Calle Fribergs tips inför Cape Epic - Ingrid Kjellström | Bicycling.se

Ingrid Kjellström


Liten cyklist med stora drömmar och som just nu tränar med Cape Epic 2020 som största mål. Finns också på Instagram under @ingridkjellstrom

Calle Fribergs tips inför Cape Epic

23 jan 2020
av: Ingrid Kjellström

Vi har precis fått veta att vi ska tävla mot två av världens bästa MTB-åkare på damsidan under Cape Epic i mars (Jenny Rissveds och Annika Langvald). Det känns riktigt roligt och motivationen för att förbereda sig väl inför den tuffa utmaningen har inte varit större! Därför fortsätter vi att prata med hjältar som gått i mål på Cape Epic - näst på tur är proffset Calle Friberg från Team HiQ

Calle Friberg har startat Cape Epic fyra gånger och gått i mål två av dem. Han har ett antal topp10-placeringar från olika etapper ”men har aldrig lyckats bra i totalen av olika anledningar. Mycket ska stämma för att man ska lyckas med en partävling”. Första gången han stod på startlinjen var år 2006, med Philip Tavell ”då var det ett jobbigt äventyr som vi inte visste mycket om”.

Calle Friberg

År 2016 körde han med Team Contego men fick tyvärr bryta på grund av ryggroblem. ”Ett annat tråkigt minne är när jag körde med Henrik Sparr år 2018 och han blev magsjuk så att vi fick ta det superlugnt i två dagar”. Calles bästa minnen från årens lopp är de två målgångar som han lyckats med.

Nedan kommer Calles tips och mina kommenterar i kursivt.

- Tidiga morgnar: "Alla som bor på campet blir väckta redan klockan 5, av en man med säckpipa. Sedan väntar frukost i mattältet tillsammans med alla andra deltagare som kampar. Och två timmar senare, vid klockan sju, går starten".

Är riktigt nyfiken på vad som serveras till frukost nere i Sydafrika. Finns gröt? Samt nyfiken på den där formen av väcksignal med säckpipa. Jag tror inte vi kommer att försova oss.

- Hård start: "Det är alltid full gas i starten av etapperna, då gäller det att vara med. De tio främsta lagen i totalsammanställningen får stå först och man måste bita ihop när startskottet går".

Jag har alltid varit en segstartad typ, lite som en motor som måste gå varm på vintern innan den rullar bra. Har alltid ångest för långlopps första kvart och kan inte ens föreställa mig hur en startprocedur svider i benen efter sju (!) dagars tävlande.

Friberg 2

- Depå-stopp: "Vid vätskestationerna stannar alla och fyller på sina flaskor, även proffsen. Alla tar det ganska lugnt då. Utöver det finns två langningsstationer där man kan få ha sina personliga flaskor, märkta med nummer."

Kan inte låta bli och undra om det är vid detta tillfälle som jag kan få möjlighet att växla några ord med Jenny Rissveds och Annika Langvald? När vi tar det lugnt och fyller på våra vattenflaskor i en depå. Fast… dem har kanske redan kommit i mål och duschat när jag kommit fram till depån…

Friberg SParr

- Ladda med prylar: "Ta med extra reservdelar till cykeln, sadelstolpe, styre och sadel till exempel". Check på den! Allt är beställt till min cykel. Snart måste jag nog börja planera min packning för att inte åka fast i tullen med en stor övervikt av kolfiber (samt sportdryck, bars, tältutrutstning och andra lite tyngre must-haves till tävlingen).

Missa inte sista delen av vår intervjuserie inför Cape Epic på Hannas blogg i dagarna!

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiofem med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!