Det går en man utmed Vättern. - Marcus Persson | Bicycling.se

Marcus Persson


Presenterade mig en gång som femfaldig medaljör på cykel-SM och elitcyklist från Jönköping. Numera student i Lund som tävlar i Danmark och har besökt alla slott i Skåne. Vinnare av Stora Bergshackan i Tandemstafetten 2016, 2017 och 2019.

Det går en man utmed Vättern.

16 jun 2015
av: Marcus Persson

När jag närmade mig en av de större städerna på mitt ensamma träningspass runt Vättern den 14 augusti 2014 såg jag en en mystiskt gestalt uppenbara sig i fjärran. Snart såg jag att det var en man, en man som såg ut att ha gått hårt på flaskan genom åren. Mannen hade en cykel och cykeln hade i sin tur släpkärra. På kärran stod plastpåsar och åter plastpåsar fulla med skräp. När jag närmade mig puttade mannen ut sin cykel i vägbanan, hytte och skrek åt mig: "Jävla ******* som cyklar runt Vättern och skräpar ner"! Mycket riktigt var hans släpkärra fullastad med förpackningar till gels och bars som cyklister tryckt i sig den där natten (dagen) i juni.

På söndagens träningspass - dagen efter - cyklade jag några kilometer utmed bansträckningen för Vätternrundan. Total förödelse. En gel per meter, bars, vattenflaskor, bananskal, övergivna slungor, patroner och cykelslangar överallt.

Vätternrundan 2015 hade 20 002 startande. Låt oss anta att varje startande förbrukade fyra gels och fyra bars. Det ger oss 160 016 tomma förpackning slängda i vägkanten. Lägg därtill minst en flaska per cyklist (20 002). Dessutom får vi inte glömma slangarna från kanske 2 000 punkteringar, 10 000 rör från tabletterna som ska förebygga kramp (men alla tycks få kramp ändå enligt sociala medier), och 20 000 bananskal. Vet ni vad - det ser ut som en jävla soptipp utmed vägen runt Vättern dagen efter. En 300 kilometer lång och tio meter bred soptipp.

Är det legitimt för någon av de 20 002 som cyklar runt Vättern att slänga skräp rätt ut i naturen? För proffsen i Tre - Berg och de andra som körde på rekordtiden 6:33? För de som cyklar och kämpar på natten? För de som pendlar "för miljöns skull" resterande dagar om året? Jag skulle kunna vara jävig och svara ja för den fösta gruppen men det enda moraliskt korrekta svaret är nej, nej och nej. För internationella deltagande: no, no, no eller NEIN, NEIN, NEIN. 

Det fanns en tid då jag envist hävdade att Vätternrundan var ett motionslopp, men vishet kommer med åldern likt en dålig prostata och jag har ändrat mig. Vätternrundan är en tävling, ett 300 kilometer långt lagtempo. En annorlunda cykeltävling, men likt förbannat en tävling. Definitionen av begreppet tävling är inte självklar och knivskarp. Det finns olika sorters tävlingar. Ingen behöver vara först i mål för att det ska var en tävling (!). Det finns sporter där allt handlar om bedömning (t.ex. konståkning) och sporter där bedömning och resultat vägs samman (backhoppning). Alla deltagare i Vätternrundan får dessutom en tid - alltså finns det indirekt en resultatlista.

Den kanske mest avgörande detaljen i frågan om något ska kategoriseras som tävling eller inte handlar om deltagarnas inställning och uppfattning till arrangemanget. Känner de som cyklar runt Vätternrundan att de tävlar? Svaret är för många  - men inte alla - ja. Det tas risker för att få en så bra tid som möjligt. Det skälls på andra cyklister för att få en så bra tid som möjligt. Det slängs skräp och flaskor - som proffsen på TV - för att få så bra tid som möjligt. Jag tror egentligen att många läckande soptunnor till cyklister aldrig skulle slänga något bara sådär i vardagen, men när en så bra tid som möjligt står på spel, då stängs förnuftet av och skräpet (soporna, smutsen, skiten, lorten, avfallet, krimskramset) får inte hålla dem tillbaka. 

Konversation i lunchrummet veckan efter:

"Vilken tid fick du på Vättern?"

"7:45, men då cyklade jag med allt skräp i min ena bakficka."

"Du är alltså en sådan som bär runt på massa skräp! En sådan som sätter miljön framför dig själv. Vad kommer härnäst, att du sätter miljön före företagets profit? Va? Va? Jävla kladdröv du hade kört på 7:42."

Varför anser då cyklisterna själva att det är legitimt att slänga skräpet rätt ut när det till och med finns skräpzoner för dumpning? För att det är tar plats, för att det väger(!), och för att det är äckligt. Kort och gott - som jag tidigare nämnt - för att det är tävling. Det kan vara intressant i sammanhanget att jag själv körde SM på Kinnekulle 2014 (och alla andra tävlingar) med fickorna fullproppade av skräp. Det var faktiskt ganska äckligt efteråt, fickorna hade stelnat av socker - men jag tvättade tröjan och den blev som ny på två timmar. 

För naturen tar det mer än två timmar att återhämta sig från ditt skräp. Fast du slipper det äckliga om du slänger skräpet direkt i naturen. Du behöver alltså inte leva med skräpet nästa dag, men du måste leva med din tid på Vätternrundan just det året - för alltid. Detta kan låta som en stor dos miljöpropaganda uppkört likt en obekväm sadel i skrevet, men faktum är att bland annat nedskräpningen ger Vätternrundan - indirekt alla svenska cyklister - ett dåligt rykte bland myndigheterna, gemene man och vår vän utmed vägkanten. Det vore tråkigt om Vätternrundan - en arena för fantastiska prestationer, heroiska insatser och mänsklig kamp - fick dåligt rykte. Ta därför hand om ditt skräp nästa år. Om inte för miljöns skull, så för arrnagören och Vätternrundans skull. För att dina barn och barnbarn också ska kunna få svara på FRÅGAN: "Vilken tid fick du på Vättern?"

"Som en röd tråd genom våra arrangemang finns vårt miljötänkande. Ansvaret för miljön delar vi med er deltagare. Använd de skräpkärl som finns framställda och kasta inte skräp mellan depåerna annat än i de för ändamålet avsedda skräpzonerna som finns längs med banan. Vi vill vädja till er att slänga ert skräp i dessa skräpzoner för att värna om vår natur och miljö."

"Vätternrundan är ett miljödiplomerat arrangemang."

"Håll Sverige Rent!"

vatternrundan.se

*Nedskräpning sker vid fler cykeltävlingar (men ju fler deltagande - desto större). Bland annat på Sveriges bästa etapplopp, u6 på Hökensås. Jag tränar ofta på Hökensås och ser hur skräpet ligger kvar år efter år tillsammans med ölburkar, bildelar och gamla möbler. Det borde vara mer regel än undantag att alltid ta hand om sitt skräp, även på cykeltävlingar.

**Jag vill tydliggöra att ansvaret för nedskräpning ligger främst på cyklisterna - inte arrangören. 


Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet elva med siffror i fältet här


Kommentarer


2015-06-18 14:57   Arne B

Tycker det är helt obegripligt att bara skicka skräpet i diket. Har man orkat ta med sig sockret ut, ska man banne mig ta med sig skräpet hem. Jag blev riktigt beklämd när jag såg grupper med uppenbar välgörenhetsimage som helt obekymrat kastade förpackningar - utan att blinka. Vänster bakficka rymmer väldigt många tomma förpackningar.

Jag är förvånad att Vätternrundan inte tar ett större grepp om detta.

 

2015-06-17 19:31   Siv

Försöker peta ner mitt skräp i fickorna/väska. Likaså på löplopp, att sikta på sopsäckarna. Men de tär nog därför jag gillar tanken på (eko)-traillopp, att nedskräpning kan leda till diskvalificering.

 

2015-06-17 16:32   Anyg

Sedan är gel-förpackningarna uselt designade. Lösa kapsyler och flärpen för att öppna förpackningen sitter inte fast utan singlar iväg. Dessa borde sitta fast !

 

2015-06-17 06:58   Sara

Håller med dig i så mycket! Som cyklist fick man verkligen plöja genom högar av skräp emellanåt men vill ändå förtydliga att slängande av skräp nog ändå rör en speciell kategori av cyklister. Räkneexemplet med antal bars och tabletter per cyklist blir nog inte riktigt rätt då jag som glad motionär o många med mig varken bär med mig eller äter sådant. Av alla cyklister som jag såg ätandes på cykeln såg jag faktiskt ingen slänga något på marken (förutom i de skräpzoner som var uppsatta) så vem sjutton är det som slänger allt det där vet jag inte. Är det de snabba cyklisterna som jagar tider o som är så snabba förbi mig att jag inte hinner se dem när de susar förbi slänger sitt skräp? Bedrövligt tycker jag i allafall att det är! Alla, oavsett om målet är att ta rekord eller ta sig runt, kan bära med sig sitt skräp till nästa skräpzon!

 

2015-06-16 23:25   Peter

Själv hade jag stel bakficka full av skräp vid målgång. Skalet till bananen jag åt på vägen slängdes vid närmsta depå. Får erkänna att jag slängde lite skräp på marken, nämligen ett par muggar inne i depåerna. Tycker egentligen inte det är OK heller så där finns förbättringspotential.
Tycker det är självklart att ta med skräpet och inte lämna det efter vägen.
Har hört någon påstå att skräpet väger mindre än oöppnad förpackning men här är jag inte säker då jag inte vägt själv... 😉

/PremiärVättern

 

2015-06-16 17:51   Janne Paananen

Har anmält mig till New York Gran Fondo nästa år och där blir man diskad om man blir påkommen med att skräpa ner om jag läste rätt i reglerna. (cykeltröjan som ingår i startavgiften har extra fickor för skräp...)

 

2015-06-16 14:20   rickard

Orkar man ta med sockret ut orkar man också ta med det hem. Jag sa snällt åt en gubbe förra året på rallarn att inte slänga pappret och fick en harrang av svordomar tillbaks.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!