Titeln journalist - nej tack - Vacchi bloggar | Bicycling.se

Roberto Vacchi


Roberto Vacchi är en av Sveriges erkänt bästa sportkommentatorer. Han kommenterar framförallt cykel på Eurosport. Roberto bloggar inte längre på Kadens.se

Mest lästa


Titeln journalist - nej tack

19 maj 2009
av: Roberto Vacchi

Idag är jag väldigt glad att konstatera att jag är en helt vanlig snackpåse som fått chansen att börja prata i TV om en sport jag faktiskt kan säga att jag kan. Jag är också glad att jag fått chansen att få samarbeta med en väldigt klok person som vet kanske ännu mer om sporten vi jobbar med och som precis som jag inte är journalistiskt skolad mer än att ha fått hjälp av en ikon, Bengt Grive. Bengt var väldigt noga med att vi skulle vårda språket, att inte upprepa oss med samma ord och inte minst, att vara förberedda och seriösa. Tack Bengt!

För tänk er att vara journalist och sedan kastas in i olika program och snacka så mycket skit att det nästan rinner ur munnen på en, det kan ju inte vara kul. Alltså, som jag sagt runt en miljon gånger sisådär, jag försvarar inte fuskare, jag fördömmer dom så mycket jag kan. Men när jag sen hör tre personer som kallar sig för allmänna sportjournalister (vilket man ju måste kalla sig om man tackar ja att sitta i en "expertpanel" med betoning på citationstecknen) prata om cykelsporten som dom gjorde på TV4 tisdag morgon då blir jag bara svintrött. Från att man ska diskutera en ung svensk cyklists framgångar på två och en halv sekund lyckas vända det till att alla är fullproppade med nytt blod, ligger med dropp i båda armarna efter varje etapp, till att byta ut kroppsdelar ("mer eller mindre") är imponerande oproffsigt. Det visar bara en sak, dom vet inte ett smack om vad dom snackar om. En fråga har jag redan svar på, dom är inte intresserade av cykel för typ fem öre. Mina två andra frågor är, hur många gånger har dom varit på en cykeltävling och kanske viktigaste av allt, hur många av våra svenska proffs har dom pratat med för att ha belägg för sina uttalanden? Skärpning för helvete!

Här är inslaget.....

Tack för mig
Roberto

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioett med siffror i fältet här


Kommentarer


2009-05-23 17:44   Fredrik Brodén

Betyg: Betyg: 5
Jag som många andra trodde inte mina öron när jag hörde vad dem kläckte ur sig. Jag var därför snabb med att skicka iväg ett mejl till herr "expert"kommentator Ekwall. Kortfattat skrev jag hur dem kunde sitta och säga sådana saker. Var dem har fått det ifrån och att dem förmodligen inte vet ett skit om cykling och vad den mänskliga kroppen klarar av. Herr Ekwall säger att vissa saker han sa var ironi. Men i studens hetta uppfattade jag faktiskt inte den ironin. I efterhand ser jag ironin bättre, men ack så dålig ironi...
Det blev en del mejl mellan mig och Ekwall. I ett mejl skriver han följande: "Panelen är inget facit. Det är åsikter och reflektioner från tre olika personligheter...
har du verkligen inte insett vare sig det eller ironin???"

Då svarade jag med: "Nej jag har inte påstått att ni är något facit.
Jag förstår att ni kan ha åsikter, och era åsikter är då att cykling=doping.
Men att säga att cyklisterna åker till hotellet lägger sig och får dropp, det är ingen åsikt.
Det är något som ni har tagit från luften. Eller vem vet, du/ni har kanske varit med en cyklist på dess hotellrum och sett när han har fått dropp eller vem vet kanske till och med sett när dem tagit några förbjudna piller?
Om inte, så har ni INGEN RÄTT att göra sådana uttalanden."

Jag har nog aldrig hört så mycket skitsnack på så kort tid. Det var ju som ett vattenfall. Bara vällde ur saker som kom från vardå? Ja det kan man fråga sig. Är man experkommentator ska man inte bete sig så här. Detta är på en amatörnivå enligt mig!

 

2009-05-23 09:31   Lasse C

gillar denna

 

2009-05-22 14:36   Henrik Rosén

Betyg: Betyg: 5
Jag var tvungen att titta en gång extra så jag inte hade fått på Comedy Central. Viste inte om jag skulle skratta eller bli arg. Om jag har fattat det rätt så har TV4 fått väldigt många klagomail om just detta. Det är ju pinsamt dåligt av dem.

 

2009-05-22 11:00   Johan Mölleborn

Betyg: Betyg: 5
Jag skämdes när jag såg inslaget. Hägerfors verkade åldersrelaterat slö i huvet och Ekwall har väl aldrig haft nån koll. Skrämmande att såna jönsar får tid i tv
/Johan.

 

2009-05-21 15:21   Avalo Lyngbaek

Nu får vi se vad som händer efter att de nu är anmälda till granskningsnämden, spännande spännande. Blir det en ursäkt och rättelse kanske?

 

2009-05-21 12:44   Claes Fredrikson

Betyg: Betyg: 5
Håller med alla inlägg!
Jag är också trött på alla "proffstyckare"! Vilken skit man kan få vräka ur sej och säkert få bra betalt för! För jag tror att de ställer upp med sin logorea (ordbajsande) för betalning. Lättförtjänta pengar är de ute efter.

Det kanske är dags för alla cykelentusiaster att visa "de andra" och speciellt dessa sk. experter vad cykel är! Det är ngt som borde ingå i Cykelförbundets arbete att försvara sporten!

(Jag har ett exempel på vad gamarna går för: Hegerfors valdes till ordförande i Cykelfrämjandet, men hoppade av efter ett par veckor, när han upptäckte att han måste jobba!)

/Claes

 

2009-05-21 12:15   Anna-Karin Jansson

Betyg: Betyg: 5
Ekwall ger sin syn på sina uttalanden kring cykelsporten idag i sin blogg. Han skriver bla: "Men cykelfolket är känsliga människor (efter allt de tvingats stå ut med, jag kan förstå) och de är också rätt vana vid den emininente Roberto Vacchis ständiga skönmålningar av sporten." Ekwall har uppenbarligen missat nåt för det finns väl få om ens några kommentatorer i någon sport än Vacchi (och Adamsson) som kan en sport så bra och som varvar ett referat med kritik både bra och dålig sådan, och som törs ifrågasätta men ändå hyser en kärlek till sporten. Återigen brister Ekwall i sina sk kunskaper kring sport. (Tänk om han kunde kritisera sin TV4-kollega Hussfelt som skriker likt en stucken gris när Barcelona gör 5-0 mot ett stackars bottenlag i LaLiga - där kan man snacka skönmålning.)

 

2009-05-21 12:00   Elias Segerblom Rex

Tempoetapp att se fram emot idag. En lång sådan på drygt sex mil och kuperad terräng med mycket svängar - alltså något för en tekniker. Trots att det är en tuff bana och knixigt värre säger jag faktiskt att Bradley Wiggins vinner. Distansen kanske inte ens den talar för honom men han är ju en sann tempospecialist. Dessutom har han hängt med riktigt bra på bergsetapperna i årets Giro. Formen är alltså där och han har uppenbarligen testat att hänga med så länge det bara går under de tuffare etapperna som träning för tempot. Andra har istället valt att spara sig inför detta lopp vilket kanske är en smartare taktik.
Hur som helst vill jag inte säga den klart störste favoriten Levi Leiphheimer även om jag inte tror han kommer göra bort sig. Vurpade ju dock igår så kanske inte är hundra.
Edvald kan nog få en tredje andraplats men skulle lika gärna kunna vinna igen.
Ignatiev har säkert sparat sig till just denna etapp och Voigt kommer nog också vara med där framme.
I övrigt hoppas jag förstås på Lövkvist - att han ska avancera flera placeringar i sammandraget.
Cyklisterna som är med i toppen av totalen kommer förstås även köra bra. Räkna heller inte bort Marzio Bruseghin!
Ledarskifte kommer det säkert bli då Leipheimer kommer ta tröjan knappt före Rogers och Menchov.
Glöm heller inte bort Armstrong också Kessiakoff förstås.

/Cykelfantasten Elias

 

2009-05-21 00:19   Anders Reinhold

Betyg: Betyg: 4
Man blir bara såå trött på TV4, de kan inget om cykel. Men som jag såg av andra kommentarer, SVT Sportpanel är inte bättre. Det enda de är intresserade av är fotboll eller hockey men där är doping helt ok?! Hur många fotbollsspelare har dött av överkonsumtion av Voltaren? Bra av Annika att beom ursäkt. Tack Roberto och Anders för fantastisk underhållning.

 

2009-05-20 22:51   Jontemannen

Mailbomba här sandra.jonsson@tv4.se
och kräv en offentlig ursäkt av TV4.
Det där anmälan till granskningsnämnden låter som en bra grej. En anmälan är kanske på sin plats.
/Jonas

 

2009-05-20 21:17   Bengt Axensjö

Betyg: Betyg: 5
----- Original Message -----
From: "Annika Greder-Duncan" <annika.greder_duncan@sr.se>
To: "Bengt Axensjö" <b.axensjo@telia.com>
Sent: Wednesday, May 20, 2009 3:47 PM
Subject: Sv: cykel


> Jag sög. Jag var oförberedd och hade inte gjort någon research för jag
> visste inte vi skulle prata cykel. Det sämsta jag gjort. Usch.
>
> Sen hatar jag dopning och tror inte att cykel på allvar befriat sig
> från detta liksom ju t ex inte heller fotboll gjort men det är en
> annan sak. Dropp förekommer ju inte längre har jag förstått.
>
> Du har tyvärr helt rätt i din kritik och jag lovar bot och bättring!!!
>
> Annika

 

2009-05-20 21:09   stefan börjesson

Betyg: Betyg: 4
Helt sanslöst! 4 Amatörer hävdar att det är omänskligt att cykla ett etapplopp som Girot. Alla toppresultat i idrott är näst intill omänskliga, det är därför det är så få som uppnår dessa resultat.
Vänta bara, i nästa inslag från TV4-sporten kommer de säkert att hävda att användandet av Dura-Ace Di2 är som att köra Girot på en Knallert.

 

2009-05-20 20:52   Fredrik Bäckström

SVT:s morgonsoffa är inte mycket bättre i sin mobbning av cykelsporten. Framförallt Engstand sjönk enormt i min värld över sportjournalister här. Han bryr sig ju inte ens om att prata om det det sportsliga, om Lövkvist kan hålla sig kvar i toppen av girot. Nej börjar ju bara med att babbla dopning rakt av. Helt horribelt. Däremot har han nog rätt i att om Thomas vinner då borde det bli bragdguld. Hoppas hoppas!

Wegerup verkar ju vara den enda som ser prestationerna och belyser dom ordentligt.

En sak till som visar hur okunniga dom är: "Vi fick två silvermedaljer i OS i cykel. Men INTE Thomas Lövkvist, han lyckades inte alls nåt bra då...det är inte alls länge sen. Nåt har hänt med honom...ja nåt har hänt..."

Suck...nä för det första är han ingen endagsspecialist eftersom han saknar vinnande vapen (om det inte går uppåt på slutet som Eroica som han vann) och för det andra så körde dom väl för Markus Ljungkvist om jag inte är helt fel ute? Varför tar dom inte upp VM istället där han kom med finfin avslutning trots halft förkyld tog en 12:e plats. Men cykel i sverige 2009 är dopning och så silverx2 på OS.

Det kanske även hade varit på sin plats att som "expert" i sportpanelen komma på att han ju faktiskt gjorde en fin tour ifjol med ungdomströja några dagar. 5:a på Schweiz runt och 4:a på Tireno Adriatico är även det grymma resultat att ta upp. Men i den där panelen låter det ju som att han har kommit från "ingenstans". Och då kan man kanske föreställa sig Svensson hemma i soffan som tänker: "aha, hur har det där gått till? Äh, det är väl dopning som med alla andra cyklister..". Jag blir så ledsen när vår cykelsport behandlas på det här sättet gång efter gång.

Ytterligare en Engstrand-grej då: han lyckas även lägga fram en teori om att problemen i cykelsporten ligger i att man struntade blankt i dopningen från början och att det är bara detta problemen beror på. Det är väl ändå att göra det lite väl enkelt för sig?? Det finns väl ett antal andra sporter som varit enormt slappa i det arbetet.

http://svtplay.se/v/1560980/sportpanelen/sportpanelen_18_5

 

2009-05-20 18:13   IlTreno

Personligen anser jag att cykelsporten tvärt emot hur den framställs är ett föredöme i idrottsvärlden när det gäller dopingbekämpning. Och det är grundat på fakta. Vad vet dessa experter tex om de biologiska passen med individbaserade tester och vilket utrymme dessa lämnar åt fusk? Antagligen ingenting. Det enda som krävs för att hålla sig till fakta är att man är en anständig person. För en viss yrkesgrupp framhålls tydligt vikten av att ta reda på fakta och för vissa "journalister" räcker inte ens det.

 

2009-05-20 16:10   Avalo Lyngbaek

De som har skickat mail har fått samma svar nämligen detta
Hej Avalo,
Detta är en panel där medlemmar är med för att tycka om olika saker i sportens värld. Dom tycker om resultat och om prestationer.
De har starka och olika åsikter i olika frågor och de är fria att framföra dessa i programmet. I det här fallet spekulerar panelen kring kvaliteten på cykelsporten grundat på de många dopingfallen som förekommit inom sporten.
Felaktigheter ska självklart inte förekomma men här tycker, spekulerar och debatterar panelen kring cykelsporten precis som är tanken med en panel, de har rätt till sin egen åsikt och deras åsikt får naturligtvis stå för dom.
Mvh
Astrid, nyhetsmorgon TV4

Och här är ett utdrag från granskningsnämden

Uppgifter som är av betydelse för framställningen ska vara korrekta. Framställningen får inte vara vilseledande, till exempel genom att väsentliga uppgifter utelämnas. Om programföretaget har gjort en rimlig saklighetskontroll före sändning och uppgifterna senare ändå visar sig vara felaktiga strider inte det mot kravet på saklighet. En felaktig sakuppgift måste dock alltid rättas när det är befogat.

Dax att göra en anmälan lr?

 

2009-05-20 12:03   Lars Stjernfeldt

Betyg: Betyg: 5
Det där kvalificerade skitsnacket förtjänar inte ens ett bemötande. Man kunde lika gärna haft min morsa och hennes väninna som sportpanel, dom har lika dålig koll. Det värsta är att Ekwall och Hegerfors inte själva hajar hur patetiska dom är, men Ekwall hade väl glömt att han tagit Antabus och festat loss lite innan inslaget och Hegerfors har ju inte varit bra på 15 år. Pinsamt är för milt ord, vad är nästa nivå?

 

2009-05-20 11:36   Kanni

Pinsamt värre av TV4, har de inget bättre att snacka om kan de vara tysta!!!
Ett mail är skickat och hoppas att det kommer en ursäkt från deras sida!

 

2009-05-20 11:04   rein66

Betyg: Betyg: 5
Mycket har man hört och sett, men detta var nog bland det värsta man hört. Dags att gå i pension Hegerfors!!

//Mats

 

2009-05-20 10:46   Avalo Lyngbaek

Betyg: Betyg: 5
Expertpanel på skitsnack! De har verkligen gått över gränsen här. En offentlig ursäkt är på sin plats tycker jag. Jag skickade ett mail till dem och jag hoppas att det är fler som gör det.

 

2009-05-20 10:31   musto

Betyg: Betyg: 4
ja vad ska man säga! Ekvall har ju verkligen koll på cykel....

 

2009-05-20 10:10   Jocke Ljung

Jag hade respekt för Greder Duncan innan detta, men den försvann ner på Ekvall nivå. Arne va kung för 15 år senad men de senaste åren märks det att åren gått... Det verkar tyvärr som om han fått några puckar i skallen. Ekvall som alltid varit en usel "journalist" får ju vara glad så länge som han klamrar sig fast i tv-ljuset. Han är ju mest som en liten TV4 maskot.

Tyvärr har flera jätteskandaler inom sporten fått folk att tro att det är så här. Och jag tror att dessa panelhönor egentligen inte orkar kolla hur det är då dom är lite bättre än andra. Hela inslaget är väl till för att provocera fram ilska, då dom totalt tappat hoppet om att få vara det dom en gång varit och få en sista glimt av rampljuset.

Kan bara upprepa att mail till berörda åtminstånde kan reta tillbaka.

Tänk också på att de flesta har samma syn på dessa personer, så inslaget tas antagligen inte som så seriöst.

 

2009-05-20 09:48   WalterBiden

Betyg: Betyg: 5
Ja herregud, vad trött man blir.

 

2009-05-20 09:47   Kalle

Betyg: Betyg: 5
Fy fan för dom där jävla idioterna! När de äntligen blivit positiv press ska dom lyckas förstöra detta!! Nu tycker jag att dom ska bjuda in dig till nästa morgonsoffa så sporten kan få upprättelse! Detta är ju fan skandal!

 

2009-05-20 09:33   Lars Bark Backhans

Adress till redaktionschefen: sandra.jonsson@tv4.se

 

2009-05-20 09:31   Lars Bark Backhans

Betyg: Betyg: 5
Läste din blogg + kommentarerna innan jag tittade på inslaget och tänkte att reaktionen här på sidan kanske var lite överdriven.

Jag ber om ursäkt - inslaget var faktiskt värre ändå. Så otroligt tanklöst och svamlande, och nu får jag försvara en sport som jag gillar skarpt inför varenda människa som nu tack vare dans-Patrik och Hegerfors är säkra på att varje cyklist efter varje etapp ligger med dropp i en slags "laglig dopning".

Jag föreslår att alla som reagerat över bristen på kunskap och insikt i inslaget skickar mejl till TV4 Sporten och redaktionen i morgonsoffan.

 

2009-05-20 09:12   (anonym)

Ja jisses! Det där var nog det sämsta "experterna" jag sett.

 

2009-05-20 09:05   CykelPatrik

Knappt värt att kommentera.. Undrar dock varför det anses legitimt att dra vilka skrönor som helst om just cykelsporten. I synnerhet när en ansedd journalist som Ekwall, aldrig förstått hans "storhet", sitter och tävlar med Hegerfors om vem som kan kasta mest skit. Tänk som jag Roberto, idioter ska man inte ödsla energi på.

 

2009-05-20 08:54   Stefan Sjöholm

Betyg: Betyg: 5
Nu har jag deffentivt fått nog av TV4. Jag kommer inte att titta på den kanalen längre!

 

2009-05-20 08:35   Dan Lund

Betyg: Betyg: 5
Dom har sån brist på information, sån j-vla inkompetens, jag har aldrig varit med om maken till skitsnack...Jag blir så ledsen när dom så totalt svartmålar cykelsporten......tror jag ska använda det här adrenalinet till en långtur på hojjen idag

 

2009-05-20 07:47   Magnus Lagher

Betyg: Betyg: 5
Kanske dags att även diskutera "stallorder", som de uttryckte det, inom tex fotboll och hockey, där är det inget konstigt att olika spelare har olika roller...

 

2009-05-20 07:45   Thomas Eriksson

Betyg: Betyg: 5
Helt sanslöst att de kan uttrycka sig på det sättet.

 

2009-05-20 06:59   Mathias Hägglund

Betyg: Betyg: 5
Definition av en Expert : Expert är en idiot från ett annat företag. Tillika konsult och tjänar inget högre syfte.

Dock är ju Gud (Vacchi) & Jesus (Adamsson) experter, men dom har andlig status, för oss cykelfantaster, och räknas då inte in ibland andra såkallade "Experter". Per definition är då Gud & Jesus experternas Experter.

TV4 gör allt för att synas i aftonbladet känns det som. Skapar egna nyheter genom sina ageranden.

 

2009-05-20 05:43   Nicklas Ekstrand

Betyg: Betyg: 5
Ojdå ojdå, vad tokigt det blev i den TV4-diskussionen. De hade nog behövt bege sig till en cykelklubb för att prova cykla för att inse varför man har lag. Och inte minst inse att man inte kör för fullt hela tiden när man ligger i en klunga.

Undrar vad de tror att vi lite halvdåliga medelålders motionärer, utan tävlingsambitioner, stoppar i oss om dagarna för att kunna cykla 10-15 timmar varje vecka (och kanske 15-20 timmar per vecka på sommaren)? Massor av kakor och godis skulle man kunna tro om man tittar på våra magar...och ändå kan vi rulla runt några timmar på 35-40 km/h vid bra förhållanden.

 

2009-05-19 23:45   Stefan Bergström

Betyg: Betyg: 5
Kanska komiskt, inte för cykelsporten, men att de räcker att man har läst en sida i aftonbladet om hockey och kan allt om cykel, tycker att hela klippet är ett bevis på hur pass inkompetent man får vara och ändå visas som expert i tv, i ALLA områden.

Tragiskt eftersom att folk tror på sånna som dom som inte vet vad dom talar om, visst cykelsporten är inte ren, men fan inte heller smutsigast.

Diskuterade doping med en kompis som spelar hockey och han klagade då givetvis på oss cyklsiter som dopar sig hitan och ditan, men jag kan inte göra annat än att hålla med, de finns dom som dopar sig i cykel, men är hockeyn så ren? Davidsson som spelar med smärtstillande, de är doping i cykel men helt ok i hockey och med tanke på hur mycket dom går upp i vikt när folk kommer till NHL så är de knappast rent spel där heller.

Men då var de ju inte samma sak och de slutade med att han vart sur och gick sin väg.

 

2009-05-19 23:40   Erik Öhman

Betyg: Betyg: 5
Tack Vacchi! Faktum är att jag sedan flera år sedan i stort sett slutat se på TV4 och det är ju för att hela kanalen är så jävla dålig!

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!