Jag vet en som ska ställa till kalas, sa Emil i Lönneberga - Marcus Persson | Bicycling.se

Marcus Persson


Presenterade mig en gång som femfaldig medaljör på cykel-SM och elitcyklist från Jönköping. Numera student i Lund som tävlar i Danmark och har besökt alla slott i Skåne. Vinnare av Stora Bergshackan i Tandemstafetten 2016, 2017 och 2019.

Jag vet en som ska ställa till kalas, sa Emil i Lönneberga

14 feb 2015
av: Marcus Persson

Svensk cykel är inte död. Svensk cykel lever inte. Svensk cykel är försatt i koma och tillståndet är kritiskt. I Jönköpings Cykelklubb finns tiotalet cyklister som till vardags jobbar på länssjukhuset Ryhov men ingen kan säga om svensk cykel kommer vakna igen och - om så skulle var fallet - vilka förutsättningarna för en fullgod hälsa är.

På 60- och 70-talet valde ungdomar cykelsporten lika självklart som ungdomar idag väljer innebandy och fotboll. Cyklisterna i Jönköpings CK tränade backintervaller och körde i draget efter lastbilar på riksväg 40 mot Göteborg. Varenda liten håla hade i princip en egen cykelklubb och en egen cykeltävling. 

När Gustaf och Emma tog varsitt OS-silver i Beijing 2008 trodde många att svensk cykel återigen skulle få uppleva en storhetstid och ungdomarna skulle vallfärda till cykelklubbarna. Boomen uteblev och utmed vägkanten 2015 står samma skara med närmast sörjande och applåderar sina barn som 2007. Det är intressant att ställa sig själv frågan varför uppsvinget uteblev efter 2008. Var den svenska cykelsporten för dåligt förberedd? De senaste åren har vi inte haft något tävlingsprogram att skryta med - kanske var det helt enkelt så att det inte fanns någon cykelsport att bli intresserad av?

De senaste tre åren har jag varit med och arrangerat tre mtb-tävlingar, två landsvägstävlingar och ett mtb-SM med min storebror som tävlingsledare. Att arrangera en sanktionerad cykeltävling i Sverige är ofattbart krångligt - särskilt en landsvägstävling. En del pekar på SCF som modern bakom all krånglighet men de är den minsta stenen i skon vad gällande den här problematiken. Tillstånd från bl.a. Länsstyrelsen sätter också käppar i högprofils-hjulet men framförallt är det svårt att hitta funktionärer och personal till en cykeltävling. Förra året fick ordförande i Jönköpings CK ringa sina föräldrar i Falkenberg för att vi överhuvudtaget skulle få ihop en acceptabel styrka med flaggvakter till vår landsvägstävling. 

Föreningsliv idag är för många en jakt på enbart fördelar. En förening som t.ex. Friskis & Svettis kräver noll engagemang men för några tusenlappar får du fri tillgång till deras lokaler. Som medlem i Friskis & Svettis behöver du inte ens torka ringen eller plocka upp dina pubis i duschen efter dig - det gör nämligen någon annan. 

Den svenska tävlingskalendern tunnas ut allt mer och mer. Det finns inte tillräckligt med samlad kraft och engagemang i klubbarna för att anordna sanktionerade tävlingar. Ett lokalt svart-race, ett Gran Fondo, ett motionslopp eller ett GP med enbart herrklass är mycket enklare att anordna och dessutom går det nästan garanterat med vinst. Någon annan kossa får arrangera de tråkiga och krångliga tävlingarna som nästan är dömda att gå plus minus noll. 

2014 arrangerade Thomas Rehn och CKU6 landsvägs-SM på Kinnekulle. Efteråt fick han enbart ta emot kritik och arrangemanget gick dessutom med förlust. 2015 stod Cykelsverige länge utan SM-arrangör och röster höjdes om hur alla egentligen borde vilja arrangera SM eftersom det är så lukrativt och attraktivt. Det hela slutade med att Sollerön som vanligt bestämde sig för arrangera landsvägs-SM. Sanningen är nämligen att SM är ett hästjobb, en nödvändig uppoffring, och den enda eventuella vinsten finns i fiket. Blir det ett regnigt SM, eller om alla cyklister deffar som på Kinnekulle, så går SM back.

Vill vi i Sverige väcka cykelsporten ur dess koma måste det finnas en tävlingskalender den dagen ungdomarna kommer. Det är upp till klubbarna och dess medlemmar (cyklisterna) att rädda svensk cykel - ett tiotal gubbar och gummor på SCF i Stockholm kan inte - och kommer inte - göra det. Något så litet som att stå och hålla i en flagga på en cykeltävling är en instats för Cykelsverige. De som skyller dagens situation på enbart SCF utan att själva vara inblandade i några sanktionerade arrangemang överhuvudtaget måste inse konsekvenserna av sitt beteende - de gräver sin egen grav. Att kräva fler cykeltävlingar utan att själv så mycket som lyfta på ett fingret och vara delagtig i en talar emot sig självt. Vill du ha en levande cykelsport finns det bara tre saker att göra - var med och arrangera en eller flera tävlingar, åk på andras tävlingar och köp en bulle i varje fik för att visa ditt stöd. Ett välfyllt tävlingsprogram bygger på ömsesidighet mellan klubbarna och indirekt cyklisterna - inte provision.  

"Man vill ha sin bit av kakan, man vill äta den med." 

Jason Diakité, mer känd som Timbuktu och semi-finalist i På spåret 2015.

Kategorier:
Tävlingar 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettioåtta med siffror i fältet här


Kommentarer


2015-02-16 12:36   Åke Lantz

Det var ta mej tusan det bästa jag läst på länge om folk som rider på alla arrangemang utan att tillföra något till sporten. Gäller inte bara cykel!

 

2015-02-16 11:49   Jon Wikström

Tänkvärt inlägg. Och mina funderingar kring det du skrev:
http://cykligare.blogspot.se/2015/02/behover-cykelsverige-tavlingar.html

/ J

 

2015-02-16 09:06   Katja

Grymt bra skrivet, har delat din artikel på min klubbs FB-sida. Hoppas fler gör detsamma - många behöver nog läsa detta. Tack!

 

2015-02-15 20:25   Bitte

Håller med alla andra om en väldigt bra skriven blogg! Den fick i alla fall mig att vilja engagera mig mer och jag står gärna med en flagga.

 

2015-02-15 14:50   Andreas Danielsson

Kloka ord och en stor portion sanning!

 

2015-02-15 11:18   Anders Grönqvist

Mkt väl skrivet!

 

2015-02-14 20:50   Per-Axel

Fantastiskt bra skrivet.
Frågan är bara vad man gör åt det. Jag ska ställa upp som funktionär så ofta jag kan.

 

2015-02-14 15:47   Jan Stahre

Så sant som det är skrivet.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!