Det är inte synd om studenter. Inte professionella idrottare heller för den delen. - Marcus Persson | Bicycling.se

Marcus Persson


Presenterade mig en gång som femfaldig medaljör på cykel-SM och elitcyklist från Jönköping. Numera student i Lund som tävlar i Danmark och har besökt alla slott i Skåne. Vinnare av Stora Bergshackan i Tandemstafetten 2016, 2017 och 2019.

Det är inte synd om studenter. Inte professionella idrottare heller för den delen.

21 jul 2016
av: Marcus Persson

Jag kommer ihåg första gången jag såg en elitcyklist sitta och inhalera astmamedicin tio minuter innan start på ett Östgötalopp i början på min cykelkarriär. Han drog så djupa andetag att en, i brist på bättre vetande, kunde trott att han varit under vatten i tio minuter och nu öppnade sina lungor för fulla spjäll. Sedan den dagen har de bara blivit fler och fler – inhalatorerna. Det tycks som att astmainhalatorna är lika obligatorisk för konditionsidrottaren som shakern för muskelbyggaren.

I ett gammalt inlägg om vintercykling frågade jag mig själv om den höga graden av ansträngningsastma hade något att göra med träning i låga temperaturer och torr luft. Någonting måste det vara, för den frekvens med vilken astmamedicinering förekommer på elitnivå inom konditionsidrotter är långt över genomsnittet. Det kan tyckas konspiratoriskt, men ibland får jag för mig att det råder det inflation på diagnosen ansträngningsastma då det knappt behövs medicinsk undersökning. När jag var yngre hade jag problem med trånga luftvägar i kyla och kollapsade nästan på hockeyträningar utomhus. ASTMA, skrek läkarna och gav mig inhalator men efter ett år utan förbättring fick jag sluta medicinera. Idag har jag växt ifrån problemen.

Låt oss nu lämna denna fundering därhän och förutsätta att alla som tar astmamedicin verkligen behöver den – är det då synd om de som oavsiktligt påträffas med för hög dosering i blodet? Vi tittar närmare på några citat från Marit Björgren angående Martin Sundby:

”Jag stöttar Martin i denna svåra tid för honom. Och jag har hundra procent förtroende för Fis sjukvård och övrig stöttning, säger Björgen till det norska skidförbundets hemsida”.

Låt oss försöka få lite perspektiv på händelsen genom att jämföra med studenter. Under tentamen råder mobilförbud – telefonen ska förvaras avstängd på annat ställe än din skrivningsplats. Alla studenter ska vara införstådda med dessa regler och student som påträffas med mobil straffas vare sig mobilen har använts för fusk eller inte. Tycker någon synd om studenter som stängs av och blir fråntagna resultat då de påträffas med mobil vid tentamen? Finns det någon här i världen som känner medlidande för dem när CSN stryps och de får skörbjugg av alla nudlar? Nej, för studenter förväntas på egen hand vara införstådda i regelverket. Tydligen gäller detsamma inte professionella atleter med mångfalt större inkomster. Martin Sundby är en professionell skidåkare. Han ska veta hur mycket medicin han får ta, och är han osäker tar han den inte. Åker han fast är han skyldig oavsett hur myket misstag det må vara, och alla resultat samt medföljande inkomster ska tas ifrån honom. Och det är inte synd om honom någonstans.  

”Jag har godkännande av internationella skidförbundet och all forskning visar att dessa astmamediciner inte har prestationshöjande effekt om du inte är astmasjuk, säger hon och fortsätter: I likhet med Martin kan jag inte heller vara bäst i världen utan att använda astmamedicin.”

Ja, ni har ett godkännande – men även en gräns för maxdosering. Jag har körkort, men det betyder inte att jag får köra hur jag vill. Kör jag vanvettigt straffas jag. Det är nämligen som så, att när de som använder astmamedicin överskrider maxdosen gör de så att andra inte kan vara bäst i världen.

De senaste åren har många svenskar undrat varför de svenska skidåkarna står som parkerade i spåren medan norrmännen och norskorna dominerar tävling efter tävling med flertalet åkare. De tränar mer, är ”oerhörda talanger” och ligger i framkant vad gäller allt från vallning till träning, brukar förklaringen låta – en förklaring som rimmar bekant med ett visst cykellag. Och visst ligger de norska skidåkarna i framkant vad gäller allt från vallning till träning eftersom de använder inhalatorer så nya att deras egna läkare inte har koll på dem. Tycker du att denna känga var oförskämd från min sida går det vända på det – den noggrannhet vilken tycks råda vid träning och vallning finns tydligen inte vid medicinering. Hur man än vrider och vänder på saken finns det bara en slutsats – det är inte synd om den gör skyldig till överdosering eller intagande av preparat som är emot WADA:s regelverk. Om ett regelverk ska kunna upprätthållas går det inte se mellan fingrarna för misstag, för så fort undantag börjar utfärdas kommer allt mer rinna igenom efterhand. Jag kan därför leva med att friska idrottare tar astmamedicin då dess effekter på friska förmodligen är lika med noll. Vad jag däremot inte klarar av är alla dessa snyfthistorier om hockeyspelare, cyklister och skidåkare som påträffats med för höga doser av olika astmamediciner. Det är hög tid för dem att växa upp och leva med konsekvenserna av att bryta mot reglerna – hur ofrivilligt det än må vara – precis som studenter.

"Du körde i 120 km/h. Högsta tillåtna hastighet med bromsad släpvagn är 80 km/h. Därför kommer du bli av med körkortet en kortare tid och få några tusen kronor i böter." 

"Men jag har ju Volvos nya turbodiesel, det blir ju så lätt hänt. Dessutom har jag ju c-körkort! Tyck synd om mig. Snälla."

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiofem med siffror i fältet här


Kommentarer


2016-07-22 13:28   ekstromenator

Jag håller med dig helt och hållet trots att jag är en av dom som använder astmamedicin.
Jag fick ansträngningsastma från långa kalla distanspass på cykel för många år sen, men lyckades medicinera bort den då jag tränade mindre och på lägre nivå.
Nu har jag sedan dryga året tillbaka fått tillbaka besvären och medicinerar sedan i våras med Symbicort.
Att använda medicinen är jätteenkelt, min läkare har ordinerat mig hur ofta och när jag ska använda medicinen, det står till och med på förpackningen hur mycket varje dos innehåller, och det är därför larvigt enkelt att hålla reda på hur mycket medicin jag får i mig.
Den som blir påträffad med värden som är klart högre än tillåtna gränser har missbrukat medicinen, och det är att likställa med dopning. Det går inte att skylla på nationsförbund, dispansregler osv. Maxgränsen gäller alla, och det behövs en rejäl överdosering som helt omöjligt kan ske utan deras egna vetskap.

 

2016-07-22 12:03   David

Mycket bra!

Att norska skidförbundet officiellt ersätter honom är ju att säga att de inte erkänner dopningen. Det sved väl att norska skidförbundet inte fick dikterera det hela.

Likheten med enbart oskattad diesel kan inte vara rätt. Sundby har åkt dit för överskridna gränser så det skulle väl då motsvara både oskattad diesel och 150 på 120-väg isåfall.

 

2016-07-22 00:58   Sven-Erik

Det är ju fantastiskt att det norska landslagets läkare inte läst på om Salbutamol. Om de varit ute och cyklat (sic!) så kanske de hade hört talas om Petacchis åktur 2008 som Sundby verkar ha kalkerat. Bjørgren i sin sida verkar ju inte ha fattat skillnaden mellan Ventoline/Salbutamol och det som "oförargligt" klassade Symbicort som hon inhalerar.

Att sedan du Marcus försöker att generalisera utifrån din egen erfarenheter under ungdomen av att ha blivit feldiagnosticerad är knappast något som kommer at hjälpa idrotten att hantera dopingproblematiken. Det finns inte i berättelsen om Sundbys problem som tyder på att han lider av "växtvärk", däremot verkar det som att kompetensen hos de som hjälper honom att idrotta på toppnivå med de problem han verkar ha den kompetensen har varit för låg. Liksom kompetensen hos Sundby eftersom till syvende och sist så är det den enskilde idrottaren som har att svara för att de tillskott som kan spåras i proverna ligger inom det tillåtna.

Det är inte synd om Sundby, men det handlar inte om att han kör Volvo. Han har inte kört för fort, om en likhet skall användas så har han tankat oskattad diesel.

 

2016-07-21 19:54   Daniel

Kommentarer ska väl oxå va korrekt... I all ödmjukhet får jag väl backa när jag läst in mig bättre....

 

2016-07-21 19:36   Daniel

Rätt ska var rätt, fusk ska bestraffas och bloggare bör hålla sig till fakta! Det var pappersarbetet som brast inte några resultat från dopingtester.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!