg på SVT:s skoter som följer första dam? Således bör alla herrar runt denna skoter veta att de inte ska använda de två spåren när de kommer till upploppet. Skulle de mot förmodan göra detta straffas de med en tveklös diskvalificering, kanske till och med böter. Jag lovar, problemet är inte omöjligt att lösa. Ta er samman, människan har varit månen. Annars finns risken att Vasaloppet blir en tillställning för män som vill skryta om, och blåsa upp, sina resultat – vilket förvisso ligger helt i linje med loppets historia. Ett sådant arrangemang är därtill ungefär lika exalterande som att nationalekonomiskt matematikhäfte.

*****

Edwinsson, Lisa, 2016. ”Arrangörsmiss kan ha kostat svenska favoriten förstaplatsen”. Dagens Nyheter. Nyhetsartikel. 2016-03-06. http://www.dn.se/sport/arrangorsmiss-kan-ha-kostat-svenska-favoriten-forstaplatsen/. Hämtad: 2016-03-07.

Roos, Pontus, 2016. ”Hans misstag störde damspurten i Vasaloppet”. Dagens Nyheter. Nyhetsartikel. 2016-03-06. http://www.dn.se/sport/hans-misstag-storde-damspurten-i-vasaloppet/. Hämtad: 2016-03-07.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiosex med siffror i fältet här


Kommentarer


2016-03-12 10:01   db

Ja, jag har inget emot doping per se. Redan idag krävs det ju gynnsamma gener för att bli elitidrottare, och det är inte något man styr över själv i alla fall.

 

2016-03-10 11:09   Dan

Jag tror att det enda sättet att lösa detta på är att skilja damåkare från herråkare ett par kilometer innan mål med egna spår. Det måste också vara fysiskt omöjligt för någon att byta mellan dessa dam/herr spår fr.o.m. 1 km innan mål.

Detta för att
1/ I tävling räknas alla placeringar (om så bara för den enskilde utövaren), dvs det kommer att finnas de som försöker fixa en bättre placering om den kan. Om man kan "tjuva" över på damspår för att tjäna placeringar så gör någon det
2/ I slutet på långa tävlingar är oftast kolhydratförrådet tomt och då blir man ganska "dum i huvudet" och kan man göra fel som kommer någon att göra det.

 

2016-03-09 22:11   Philip Willners

Gör två målportaler bredvid varandra istället, den klassiska " I fäders spår" för herrarna och på högra sidan damernas egna " Ladies only".

 

2016-03-09 14:18   db

FB: Vad pratar Persson om, om det inte är sport (och som han själv inte vet om/är finkänslig nog att inte påpeka för mig)?

 

2016-03-09 09:49   Jens Gustavsson

Jag har märkt en klart mer resultatfixering i motionslopp, det har blivit viktigt att ha en bra placering/tíd i ett av våra kända motionslopp i sitt cv. Tyvärr har det lett till en tjurigare attityd bland en del motionärer med skrik, svårdomar och dålig stämning som resultat. Det är främst karlar i medelåldern som har svår att ta hänsyn till andra tävlande. Jag tycket inte att man ska dela på kvinnor och män i vasaloppet, det skulle också bli orättvist för dameliten är så lite jämfört med herreliten och det leder definitivt orättvisa förhållanden. Jag tycker att man ska avsätta två spår till dameliten på upploppet för de första damer.

 

2016-03-08 22:07   Marcus Persson

db:
Jag är själv inte nöjd med ordvalet medelmåtta, dels för att det - som du påpekar - inte stämmer till hundra procent (med skidåkarna) men också för att det framstår som ganska respektlöst. Hursomhelst stämmer det bäst överens med den liknelse jag faktiskt använde ordet i, varpå ordvalet blev som blev.

En gång när jag körde en UCI-tävling i Danmark satt jag med klungans sista sextio man när det endast återstod en mil av nitton. Då kom ett kantvindsparti och jag åkte av. Min sportchef erbjöd mig pace upp till klungan, hade jag tackat ja till detta hade jag med stor sannolikhet kunnat placera mig före samtliga hjälpryttare och komma topp 40 - vilket hade varit ett bra resultat av en kille som bara var 18 år.

Eftersom jag inte ansåg att detta var rättvist i förhållande till mina konkurrenter - särskilt med tanke på vilket resultat det faktiskt rörde sig om - tog jag mig istället mål som 53:a för egen maskin. Till råga på allt lyckades tävlingsledningen tappa bort mig i resultatlistan så jag blev istället DNF. Jag påpekade detta för såväl tävlingsledningen som kommissarien men ingen ansåg att de behövde gå igenom målfotot då min placering inte var av betydelse. De ansåg att jag var en medelmåtta som oavsett detta resultat eller inte skulle stå utan kontrakt nästa år.

Det finns inga empiriska bevis på att en röst för F! leder till mer brudar. Således vore det dumt att rösta på F! såtillvida dina åsikter överensstämmer bäst med deras partiprogram - vilket inte är fallet för mig. Jag har därför aldrig heller röstat på F!.

Ditt sista argument motiverar för övrigt fri doping i alla idrotter då du säger större prestation, mer underhållning.

Dessvärre har jag ingen rolig soundcloud-fil att länka till.

 

2016-03-08 21:49   fb

@db: Eftersom du utgår från en felaktig föreställning om att Marcus pratar om sport blir resten av dina "resonemang" och "slutsatser" felaktiga.

 

2016-03-08 21:27   db

Det ligger något mycket paradoxalt över att "medelmåttiga män" som åker långlopp är lika snabba som elitdamer. Såtillvida du varken ätit eller sovit ett dygn efter Vasaloppet – eller är schizofren – är det inte normalt att hävda att det räcker med att vara en medelmåttig man för att slå en elitdam.

Vidare måste man vara en ganska banal sportfåne utan något större själsligt eller intellektuellt djup om man tycker en pseudohändelse (med pseudohändelse syftar jag på att en vecka efter att den inträffat är den bortglömd och ointressant) som några som går i mål samtidigt som medelmåttiga män är "spännande".

Låt oss dra en parallell till någon annan idrottsgren, säg höjdhopp. Jag tror inte medelmåttiga rekreationsthoppande män drygt 2 m (vilket ungefär är elitdamernas PB).

Eller år är premissen för hela ditt kverulerande felaktig: de som kommer in på runt 100 plats är inte "medelmåttor" utan elit där resultatet kan vara viktigt. Enligt http://faktaguide.vasaloppet.se/docs/Faktaguide2015_webb.pdf är startnummer 1-300 herreliten. Det är alltså ganska många elitherrar kvar om man kommer in som nummer 100.

För övrigt kan jag mycket väl förstå att det finns ett egenvärde i att slå en dam som kanske vunnit OS- eller VM-guld.

Så för att summera, eftersom du utgår från en felaktig föreställning om sakernas tillstånd blir resten av resonemanget och slutsatserna felaktiga. Framstår som ett klassiskt exempel av https://soundcloud.com/borgerligskymning/han-rostar-pa-fi-for-att-fa-ligga

Addendum: sport är banal underhållning. Alltså avtar intresset i takt med resultatet, oavsett deltagarens fysiologiska attribut. Skulle du tycka det var intressant att följa spurtstriden i klassen "50 år och äldre"? Nähä, varför inte det?

 

2016-03-08 20:20   Marcus Persson

Johan:
Vilken sorts "feminister"?

 

2016-03-08 18:23   Johan

Damerna får väl träna hårdare så det slår herrarna? Det är ju ingen skillnad på könen enligt feministerna 😂😂

 

2016-03-08 17:45   Björn

med tanke på att det bara var 8-9 minuter mellan första herre och första dam tycker jag att tävlingsledarens kommentar om att starta damerna strax efter 7 bara var så jävla onödig, 15-20 minuter före räcker, så har de väl på marcialonga?

 

2016-03-08 17:05   Andreas

mycket bra skrivet!

 

2016-03-08 15:56   Anna

Jag har även tidigare funderat över liknande problematik i (köns)blandade lopp och framför allt Vasaloppet. Precis som Richard säger så skulle ju tjejer och killar kunna köra på olika dagar. Tjejer kan få köra Vasan första söndagen i mars varje år och killarna en annan, närliggande, dag. Så kan vi ha det i ungefär 60 år, dvs lika länge som damer var portade från VL, och sen byter vi dagar med varandra.

 

2016-03-08 15:16   Janne

I många andra långlopp är starten delad, alltså att damerna startar en 15-20 minuter före herrarna. Detta blir mycket mer spännande för tv-tittarna som på ett smidigt sätt kan följa damerna (och inte behöver kisa och försöka peka ut dem uppblandade bland herrarna) respektive herrarna (som vanligt). Dessutom går de ju också i mål ungefär samtidigt och man slipper diskussioner om att vissa herrar fungerat som "draghjälp" åt någon enskild dam och man slipper klantarsliga herrar i 100-platsklassen som välter omkull damer på upploppet. Därtill slipper dessa nämnda herrar dra konstiga valser när de ska försöka förklara sina klantigheter i tidningarna följande dagar... Vad sägs Vasaloppet? Är det inte dags för att dela på starten nu?

 

2016-03-08 14:31   Perry

Bra inlägg. Pinsamt också att man pratade om "tjejdäng" på SVT - onödigt.

 

2016-03-08 13:06   Marcus Persson

Richard:
Jag har inte för avsikt att förminska någons prestation då jag ställt upp i 0 tävlingar med över 14000 i "livets hårda skola". Däremot har jag ställt upp i tävlingar med 200 professionella cyklister. Faktum kvarstår att alla som genomför Vasaloppet - oavsett om tiden landar runt fyra timmar eller tolv - står för en fantastisk prestation värd att kriga för. Men för arrangören borde de tre främsta damerna prioriteras över man 90-100. Vem tror du drabbas hårdast av ett försämrat resultat i form av minskade (uteblivna) sponsorintäkter etc. - damen som blir 3:a istället för 1:a eller mannen som 97:a istället för 91:a?

 

2016-03-08 12:40   Richard Lindberg

Hur många tävlingar med över 14000 åkare har du vart med om i livets hårda skola Marcus?
För många är vasaloppet årets enda viktiga tävling. Så nog räknas varje placering!
"Inte värt skriva om" -Säg det till den största bloggaren inom skidåkningen. Topp 100, som han skriver om, och folk läser om, och folk avgudar...

Precis som med vättenrundan. Ett motionslopp, utan gemensam start, utan värdselit. Nog räknas varje sekund..... Sub 7 räknas ju inte om du är en enda sekund över 7 timmar....

Vasaloppets arrangörer har det svårt få till fler tävlingar i i tävlingen......
PS: Jag tycker det är för jävligt för tjejerna. Men att förminska de som vill slåss om varje sekund/plats känns fel.
Jag har ingen bättre lösningen än att ge dem en varsin tävlingsdag! Bara damer i en, Och bara herrar i en. RÄTTVIS! (även det är diskutabelt dock....)


Läs: http://erikwickstrom.se/

 

2016-03-08 11:03   gsb

Bra skrivet!

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!