Kosttillskott - en dunkel marknad | Bicycling.se
Träning / Kost och näringslära

Kosttillskott - en dunkel marknad

20 dec 2013

Utbudet av kosttillskott har ökat markant de senaste åren och efterfrågan bara ökar. Men det är inte riskfritt att konsumera kosttillskott, en del hör hemma på apotekshyllan än i hälsokostbutiken och kan ha effekter på kroppen som du inte räknat med. Bicyclings Anna Sjögren ger sina 5 bästa råd för dig som köper hälsa på burk.

Elitidrottarnas användning av kosttillskott har minskat avsevärt under de senaste åren. Rädslan för att få i sig dopingklassade preparat är säkert en anledning, men forskningen har också visat att den stora majoriteten idrottare inte ser någon positiv effekt av att komplettera kosten med tillskott.

Vanlig kost räcker gott för att man ska få i sig alla nödvändiga näringsämnen. Kosttillskott är en onödig och dyr vana som de flesta elitidrottare gjort sig av med. Denna kunskap är inte lika spridd i motionärskretsar.

I alla fall tyder de överfulla kosttillskotts-hyllorna i hälsobutikerna på det motsatta. Kosttillskott är fortfarande en storsäljare och utbudet ökar konstant. Med fler aktörer på marknaden och ett ökat utbud ökar också risken för oseriösa försäljare och preparat med otillåtna substanser, något som Läkemedelsverket har uppmärksammat på senare tid.

Förbjuden försäljning

Läkemedelsverket är den myndighet som bedömer om ett ämne ska klassas som läkemedel eller inte. I uppdraget ingår att motverka användandet av olagliga läkemedel. Inom träningskretsar är bruket av otillåtna läkemedel ganska utbrett.

Allt från att medvetet ta otillåtna preparat – doping med andra ord – till oavsiktligt intag av otillåtna ämnen via kosttillskott som inte är fullständigt deklarerade på förpackningen. En av undersökningarna som Läkemedelsverket baserade sin rapport på visade att en av fem kunde tänka sig att använda otillåtna preparat i träningssyfte, vilket tyder på att det här är ett vanligt fenomen.

För att få en bild av hur stort problemet med otillåtna ämnen i kosttillskott är, gjorde Läkemedelverket en undersökning av kosttillskott för träningsändamål. Man undersökte ett stort antal kosttillskott för att kontrollera om de innehöll något ämne som klassas som läkemedel och därmed är otillåtet för försäljning som kosttillskott.

I denna undersökning avgränsade sig kontrollanterna till de fyra största återförsäljarna i Sverige och tittade på innehållet i preparaten genom att gå igenom innehållsförteckningen och hålla utkik efter otillåtna ämnen.

Sammanlagt 600 olika preparat granskades varav 17 av dessa innehöll läkemedelsklassade substanser. Exempel på ämnen som hittades är gingko biloba, acetylcystein och glukosamin. Inga av dessa ämnen får säljas som kosttillskott och produkterna är därmed inte godkända för försäljning. Samtliga 17 kosttillskott som hittades har nu dragits in från marknaden eller så har man formulerat om tillskottet och tagit bort den otillåtna substansen.

Toppen av ett isberg?

17 av 600 låter kanske inte mycket, men att ett kosttillskott innehåller ämnen som anses som läkemedel är allvarligt eftersom dessa produkter inte på långa vägar genomgår samma kontroll och har den omfattande dokumentation som krävs för ett läkemedel. Risken finns att man får biverkningar som är svåra att fånga upp eftersom de inte rapporteras på samma sätt som för ett läkemedel, och att preparatet har effekter som man inte väntat sig.

En annan faktor är att man valde att rikta sig mot de fyra största återförsäljarna i Sverige vilket innebär att många av de mindre återförsäljare slapp undan granskning. Man kan ju misstänka att de riktigt fula fiskarna inte fastnade i nätet denna gång.

Förutom de fall där försäljaren har för avsikt att spetsa tillskottet med en otillåten substans för att få en ökad effekt, så är det säkert en hel del tillverkare som är ovetande om att en viss substans är klassad som läkemedel. Om ett ämne klassas som läkemedel eller inte är en bedömning som Läkemedelsverket gör, och denna bedömning är inte helt okomplicerad.

Definitionen på ett läkemedel är att det används för att bota, lindra eller förebygga sjukdom. Grundtanken är att om ämnet påverkar kroppens funktioner och vanligtvis används medicinskt, ska det klassas som läkemedel. Det finns alltså ingen tydlig lista att slå i, utan man gör en bedömning av helhetsbilden för preparatet. Bland annat bedöms vilka effekter försäljaren hävdar att preparatet har och vilken konsumentgrupp man riktar sig till. Det finns också olika indelningar beroende på om ämnet kommer från växtriket eller inte.

Baserat på denna klassificering tas ett beslut om det är tillåtet att sälja preparatet som livsmedel eller om det måste registreras som läkemedel alternativt naturläkemedel för att få säljas. Reglerna är olika för de olika grupperna och kraven på dokumentation är avsevärt högre för läkemedelsklassade substanser. Reglerna varierar också från land till land. 

Tänk på detta 

Vad ska man då tänka på om man använder kosttillskott och vill känna sig säker på att man inte får i sig någon otillåten substans?

1. Kontrollera innehållsförteckningen.

Första åtgärden är förstås att kontrollera innehållsförteckningen. Är det något ämne listat där som du inte känner igen – fråga! Seriös personal ska kunna svara på frågor om innehållet i preparaten de säljer. Kan de inte det så gå till en annan butik.

2. Undvik att köpa från internet.

Köp inte kosttillskott på nätet om du inte är säker på att det är tillåtna preparat du köper, och att återförsäljaren går att lita på. En seriös återförsäljare ska ha koll på vad preparaten som de säljer innehåller, och kunna rensa ut de som innehåller otillåtna ämnen. De flesta fall där man hittat läkemedel i kosttillskott har varit oseriösa nätförsäljare, och eftersom de otillåtna substanserna i de flesta fall inte ens står med i innehållsförteckningen är det omöjligt att veta vad de innehåller.

3. Köp svenskt.

Håll dig till svenska återförsäljare, eftersom lagarna ser olika ut i olika länder så är risken större vid inköp från andra länder. Ett kosttillskott som säljs som livsmedel i USA kan vara läkemedelsklassat i Sverige.

4. Skaffa kunskap.

Det finns mycket information att få, bland annat på Läkemedelsverkets hemsida, där du också kan läsa vilka de 17 preparaten är och vilka ämnen de innehåller. Man kan också kontakta Läkemedelsverket om man är osäker på klassificeringen av en viss substans.

5. Sluta piller-trilla

Det bästa och enklaste rådet är ändå att avstå helt från kosttillskott. All forskning i ämnet tyder på att man klarar sig minst lika bra på en väl sammansatt kost, så länge man får i sig tillräckligt mycket mat och är i energibalans. Då slipper du lusläsa innehållsdeklarationer och vara orolig för oväntade effekter eller smygdoping.

Plus att du sparar en hel del pengar på köpet.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiosju med siffror i fältet här

Kommentarer


2016-03-04 12:54   Erica

Mycket viktig info och kunskap! Läs före - Ät sedan!

 

2013-12-21 21:57   Mackan

Förr i tiden räckte det med vanlig husmanskost och det gör det nu också en djungel med vitaminer hit o dit bättre att äta "riktig" mat istället.
Eftersom tränar på gym vintertid ser att det finns en del som vill ha snabba resultat och stoppar i sig de ena med det andra...bättre kontroll på gym och avstängning / saftiga böter även för motionärer...no mercy

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!