Sara Penton | Bicycling.se

Sara Penton


Sara Penton är elitcyklisten som 2016 cyklar som proffs i Belgien. I bloggen skriver hon om hur det är att tävla ute i Europa, vad som är roligt och inspirerande, vilka utmaningar hon ställs inför samt säkerligen en massa ny cykelkunskap. Det blir en hel del kullersten och kantvind, men också roliga tävlingar och förhoppningsvis ett gäng bra resultat! Saras Belgiska team heter Lares-Waowdeals, och hemma i Sverige tävlar hon för Stockholm CK.

www.sarapenton.com
Instagram: @pentonsara

Mest lästa


Oväntat många tävlingar

30 maj 2016

Det var ett tag sedan jag skrev något nu. Jag hade en fantastisk tid i Sverige och hann även med att bli tvåa i Uppsala efter backstarka Ida Erngren innan jag åkte tillbaka till Belgien. Alexandra, som sällskapade från Skåne, och jag kom fram förra lördagen och stod på startlinjen redan dagen efter i ett nationellt lopp här. Jag överraskade mig själv med att lägga den första attacken och senare även gå iväg i utbrytning, det hade jag inte förväntat efter 2 dagar i bil. Efter loppet fick jag även veta att jag behövde starta i ett kvällskriterium på torsdagen som uppvärmning inför Hills Classic 1.1 på fredagen. För att fatta mig kort kände fredagsbenen av torsdagens hårda körning samt längre period i utbrytning och vår klunga fick inte gå i mål. Till mitt försvar vill jag påpeka att endast 43 av ca 150 startade nådde mållinjen i fredags. Dock alltid en stor besvikelse med ett ”DNF” efter mitt namn.

Jag var sedan tidigare inställd på att köra ytterligare ett kvällskriterium på lördagen men fick veta precis innan start att jag även skulle behöva starta i Gooik (också UCI 1.1) på söndagen. Beskedet kom även med förbehållet att jag behövde hålla mig kall under lördagskvällen och spara på benen. Inte riktigt min typ av tävlande men ibland får man tänka på konsekvenserna också.

13265961_388636461306775_284764834673389081_n

Igår kändes det ändå helt ok och jag kunde sköta min uppgift i laget. Tyvärr regnade det och medförde att det blev trassligt uppför den klassiska ”muren” i Geraardsbergen. Slirigt och cyklister framför kraschade. Jag lyckades navigera igenom en del men fick tillslut stanna, hoppa av och gå/springa uppför en bit tills det flackade lite och jag kunde komma igång igen med hjälp av en åskådare. Här tappade jag tyvärr chansen att åka med första gruppen. Vi blev några stycken som såg den flyende gruppen en bit framför men hade inte manskap nog att jaga ikapp. Luckan växte tyvärr framåt och vi fick sällskap av cyklister bakifrån. Tillslut var hela laget samlat i våran klunga och vi fick ett bra träningspass i lagtempo. Besviken på att inte ha tagit mig lite högre upp inför muren så jag varit framför strulet, men får väl komma ihåg att jag ändå hade bättre position än någon annan gång jag tävlat precis samma sträcka.

Jag har haft som mitt eget lilla etapplopp de här senaste 4 dagarna och trots allt hållit ihop det ganska bra. Både med tanke på kvällslopp följt av tuffa 1.1:or och den mentala biten av att kunna ladda om och fokusera. Jag tar med mig det och lägger benen i högläge idag.

I morgon åker jag till Alexandra och Hanna som bor i Eindhoven för att ha närmare till tidig start på onsdag. Det ska bli kul att hänga lite med dem och omväxlande att byta bort den backiga helgen som varit mot ett platt och blåsigt Holland.

Kalashelg i Göteborg

9 maj 2016

Efter etapploppet i Luxemburg (där jag bl.a. lyckades kamma hem ett bergspris) åkte jag hem till Sverige. Det var ju inte så länge sedan jag var hemma men sist blev det inte riktigt så avkopplande som jag hade tänkt så nu ger jag det ett nytt försök.

Jag gjorde en kort mellanlandning hos mamma och pappa i Stockholm för att sedan ta mig till Dalarna för ett mycket lyckat överraskningskalas. Just nu sitter jag i Falun, nyss hemkommen från en fantastisk helg i Göteborg. I fredags vankades det GP-lopp mitt i city och jag och Alexandra hade en tydlig plan för att kamma hem vinsten och helst en pallplats till. Vi körde hårt från start och växelattackerade hela vägen tills 13124659_922298851202710_4116489871739760985_nsista varvet då Alex kunde komma iväg och ta sig först över mållinjen. Jag hade inte känt mig helt 100 sedan i onsdags kväll så det kändes helt rätt att hon fick chansen att komma först. Jag orkade sedan inte riktigt ta mig om Sara Olsson som kom tvåa men är nöjd med min tredjeplats och att planen höll. Riktigt kul att kunna köra så bra ihop.

I lördags var jag själv från laget när Göteborgsgirot gick av stapeln. Vi hade samstart med herrelit och jag var rätt nervös innan över hur den klungan skulle bete sig och hur pigga benen skulle vara efter gårdagskvällen. Stod långt fram i startfållan och kom iväg bra, kände mig rätt bekväm direkt och både tog och fick plats där jag ville. Redan på första stora bron ut ur stan blev det lite stökigt då det var ett brett galler som inte var helt övertäckt, lagom stort att fastna med ett cykelhjul i. Många punkade bort sig och jag hörde efter att några hade kraschat. Själv klarade jag mig med nöd och näppe och kunde trampa vidare med klungan.

Efter ca 50km trissades farten upp rejält, en grupp kom iväg i front och jag halkade av bakåt med ett annat gäng. Det blev lite osynkat till en början men kom efter en stund ihop med 3 killar som jag kunde köra lagtempo tillbaka till klungan med. Därefter rullade det på rätt bra. Fanns några guldkorn bland killarna som tog lite extra hänsyn till den enda tjejen som var kvar och gav lite extra av sin energi för att jag skulle slippa ta av min. Jag var på väg av i en lång stigning mot slutet där klubbkompis Marcus Linder såg till att det inte hände och dessutom väntade in efter att vi var några som hade gjort en smärre felkörning ca 15km innan mål. Felkörningen som några av oss gjorde tog fullkomligt knäcken på mig, både fysiskt och mentalt. Lite som att jag gick in i väggen där och fick lägga allt mitt fokus på att inte tappa Marcus bakhjul. Oerhört skönt att komma i mål som (svintrött) vinnare och inse att jag bara var 4min efter herrsegraren.

Vi stannade även kvar på söndagen och bara latade oss i det fina vädret innan vi styrde kosan tillbaka till Falun. Bättre helg får man leta efter.

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!