6 anledningar att cykelcross är den optimala sporten - Robin Hedström | Bicycling.se

Robin Hedström


Cykelcross, prylar och samkväm är tre viktiga hörnstenar i cykelintresset för Robin som varvar högintensiva träningspass med fikarundor, om de inte går att kombinera. Ser den fantastiska regionen Flandern i Belgien som sitt andra hem.

Instagram: robinhedstrom
Twitter: robin_hedstrom

Mest lästa


6 anledningar att cykelcross är den optimala sporten

19 feb 2015
av: Robin Hedström

Jag på första cuptävlingen i Stockholmscupen i cykelcross augusti 2014.

Bilden tagen av Andreas Nyström under den första deltävlingen av Stockholms cykelcrosscup tidigt i höstas.
 

  • Cykelcross är lika mycket umgänge av och på cykeln som fysisk aktivitet. Man samlas, småpratar, ryggdunkar och ger sen allt max en timma, oftast kortare, runt runt på en bana för att sedan återgå till småpratet.

  • I cykelcross blir alla avhängda, det är lite det som är grejen. Det är faktiskt ganska sällan man cyklar i klunga hela loppet. Man jagar ryggen framför sig lika mycket som man försöker hålla jagande cyklist bakom sig. Eftersom banan bara är 2-3 km lång blir man aldrig riktigt ensam. Ju långsammare man är desto fler får man träffa ute på banan, när man blir varvad. När det börjar bli tråkigt och enformigt för en rastlös själ är loppet ändå strax över och man får träffa alla igen - för mer småprat och ryggdunk. 

  • Finns det något roligare än att köra så att det ryker eller sprutar lera? Att tillsammans med andra ge 100% i en adrenalinfylld (efteråt illamående) eufori. När man väl cyklar kvittar det om det regnar, haglar, snöar eller är solsken. Den höga pulsen och tekniska terrängen får dig att tänka på allt annat än vädret.
     
  • Det finns inga regler. Jo, det finns det ju såklart men att köra om på insidan i en kurva eller “råka” stänga en annan cyklist hör till vanligheterna. Fullständig tabu på asfalt men ett ess i rockärmen i cykelcross.

  • Högintensiv träning = mer tid över till annat, till exempel ett liv med familjen. Eftersom tävlingsdisciplinen cykelcross inte går att utöva i lugnt tempo (tro mig - det går inte, jag har försökt) så blir träningstillfällen väldigt effektiva för hela kroppen. Det räcker gott med två till tre tillfällen i veckan för att märkbart se formen förbättras. Återhämtningen efteråt är extremt viktig. Cykelcross är inget man lägger in på de dagar man inte tävlar annat eller kör intervaller.

  • Cykelcross är helt enkelt bara förbaskat roligt.

Mitt namn är Robin Hedström och jag blev beroende av cykelcross efter att ha provat några gånger på hösten efter första året jag tävlade på landsväg. Sen dess har jag inte bara fastnat totalt och förbättrat mina egna färdigheter i disciplinen utan även anslutit till ett gäng andra eldsjälar som träffas, skrattar och har kul på två hjul - över grus, gräs, asfalt, uppför trappor, genom sand och lera.

Jag kommer peppra den här bloggen med saker som gör mig varm inombords och hoppas kunna inspirera andra till att utöka sin cykelrepertoar. Vem behöver inte en till cykel liksom? 

Kategorier:
Cykelcross Träning Cykelkultur 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet arton med siffror i fältet här


Kommentarer


2015-02-21 15:19   Lervälling

Även om jag bara är enkel motionär med ett par cx-cyklar men utan teknik, tumme upp!

 

2015-02-20 13:16   Robin Hedström

Sommarcrosscupen får ett eget inlägg så spara limmet till dess. ;)
Tack för de snälla kommentarerna.

 

2015-02-20 12:03   swyzak

Grymt Robin! Som Katja skrev, en blogg att följa slaviskt, det får mig att börja vilja limma tuberna till sommarcrossarna redan nu, på en gång!

 

2015-02-20 10:22   CX Sweden-Björn

Jag får gåshud och pyspunka, så pricksäkert och sant. Jag printar och sätter upp på jobbet så spar vi alla en massa tid på hösten.

Kan man tonsätta detta?

 

2015-02-20 08:45   Katja

Word, exakt så tänker jag (och nog de flesta crossare med). Va kul att du ska blogga om cross, ännu en ny favvoblogg :D

 

2015-02-19 21:54   Mattias Thyr

Enklare förklaring är att det är roligare innan det blir jobbigt. Som MTB på 90talet. Det är det viktigaste om du skall få med den större massan.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!