Två Mount Everest på en vecka - BIKE Transalp - Ingrid & Hanna | Bicycling.se

Ingrid- Hanna


Nu i juli tar Hanna Näslund och Ingrid Kjellström sig an det närmast ikoniska etapploppet Transalp. 50 mil och 18000+ höjdmeter ska tacklas över sju etapper som slingrar sig över alperna. Alt börjar i österrikiska Imst och slutar i italienska Arco. Följ deras resa här.

Två Mount Everest på en vecka

5 jul 2018
av: Ingrid- Hanna

Tjo! Välkommen till del två av den rafflande uppladdningen inför BIKE Transalp (15-22 juli). Jag som tar över stafettpinnen heter Hanna Näslund, och även jag figurerar sedan tidigare i Bicyclings forum, just nu i form av krönikör i pappersmagasinet (hoppas ni gillar dem, säg ifrån annars för böveln). Självklart har jag stulit Ingrids inledande intervjufrågor för att ge en motsvarande pulsmätning av mig själv. Voilá!

Billingeracet 2018 - en svettig dag på extraknäcket som långloppscyklist.
Billingeracet 2018. En vanlig dag på extrajobbet som långloppscyklist - alltid med en svans av män som jagar bakom. 

Hej Hanna! Vem är du och varför har du fått för dig att köra Transalp?
­- Ja, vem är man? Jäkligt lurig fråga för en som skippade den självupptäckande Thailandsresan efter gymnasiet. Men får ändå känslan av att jag är en ironiskt lagd norrlänning med förkärlek för pulshöjande hobbys. När jag inte jobbar med marknadsföring tävlar jag i måjntänbajk ihop med hjältarna i Team She Rides (pwrd by Scott). Innan jag fastnade lite extra för tvåhjulingar pysslade jag med Adventure Racing, och nu börjar äventyrsabstinensen smyga sig på igen. Så därav Transalp. Etapplopp i MTB är en dröm, och att få köra ihop med härliga och starka Ingrid Kjellström är dröm^2.

Om mindre än två veckor befinner du dig i södra Österrike för att cykla Transalp. Du ska cykla 50 mil och 18 000 höjdmeter på en vecka. Hur känns det?
- Förväntans- och ångestfyllt! Den spontana känslan i början av juli är ju ofta; ”Åh, snart semester!”. Men när den första semesterveckan innehåller inte bara en utan två bestigningar av Mount Everest i höjdmeter mätt, då känns kontorsstolen plötsligt ganska skön. Å andra sidan älskar jag utmaningar, och här känns det tveklöst som att en kommer få valuta för pengarna. Transalp ska vara ett av Europas tuffaste etapplopp (om inte det tuffaste?), men detta kompenseras av att banan går genom oförskämt vackra miljöer. Förmodligen ett försök att avleda uppmärksamheten från kramp och misär.

Hur har förberedelserna varit?
- Inga kommentarer. (Konstpaus). Det är onekligen brist på höjdmeter i loggboken, vilket jag förstås skyller på att Stockholm är för platt. Jag hann ta mig igenom ett gäng långlopp i maj, och tack vare vädret har det blivit många fina kvällar på stigcykeln. Plus jobbpendlingen. Så visst har jag cyklat, även om jag önskat att det fanns fler mil i benen. Men! Mitt pannben har massor av mil på lager sedan de non-stop race a la 3-7 dygn som jag körde med multisportlaget. Ren och skär misär, med 5 timmar sömn på 4 dygn som exempel. Här kommer vi få sömn, mat och massage mellan sträckorna, så jag litar på att mitt starkaste ben löser resten.


Det positiva med etapplopp är att en får sova på nätterna. Här motsatsen från Expedition Alaska 2015, där vi hade tävlat i sex dygn med minimalt med sömn. Jag till vänster i blå hjälm. En bra bild att plocka fram när det blir tufft i alperna. 

Vad ser du mest fram emot med loppet?
- Att få uppleva alperna från cykelsadeln, att få njuta av utsikten under lååånga klättringar, och få belöning i form av lååånga svindlande utförslöpor. Att få dela alltihop med Ingrid, och få uppleva den magiska känslan av lagarbete när man växeldrar mentalt genom toppar och svackor under loppet.

Vad är du mest orolig inför?
- Att Ingrid ska cykla ifrån mig! Hon är i en djävulsk form. Planerar därför att placera en liten omärklig krok i hennes sadelstolpe, såsom en har i multisport, för att åka snålskjuts uppförs. Oroar mig också för att våfflorna ska hinna ta slut i innan vi kommer till depåerna. Briljant race food har utlovats!


Tycker ju i smyg att utförs är roligast, vilket en knappt vågar säga när det vankas två Everest till frukost. Men ner ska en alltid.

Vilka tankar snurrar mest i din skalle nu dagarna innan avfärd?
- ”Kan vi börja nu!?” Just nu fokuserar jag på att bunkra sömn, energi och mental kraft inför det som väntar. Fjärilarna har börjat flaxa i magen, och det är snart dags att släppa dem fria!

PS1. Tack Bicycling för att ni hjälper oss förverkliga drömmen om ett etapplopp i alperna! DS.

PS2. För den som av outgrundlig anledning vill veta mer om min relation till cykling och äventyr kan jag tipsa om min tidigare blogg, artikelserien Så bakas en cyklist” eller en lååång berättelse från multisporttävlingen i Alaska ovan. DS2.


Min målbild! Jag och Ingrid, nöjda med dagen och vårt lagarbete. Huruvida vi får medalj på kuppen är högst oklart. 


Hur det förmodligen kommer se ut! Jag sitter ner pga kramp, och Ingrid förser mig med Cola. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiotvå med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!