Annonssäljare på rymmen! | Bicycling.se
Cykelkultur

Annonssäljare på rymmen!

Här börjar resan hem till Sverige
26 apr 2013

”Skit i annonsen, jag cyklar med dig!” sa Lasse till Lennart. I flera år hade drömmen funnits där – att möta våren genom Europa på cykel. Vi intervjuar Bicyclings egen annonsminister Lasse Strand som just nu cyklar från Rom till Falun.

Hej Lasse! Berätta, vad är det som händer?
– En dag i november 2012 ringde det på min fasta telefon på Bicyclings Faluredaktion. Det händer mycket sällan att min fasta kontorstelefon ringer. Den här gången gällde det köp av en annons som en kund ville sätta in under rubriken ”Cykelresesällskap sökes”. Lennart Wantzin, lärare och musiker från Oxelösund, hade bestämt sig för att cykla från Rom och hem och behövde någon att cykla med. Det var det annonsen skulle handla om.
Efter att ha pratat en halvtimma med Lennart förstod jag att det här samtalet kanske skulle kunna leda till mer än en radannons. I flera år hade tanken funnits där, att efter avslutad, sedvanlig cykelvecka i Italien, utrusta hojen med packväskor och cykla hela vägen hem.  "Skit i annonsen, jag hänger med", sa jag till slut, och nu är vi på väg!

Hur bor ni efter vägen?
– Vi har var sitt enmanstält, men när det är taskigt väder blir det inomhus.

Vad hoppas du få uppleva, och vad längtar du mest efter?
– Stora och bestående upplevelser, annorlunda kultur, mat, dofter, utsikter och möten med människor som inte pratar engelska. Jag längtar mest efter miljöer, platser och folk som fortfarande är stolta över, kan sin historia, känner sitt ursprung och har byggt vidare med det som utgångspunkt. Platser där man inte sålt ut allt livets goda, vet att ost kommer ifrån kor, får, bufflar eller getter och bor där man fortfarande kan läsa alla kommersiella neonskyltar på sitt eget språk.

Vad lär bli jobbigast, och vad kan bli värst?
– Stjärtskav, punkor, ihållande regn och det värsta är kanske om jag eller cykeln inte håller ihop ända hem. Jag slängde nämligen cykelkartongen i Rom och utan den har jag ingen koll på hur men tar sig hem på annat sätt än i sadeln.

Lasse Strand är ingen duvunge på äventyr – för honom är fjäll ibland Himalaya

Vad har du packat?
– Minimalistiskt, praktiskt, genomtänkt och som ett resultat av ganska mycket flängande på fjäll, i skog, kanot och på sadeln. Och så har jag med en uggla i tyg som heter Coolangatta. Jag hade lovat honom att följa med.

Vad är det för typ av cykel?
– En egenbyggd långfärdshoj som jag plockat ihop och beställt på ett holländskt märkes hemsida.

När får vi se dig igen?
– Om makterna vill och hängslena håller, i början av juni.

Och hur ska tidningen klara sig utan dig?
– Jag har ställt mig fråga själv men litar självklart på mina medarbetare och på ett fungerande internet.

Vi önskar förstås Lasse och Lennart ett stort lycka till genom våren i Europa. Och hoppas få kontakt för en uppdatering snart. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjutton med siffror i fältet här

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!