Träningsreflektioner: Puls, watt eller känsla? - Sara Penton | Bicycling.se

Sara Penton


Sara Penton är elitcyklisten som 2016 cyklar som proffs i Belgien. I bloggen skriver hon om hur det är att tävla ute i Europa, vad som är roligt och inspirerande, vilka utmaningar hon ställs inför samt säkerligen en massa ny cykelkunskap. Det blir en hel del kullersten och kantvind, men också roliga tävlingar och förhoppningsvis ett gäng bra resultat! Saras Belgiska team heter Lares-Waowdeals, och hemma i Sverige tävlar hon för Stockholm CK.

www.sarapenton.com
Instagram: @pentonsara

Mest lästa


Träningsreflektioner: Puls, watt eller känsla?

28 aug 2015
av: Sara Penton

Vanligtvis baserar jag mycket av min cykling på känsla. Det är såklart väldigt strukturerat och jag går sällan utanför ramarna men det handlar ändå mest om vad jag känner i kroppen. Undantagen handlar om när jag ska hålla viss puls under olika typer av tröskelintervaller.

Ni som känner mig vet att jag sällan ”nördar” ner mig i siffror, digram eller grafer. Från början handlade det om att jag inte ville stressa mig själv onödigt mycket över vilka nivåer man ”bör” komma upp i på olika pass enligt olika mätinstrument. Senare har jag kommit till sans med att alla är olika, tränar på olika sätt och mår bäst av att mäta eller inte mäta.

Under senare delen av sommaren har jag dock fått låna en wattvev som jag trampat runt med och fått känna in lite. Även om jag fortfarande inte är någon siffernisse tycker jag att detta är rätt så intressant. Det kan verkligen ge ytterligare en dimension till träningen där den oftast stämmer mer överens med min känsla i kroppen. Det kanske inte går så fort i tex rak motvind men jag kan då ändå se att jag tar i satan och får ut bra träning. Jag har dessutom fått lyxen av att få mina siffror analyserade och kan dra nytta av det för fortsatt träning och upplägg.

Jag börjar mer och mer förstå mig på hur det hänger ihop och ju mer jag förstår själv desto lättare har jag att motivera mig. Pulsen är en del och ibland älskar jag när benen är starka och det är lätt att komma upp till nivån jag ska hålla. Ibland vill jag mörda pulsvisaren med blicken för att den inte vill röra sig hur mycket jag än tycker mig ta i. Därför känns det som att det här med watt är nästa steg i min teknikutveckling ;)

Jag började på noll för ett par år sedan, har sedan bytt upp mig materalmässigt steg för steg, var sugen på watt redan innan den här säsongen men fick prioritera annat. Till nästa år får jag se till att det händer. Jag tror det kan hjälpa mig ta ett litet steg till på min väg mot cykeltoppen i såväl min dagliga träning som på tävling.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettio med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!