Sara Penton | Bicycling.se

Sara Penton


Sara Penton är elitcyklisten som 2016 cyklar som proffs i Belgien. I bloggen skriver hon om hur det är att tävla ute i Europa, vad som är roligt och inspirerande, vilka utmaningar hon ställs inför samt säkerligen en massa ny cykelkunskap. Det blir en hel del kullersten och kantvind, men också roliga tävlingar och förhoppningsvis ett gäng bra resultat! Saras Belgiska team heter Lares-Waowdeals, och hemma i Sverige tävlar hon för Stockholm CK.

www.sarapenton.com
Instagram: @pentonsara

Mest lästa


När teamwork betalar sig

24 mar 2016

Igår var det dags igen, Dwars Door Vlaanderen stod på programmet och jag hade rekat de svåra delarna av banan redan förra veckan. Det var dock inte helt klart att tävlingen skulle bli av över huvud taget med tanke på det fruktansvärda som hände i Bryssel häromdagen. Stämningen kring tävlingen var helt klart dämpad och vi höll tyst minut innan start, men jag är glad att vi fick köra och fortsätta göra det vi älskar.

Skärmavbild 2016-03-24 kl. 10.45.24

Fram till ca 50km var det egentligen inte några större svårigheter, men där någonstans gällde det att hitta bra position långt fram för att vara med där det förmodligen skulle spricka av. Flera tuffa klassiska kullerstenspartier på både höjden och längden skulle sträcka ut fältet och med största sannolikhet spräcka det. Inpå första delen var det sanslöst hektiskt och gick i en rasande fart utför. Mycket skrik och hastiga rörelser i klungan när alla vill vara längst fram. Jag lyckades placera mig bland topp 20-25 och kunde med bra ben köra riktigt bra uppför Oude Kwaremont. Tyvärr räckte det inte till för att komma med de 11 som kom loss, min lilla grupp på kanske 8 fick se de framför segla iväg precis framför näsorna på oss då vi tyvärr inte fick till ett direkt samarbete. Efter ett tag fick vi sällskap bakifrån och blev till en lite större klunga. Det positiva med det var att jag fick sällskap av 4 lagkamrater men såklart ingen höjdare att vi inte hade med någon i frontgruppen.

Vi försökte flera gånger få till samarbeten för att köra in de framför men det var inte förens på slutet som det fungerade riktigt bra och med några km kvar till mål var vi ikapp och kunde ge Monique och Eileen en bra resa till spurten där Eileen kunde knipa 3e-platsen!
Efter att ha själv ha kört bra, jobbat hårt för laget och se Eileen på pallen är jag nöjd med dagen och min egen 19e-plats. Varje tävling lär jag mig något nytt, vänjer mig vid de hetsiga situationerna och utvecklar mig sakta men säkert till en bättre cyklist.

Nystart på säsongen

21 mar 2016

Efter min inledande krasch på årets första lopp var det lite kämpigt mentalt och jag hade rätt ont i min svanskota. Det ena hängde väl ihop med det andra samtidigt som jag ville visa vad jag kan och inte börja säsongen med att krascha… Hur som helst fick jag i alla fall revansch på årets andra lopp och lyckades efter nästan 50km i soloutbrytning ställa mig på pallen som 2a. På sista varvet fick jag sällskap av en annan och vi lyckades tillsammans hålla undan från klungan. Jag hade vid det laget som sagt legat länge själv och krafterna hade börjat tryta rejält så om hon inte hade kommit ikapp mig hade jag blivit uppäten av klungan och utspottad längst bak istället. Mest nöjd är jag med att jag visade för mig själv att jag ju faktiskt kan cykla och hitta ett lugn i mig själv som gör att jag kan prestera bättre.

Kul också att jag fick min första pokal i cykel (har tidigare varianter från fotboll och schack tex.) och en flaska cava att spara till en annan kväll. Alexandra bodde även över hela helgen och det var kul att få hänga lite då det var länge sedan. Skoj att få tävla ihop igen och som krydda på moset var det en kontra-attack på just henne som gjorde att jag kom loss i min soloraid.

Sedan pallplatsen har jag hunnit tävla ytterligare 2 race och det känns som att säsongen är på stark ingång nu. Känner mig fortfarande inte helt uppslukad i dess stora gap men det dröjer nog inte särskilt länge. Redan på onsdag, i övermorgon, är det dags för nästa stora lopp. Det kommer bli en tuff bana med den bästa konkurrensen så bara ut och göra mitt bästa.

Första tiden i Belgien

10 mar 2016

För er som kanske har missat det så gick min premiär inte som tänkt. Det var väldigt stressigt i klungan och säkert många som precis som jag gjorde första tävlingen för säsongen. Jag åkte själv dit på en tidig klungkrasch bara några km efter att vi blivit ivägsläppta. Med adrenalinet pumpandes letade jag reda på min cykel, kollade att den verkade ok och hoppade upp för att jaga ikapp igen. Kände mig lite som en jojo i klungan därefter och kom liksom aldrig riktigt in i matchen igen. Vartefter tävlingen fortgick fick jag sedan mer och mer ont i ryggslut och säte och när jag sedan tillslut synade kullerstenen på Paddestraat lite närmare fick det vara nog. Jag försökte ta mig in i kvastbilen men med alldeles för stor möda och massa besvär blev jag skickad till sjukan i en ambulans istället.

Som tur var hade jag inte brutit något men min svanskota hade fått sig en rejäl smäll och även höger sida säte var mosat (tillsammans med otaliga andra skrap och sår av smärre karaktär). Jag blev härefter tvungen att avstå nästkommande tävling och har sakta men säkert jobbat med att komma tillbaka i slag. Det har blivit bättre varje dag men går ju aldrig så fort som man önskar och jag är glad att jag föredrar att sova på mage. Till helgen är det två nya race här i Belgien för min del och jag hoppas att jag ska komma in i säsongen på ett bättre sätt av vad den startat.

I övrigt är Belgien som Belgien brukar vara såhär års, oftast regnigt och kylslaget. Inte det skojigaste att cykla i men det härdar väl och gör att man uppskattar solen när det våras lite mer. Jag har hunnit cykla en del med Andrew, som jag bor hos, och hans cykelkompisar och fascineras (återigen) över kulturen kring cykel som finns här. Är det bra väder jobbar alla som gillar att cykla halvdag och passar på att vara ute. Inga konstigheter, bara att ta igen någon annan dag tydligen. Det är en sån härlig inställning till livet tycker jag, passa på att njut och prioritera det som man mår bra av.Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!