Unofficial Preview of the Teams in the Swedish Elite Mens Category 2015 - Marcus Persson | Bicycling.se

Marcus Persson


Presenterade mig en gång som femfaldig medaljör på cykel-SM och elitcyklist från Jönköping. Numera student i Lund som tävlar i Danmark och har besökt alla slott i Skåne. Vinnare av Stora Bergshackan i Tandemstafetten 2016, 2017 och 2019.

Unofficial Preview of the Teams in the Swedish Elite Mens Category 2015

22 feb 2015
av: Marcus Persson

Den enda riktiga säsongen - vintersäsongen - lider mot sitt slut och snart börjar säsongen som inte är på allvar - tävlingssäsongen. Den riktiga säsongen, som alltså är vintersäsongen, går ut på att skriva och skryta om sina watt på TC och distanspass så mycket som möjligt. Den oseriösa tävlingssäsongen går ut på att göra resultat alltså kunde den lika gärna kvitta. Hur som haver så börjar snart tävlingssäongen och jag tänkte följa upp min succé, Unofficial Swedish Cycling Awards 2014, med en Unofficial Preview of the Teams in the Swedish Elite Mens Category 2015.

En del blir kanske blir lite upprörda över att jag bara skrivit om herrarnas elitklass. Jag hade gärna skrivit om damernas elitklass också men tyvärr har jag för dålig koll på cyklister och lag. Kanske kan mina eminenta bloggfavoriter Sundström och Andersson leverera något liknande i mån av tid och intresse? Dessutom vet jag att en del känner sig kränkta eftersom jag inte skriver om MTB men världen hade ju varit helt upp och ner om jag, som aldrig cyklat på en riktig MTB, började skriva om MTB. Jag vill också påpeka att lagen nedan listas i alfabetisk ordning och inte efter ranking. Alla lag och cyklister har inte fått vara med men tyvärr kan jag inte skriva hur mycket som helst och om vemsomhelst.

CK Bure

I Halmstadklubben CK Bures elitlag hittar vi Edvin Tholin som är den svenska elitklungans Marcel Kittel. Om Edvin kommer till tävlingshelgen i en ny frisyr har alla andra elitcyklister samma frisyr nästa tävlingshelg. Peter Carlsson har blivit ett år yngre i år igen, obekräftade källor påstår att han lever sitt liv baklänges som Benjamin Button. Filip Bengtsson satsar på att bli Årets Bad Boy 2015 - ett pris som han vann 2014. Mer om det finns att läsa på hans egen blogg. Frågan alla nu ställer sig är vad han tänkt hitta på för att förtjäna detta pris i år? Kasta in en stinkbomb i kommissariebilen? Hälla laxeringsmedel i kioskens kaffe på tävlingen där det bara finn en bajamaja? Lufta däcken på Bliz Meridas servicebil?

Målet med säsong 2015: Bussen ska hålla hela året ut.

Chiefen: Pappa Bengtsson vet hur en cykeltävling går till punkt slut.

CK Hymer

Joakim Rundhs grabbar har alltid några Corona Extra i sin stök-buss och de har aldrig hört talas om det svenska begreppet smygträning. Något så osvenskt som deras Komiskampen finns inte. Riktiga svenska cyklister smygtränar eller skryter om höga watt som aldrig kan bekräftas. Stjärnorna i laget är Jacob Södergrann och Marcus Johansson som båda kan bli livsfarliga om de hittar tillbaka till formen de hade 2013. Dessutom finns här flera hungriga namn som Hägglund, Filipsson, Nystrand, Brengdahl m.fl. Jag höll nästan på att glömma den största lilla smygaren av dem alla - Rasmus "Mus" Mikiver. När jag såg honom på Svanesunds GP förra året såg det ut som att han skulle falla av cykeln och dö - några minuter sträckte han armarna i skyn samtidigt som Joakim var i extas. Den kvällen gick det åt några Corona Extra.

Målet med säsong 2015: Samma som CK Bure - bussen ska hålla hela året ut. Stök-boxen ska också hålla hela året ut. 

Chiefen: Joakim Rundh är utan tvivel den mest engagerade sportchefen bland de svenska elitlagen.

Göteborg Cycling Team

Det här är laget med goa gubbar från Göteborg (och en från Köttkulla). Märkligt nog heter ingen av dem Glenn. Till 2015 har de signerat Hannes Forsby direkt från juniorklassen och Martin Gotting från sock-staden nummer ett: Köttkulla. För de som aldrig hört talats om Köttkulla så kan jag berätta att det ligger strax norr om Gällstad/Lager 157. I Köttkulla finns sock-fabriken Bola som gör fantastiska strumpor. Dessvärre har Bola bara öppet på torsdagar så det är lite knepigt att få tag på deras strumpor. Det här är laget som tävlar främst för nöjes skull så deras vinster är lite som ett par strumpor från Bola - sällsynta men uppskattade.

Målet med säsong 2015: Den i laget som får sämst tid på Svanesunds-prolog tvingas byta namn till Glenn så att de har en Glenn i laget 2016.

Chiefen: Laget har mig veterligen ingen uttalad sportchef - total anarki. Eller så har de en hemlig sportchef. I så fall måste han heta Glenn.

Motala AIF

Motala AIF kommer till denna säsongen med ett spännande lag där flesta har en koppling till Dalarna. Utöver deras trupp från förra året med bl.a. Darvell, Stevensson och Landström så har de förstärkt med namn som Ove Nilsson, Magnus Andersson och Erik Wallén. Ove Nilsson är klungans polis och tillsammans med Stevensson och Landström bildar han en trio som har mer erfarenhet än resterande del av svenska herrelitklungan. Magnus Andersson var förra årets stjärnskott. Dessutom har de några riktigt grymma juniorer, främst Gutstaf Andersson, som antagligen kommer köra i elit direkt när första bästa tillfälle ges.

Målet med säsong 2015: Inte bli missuppfattade för att vara Falu CK.

Chiefen: Här finns ingen uttalad som är enbart sportchef utan cyklisterna delar på det ansvaret. Av någon anledning har jag svårt att se någon säga emot om Landström skulle ryta till.

Team Argon 18 Scandinavia

Marcus Svensson, Anders Ekh, Petter Persson och Isac Lundgren - Freddy Johansson var inte helt fel ute när han kallade Team Argon 18 Scandinavia för långskånkarna. I laget finns också Andreas Thell, Patric Ericsson, Richard Larsén och (Michael Olsson) som drar ner medellängden något. Nu ska vi måla upp ett riktigt dråpligt scenario: Föreställ er att Marcus Svensson, som leder SWE-CUP sammanlagt, får punktering i täten på Västboloppet. Detta drama utspelar sig efter grusvägen på sista varvet så klungan är sprängd i atomer och servicebilarna är långt borta. Andreas Thell sitter också i tätgruppen och bestämmer sig för att ge sin cykel till Svensson. Jag tror inte att detta scenario är en omöjlighet då detta lag verkade ha en riktigt go sammanhållning förra året och de skulle säkert kunna göra uppoffringar som att byta cyklar med varandra. Jag vill också lyfta ett varningens finger för Isac Lundgren som bara blivit bättre och bättre sedan den dagen då vi körde Hammarrundan tillsammans. Under vintern har Isac fört ett hårt krig mot de som skryter om karaktärspass och höga watt på sociala medier - antagligen för att smyga med sin egen smygträning.

Målet med säsong 2015: Inte behöva jämna ut lagets budget genom att arbeta som cyklande brevbärare på PostNord.

Chiefen: Höllgren och Lindström är mycket kompetena men frågan är om inte den senare tillhör cyklisterna i laget då han tränar som besatt.

Team Bliz Merida p/b Cyclesport.se

Team Bliz Merida p/b Cyclesport.se var ett av de starkaste lagen förra året - mycket tack vare Yannick Janssen och Matti Manninen. Den sistnämnde är numera borta men ersättarna går inte att dra för hacke; Robert Pölder, Johan Svensson och några utländska rekryter som vi lärt oss kan överraska. Framförallt har de värvat Hampus Anderberg. Under hösten fick jag för mig att Hampus skulle spendera 2015 års säsong i ett Continental-lag eller kanske Team Tre Berg - Bianchi. Han är så bra, men valet av Bliz kan vara klokt för det ger honom utrymme att växa och så antar jag att han ska ta studenten. Dessutom får Hampus köra med Harring som sportchef i ett år vilket betyder att han får möjligheten att bygga upp en schysst samling med väskor från EPIC.

Målet med säsong 2015: Köra u6 i de fräckaste dräkterna som mänskligheten någonsin skådat - Tidaholmsborna inkluderat.

Chiefen: Mannen, myten, legenden - Mats Harring fortsätter tillsammans med Dennis Nystrand och bildar en mycket erfaren duo som var centimeter från att fronta en husvagn på Västboloppet 2014.

Team Tre Berg - Bianchi 

Kim Magnussons taktik må vara att han och jag inte hade något att förlora men hans nya lag, Team Tre Berg - Bianchi, är laget som har allting att förlora på de svenska tävlingarna. Jag vet inte hur mycket de kommer tävla nationellt men här finns en blandning med cyklister som lätt håller för ett internationellt tävlingsprogram. Wetterhall, Gustavsson och Gingsjö står för erfarenheten. Alexander Fåglum, Kim Magnusson, Lucas Eriksson, Gustav Höög, Ludvig Bengtsson och Jan Marcus Fäglum Karlsson är alla stora talanger som ska få chansen tävla utomlands. Sebastian Balck är - jag citerar honom själv - en 71 kilo tung och småfet cyklist med tröskel på 409 watt vars högsta önskan är att få vara med i den lokala (Kalmar) tävlingen "Jag vill köra Ironman" för medelåders män. Oavsett om de tävlar mycket i Sverige detta år eller inte så kommer Team Tre Berg - Bianchi vara laget att slå 2015.

Målet med säsong 2015: Törebodatempot (det är nästan en hemmatävling och de har många som är mer än bra på tempo).

Chiefen: Thomas Löfkvist muckar du inte med i onödan. Jag säger bara sju timmar utan frukost.

Kategorier:
Landsväg Tävlingar 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioett med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!