Teampartner vid första ögonkastet! - Pernilla Forsberg Tiger | Bicycling.se

Pernilla Forsberg Tiger


Pernilla är Ume'tjejen som slösar sina slantar på carbon, formgjutna cykelskor och gore-texkläder hellre än diamanter, höga klackar och pälskläder, och som föredrar sina semesterveckor i cykelsadeln med sittsår framför att ligga vid poolkanten med paraplydrinkar. Det är tjejen som säger ”jaa” hellre än ”näe” till cykeläventyr, och som ser möjligheter oftare än problem i det oväntade som dyker upp längs vägen.

Mest lästa


Teampartner vid första ögonkastet!

11 mar 2016
av: Pernilla Forsberg Tiger

Jag erkänner! Jag har under ännu en säsong följt SVT:s serie ”Gift vid första ögonkastet”. Ett socialt experiment där tre par möts för första gången vid altaret i kyrkan. SVT:s expertpanel bestående av bland annat beteendevetare och präst har nogsamt och med hjälp av vetenskapliga metoder vaskat fram deltagarna. De tre paren har fyra veckor på sig att lära känna varandra som äkta makar och utveckla fungerande relationer, i bästa fall kärlek på riktigt! Perfekta matchningar, säger experterna. Tjena mittbena, dömt att misslyckas, säger jag!

Visst hade det varit fint om känslor och i det här fallet kärlek var en så rationell företeelse att vi med precisa beräkningar och varudeklarationer kunde matcha oss med varandra. Min erfarenhet säger mig dock att det finns ytterligare en komponent som ofta är både irrationell och obegriplig men likväl nödvändig, det vill säga attraktion. Den blir drivmedlet för att investera och anstränga sig i en relation och på så vis utvinna positiva känslor och kärlek, på riktigt.

Vågar du cykla i blindo?

Mitt äventyr i Kroatien, som innebär att tävla ihop med en för mig okänd tysk man, kan också betraktas som ett socialt experiment. Gudskelov pratar vi i detta fall inte om giftemål med krav på fysisk attraktion och livslång kärlek, men likväl en önskan om ett fungerande teampartnerskap, cykelglädje och i bästa fall en ny cykelvän. Den vetenskapliga matchningen har skett genom att utbyta statistik över årliga träningsmil, tidigare tävlingsmeriter, ambitioner för tävlingen, val av cyklar och komponenter etc. I senaste mailutbytet efterfrågades exemplevis mitt träningsupplägg som jag förklarade enligt följande:

Mån: Träningsfri dag
Tis, ons, tors: Kvalitetspass 60 - 75 min (på trainer)
Fre: 90 minuter gym inklusive 30 min löpning
Lör, sön: Distanspass 2 - 5 h (beroende på vinterväder)

Utöver denna faktabeskrivning kryddade jag mailet med några smileys och förklarade utmaningen med att cykla +3 timmar långa pass i -10 graders kyla, särskilt då elsulorna inte fungerar och med 17 lager kläder, tunga vinterskor och dubbade däck som man måste trampa runt även i utförsbackarna. Det kräver liksom viss karaktär för att inte ge upp och ringa taxi när tår och fingrar börjar domna av kylan och energin sjunker under fryspunkten, likaså vattnet i dryckesflaskan. En kortfattad respons, utan smileys, gav rådet att cykla i grupp för att maximera prestationen. Jag svarade att det var en skitbra idé, särskilt då det är trevligt med sällskap till fika-stoppet på långpassen. Intressant skrivdynamik får man väl ändå påstå :-).

Nåväl. Som tur är sker inte vårt första möte vid altaret utan det första ögonkastet kommer att utbytas på Stuttgarts flygplats. Därefter har vi i alla fall cirka 10 timmar i buss till Kroatien för att ta pulsen på varandra inför loppet. Sammanlagt har vi 7 dagar på oss för att lära känna varandra. Det låter kanske inte som särskilt lång tid, men eftersom vi ska cykla ett etapplopp så är jag ganska säker på att vi inte bara kommer att få möta varandras bästa och mest euforiska sidor utan sannolikt även några sämre karaktärsdrag då energin tryter, ungefär som i vilket äktenskap som helst.

Min självkännedom skvallrar om att min största utmaning i detta partnerskap blir att motstå frestelsen att försöka prestera över min förmåga. Jag anar nämligen att min teampartner är den starkare cyklisten av oss. I klättringar eller på platten skulle det annars kunna leda till att jag väggar, och utför skulle det kunna få förödande konsekvenser om jag tar för stora risker. Jag har annars för vana att krossa minst en hjälm per år så min slutsats är att jag även i normala fall kan vara risktagande i överkant. Det viktigaste blir därför att kliva fram och tydligt uttrycka mina behov och önskemål, utan att känna mig till besvär, och förstås att själv vara lyhörd och bjuda in med gott humör och nyfikenhet. Inte helt ovanliga ingredienser i sunda relationer förmodar jag.

Jag tror annars att den största framgångsfaktorn i det här partnerskapet är att vi båda har en grundläggande sak gemensamt, närmare bestämt attraktionen till cykling. Den får bli vårt drivmedel. Om jag dessutom investerar med en positiv attityd, uthållighet, mjölksyra och mod så är jag säker på att cykelglädjen kommer att spira på det stora hela. Vem vet, i slutändan kanske det visar sig att jag inte bara sagt ”ja” till ett äventyr utan även till en cykelvän för framtiden, på riktigt!

Lev & må!

//Pernilla

Kategorier:
MTB Tävlingar 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofyra med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!