Marcus Matblogg - Falafel á Jönköpings CK - Marcus Persson | Bicycling.se

Marcus Persson


Presenterade mig en gång som femfaldig medaljör på cykel-SM och elitcyklist från Jönköping. Numera student i Lund som tävlar i Danmark och har besökt alla slott i Skåne. Vinnare av Stora Bergshackan i Tandemstafetten 2016, 2017 och 2019.

Marcus Matblogg - Falafel á Jönköpings CK

11 jun 2015
av: Marcus Persson

Den i särklass sämsta och absolut löjligaste artikeln jag någonsin läst i en cykeltidning handlade om teknik vid vurpor. Med hjälp av bildillustrationer förklarades det hur du skulle landa när du kraschade för att minska skadorna, undvika nyckelbensbrott och få så lite sår som möjligt. Det finns nog ingen som hinner tänka rationellt när de flyger i luften efter en krasch och om vi hade gjort det - skulle du övat på det? Nej, när olyckan väl drabbar dig är du så illa tvungen att förlita dig på reflexerna och hoppas att de får dig att falla rätt. Det gäller att inte falafel. Det är just falafel som dagens blogginlägg kommer att handla om. Min modifierade falafel blev nämligen en stor succé bland de medverkande under Jönköping CKs träningsläger på Mallorca. T.om. några riktigt skeptiska köttätare - som liknade sin situation vid en kränkt Tyrannosaurus-Rex som tvinga äta gräs - uppskattade falafeln med belåtenhet.

Det var också under påsken på Mallorca som Basen plågade mig med ordvitsar när jag kokade gröt. "Det var väldigt vilken intensiv ansiktsbehåring min bäste herre har. Är det ett påskägg?" "Veckans stora nyhet var att påsarna på ICA Maxi tog slut. Det blev påskris". För att få ett slut på det hela bestämde jag mig för att beröva Bashenke på livet.

Först lejade jag en köttätande get att äta upp Bashenke ute vid Formentor men denna visade sig vara mer intresserad av Bashenkes Flapjack. Nästa försök blev när jag och Bashenke var ensamma på toppen av Cura. Jag försökte få honom att gå riktigt nära kanten och beskåda utsikten. "Är det inte vår hemby det där och det där inte Ibiza"? Bashenke lät sig inte luras. Planen blev istället att dränka honom i dammen på toppen av Puig Major men då var såklart RoboCop med mig uppför backen och han hade givetvis vittnat för Bashenke. Så jag försökte förgifta Bashenke istället. Detta skulle ha lyckats om det inte var för att Josefin gav Bashenkes portion kladdkaka till den goda Ola. Ola är stor som två Bashenke och blev därmed bara nära döden av den för Bashenke, dödliga dosen. Jag skulle aldrig vilja Ola något illa - vi båda älskar Weißbier, är rumskamrater och dessutom har Ola två små barn. Jag fick en sista möjlighet att strypa Bashenke - och sätta stopp för ordvitsarna - på toppen av Cobran men jag var för trött och trots den överhängande faran klarade sig Bashenke undan hela resan med livet i behåll.

Bashenke och den köttätande geten.

Nu åter till ämnet: Falafel består till större delen av kikärter. I det här receptet kommer jag använda mig av 500 gram kikärter vilket räcker till sju hungriga cyklister.

1. Lägg 500 gram kikärter i blöt över natten.

2. Sila av kikärterna och koka med salt i en (1) timme. Snåla inte med vatten, du vill inte att kikärterna ska bränna fast.

3. Sila av de kokta kikärterna och låt dem svalna lite innan du börjar arbeta med dem för att göra arbetet behagligare.

4. Hacka 1,5 lök i småbitar. Stek. Falafeln håller ihop bättre med stekt än rå lök.

5. Hacka cirka 1 dl (när den är hackad) färsk persilja från affären eller hämta i ditt trädgårdsland.

6. Blanda kikärterna, persiljan och löken med: 3 kryddmått Sambal oelek och 4 vitlöksklyftor. Tillsätt spiskummin (minst sex teskedar), olja och salt på känsla tills konsistens och smak blir bra.

7. Mixa. Använd matberedare eller stavmixer. Stavmixer är smidigast. 

8. Rulla.

9. Falafel går att steka eller fritera men eftersom jag är en elitidrottare så tillagar jag dem på bakplåtspapper, lätt penslade med olivolja, i ugn på 225 grader. Det spar både tid, arbete och fett.

10. Bra tillbehör: Ris, libabröd, hummus, olivolja, grönsaker (samt majrova enligt Peter Andresen men han är från Visingsö).

11. Ta ut falafeln när den börjar bli lite knaprig och gyllenbrun.

12. Varsågod.

Min inställning till köttkonsumtion är följande: Dagens köttkonsumtion är inte hållbar, men detta betyder inte att alla måste bli vegetarianer. Att däremot äta vegetariskt 2-3 dagar i veckan är ett vinnande alternativ på många sätt. För det första har vi den redan nämnda miljöaspekten, för det andra finns det även hälsomässiga fördelar, tror jag - en varierad kosthållning är nästan alltid bra. För det tredje finns det mycket vegetarisk mat vars kvalité är bättre än kött-alternativet i samma prisklass - dessutom finns det en uppsjö med vegetariska rätter som är smidiga och snabba att tillaga. För det sista så är det gott. Så gott att jag mer eller mindre blivit tvingad av mina klubbkamrater att skriva detta inlägg och för en dag förvandla bloggen till en matblogg. En matblogg med ordvitsar. Jag hoppas att detta annorlunda inlägg ska falla i god jord, säg det vore väl skandalöst om det skulle falla fel.

Lista över ingredienser:

500 gram kikärtor

1,5 gul lök

1 dl hackad persilja

3 krm sambal oelek

>5 tsk spiskummin

Matolja eller olivolja

4 vitlöksklyftor

Salt

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettioåtta med siffror i fältet här


Kommentarer


2015-06-18 13:21   kj

Hur länge ska de vara i ugnen?

 

2015-06-13 21:49   Kalle Bern

Innan blötläggning gillar jag att skölja noga om man vill att det ska smaka lite bättre. Osäker på om det verkligen är så att kikärtorna är smutsiga eller om det är det rituella sköljandet som jag gillar. Sköljer ris minst tre gånger också. Jag kör i lite mjöl och ibland ägg i mina falaflar för att åtminstone få döda ett ofött fågelbarn. Och mycket koriander, bara för att kunna ställa frågan: vilka är det som råmar i bergen?

 

2015-06-12 15:49   Marcus Persson

Johan:
Är fullt medveten om detta och hade på känn att någon duktig falafelmakare skulle reagera på det, men om jag inte kallat det för falafel hade hela upplägget på inlägget fallit (fel).

 

2015-06-12 14:58   Johan

All respekt, men det där är inte nån falafel. Blötlagda, och det här är viktigt, RÅA kikärtor males/mixas till smet med grov textur. Kryddor efter behag. Fritering är också ett måste.

Veg. biffar !=falafel. Punkt.

 

2015-06-12 13:46   Michael Åhman

Matbloggar och matböcker finns det alldeles för många av. Men matbloggar med västkustska (uttala det, den som kan) ordvitsar – det vore trevligt!

 

2015-06-11 20:31   Mac Danzig

Klart inspirerande!

Go vegan!

 

2015-06-11 15:18   Pelle

Bra idé med att göra dem i ugnen. Ska prova det.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!