Etapplopp - ett äventyr precis som livet - Pernilla Forsberg Tiger | Bicycling.se

Pernilla Forsberg Tiger


Pernilla är Ume'tjejen som slösar sina slantar på carbon, formgjutna cykelskor och gore-texkläder hellre än diamanter, höga klackar och pälskläder, och som föredrar sina semesterveckor i cykelsadeln med sittsår framför att ligga vid poolkanten med paraplydrinkar. Det är tjejen som säger ”jaa” hellre än ”näe” till cykeläventyr, och som ser möjligheter oftare än problem i det oväntade som dyker upp längs vägen.

Mest lästa


Etapplopp - ett äventyr precis som livet

30 maj 2016
av: Pernilla Forsberg Tiger

Nu har ytterligare några veckor passerat sedan fyradagarstävlingen i Kroatien, likaså en del tankar som eventuellt kan ha bäring även utanför cyklingen. En av dessa blev tydlig här om kvällen. Jag och en av mina bästa vänner, Berit, gick på After work i solskenet och lite senare på kvällen kom vi spontant på att vi skulle kolla in den nya grejen här i Umeå, det vill säga ”Soultrain”! En After work som anordnas en fredagkväll per månad på ett av stadens största dansgolv och som vi hade hört var värt ett besök.

Mina förväntningar var inte särskilt höga, men förvånande nog visade sig ”Soultrain" packat med folk. Partystämningen var hög och dansgolvet överfullt trots den tidiga timmen, bara klockan åtta på kvällen!! Jag tror att vi båda var lite chockade och känslan surrealistisk då vi blickade ut över lokalen som bäst kunde liknas vid en festglad finlandsbåt till påsk i slutet av 80-talet. Berit utbrast lite uppgivet, ”fan, det är ju bara tjejer här Pernilla!”, medan jag i samma sekund hann tänka förnöjsamt, ”wow, vad mycket killar det var här då!”.

Vi började dividera lite om vem som hade gjort rätt observation varpå Berit konstaterade, ”har du tänkt på att jag ser liksom mest hinder medan du ser möjligheter”. Då slog det mig att det är ett fokus som jag brukar försöka tillämpa när jag cyklar i varje fall. Jag har fått frågan ibland, om det händer att jag känner mig rädd på cykeln under etapploppen. Visst, det är inte alltid som säkerheten ser ut som här i Sverige och det går inte att förbereda sig genom att provcykla etapperna i förväg. Vissa stigpartier slingrar sig utför branter där minsta felskär faktiskt skulle kunna få rejält ödesdigra konsekvenser eller som exemplevis i Sydafrika, där vi nådde en hastighet av drygt 70 km/h i en jättelång utförskörning på en kurvig grusväg med mötande trafik.

Stunning views, Umko drop South Africa...när man har tid att se och ta in!

Så, vad gör jag med rädslan eller alla potentiella hinder, stenar, rötter, stup, träd och andra cyklister etc som plötlsigt skulle kunna stå i vägen för cykellyckan? Den strategi jag hittills har tillämpat är att främst fokusera på där jag vill cykla, inte där jag INTE vill cykla. Jag försöker hitta min linje där det ser bäst ut att sätta framhjulet och när det förr eller senare dyker upp ett oväntat hinder så försöker jag hantera det bäst det går just då. I samma stund som jag bestämmer mig för att stigen eller vägen ser cyklingsbar ut får potentiella hinder vars närkontakt skulle kunna göra ont möjligen plats längst ut i periferin av mitt synfält. Skulle jag däremot fokusera särskilt mycket på exemplevis stupet på sidan av stigen, så skulle jag känna mig rädd på riktigt (jag vet för jag har testat i några sekunder) och bli en ganska dålig cyklist dessutom som inte hade det minsta kul på cykeln.

Och faktiskt, när jag tänker efter så är det en strategi som jag försöker hålla även utanför cyklingen. Det betyder att jag ägnar större fokus åt att se möjligheter, typ det jag önskar mig, dit jag vill och det jag lyckas med här och nu, jämförelsevis den tid jag lägger på att analysera framtida hinder i detalj eller älta motgångar i livet. Nu är det möjligt att jag är ute och cyklar igen! Kanske jag mest haft tur, men jag vill ändå tro att det förhållningssättet hittills hjälpt mig att göra både cyklingen och livet lite roligare och mer som ett innehållsrikt äventyr. 

Lev & må!

//Pernilla

Kategorier:
MTB 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiotre med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!